Gemeente in de clinch met inwoners over 'landjepik'

DRONTEN • Vr 15 maart 2019 | 14:47 • Vrijdag 15 maart 2019 | 14:47

Raadsleden in Dronten willen met wethouder Van Amerongen in gesprek over de aanpak van oneigenlijk grondgebruik door inwoners. Bij 'landjepik' zijn bewoners er vaak niet van op de hoogte dat een deel van hun woning op gemeentelijke grond staat, terwijl ze niet het recht hebben dat te gebruiken.

Donderdag werd in de raad een brief van een inwoner besproken die in de clinch ligt met de gemeente. Ze stelt dat ze door de gemeente onheus behandeld is. Er is onenigheid ontstaan over de verkoop van grond. De grond is eigendom van de gemeente maar werd gebruikt door de bewoner.

In een evaluatie van de aanpak stelt de gemeente twee formele klachten te hebben ontvangen en dat 20 mensen in gesprek willen met de gemeente. In 2018 heeft de gemeente 132 inwoners aangeschreven over landjepik.

Vorige week werd bekend dat de gemeente weer meer aandacht gaat besteden aan oneigenlijk grondgebruik. Ze willen dit jaar 150 gevallen gaan behandelen. Daarnaast maakte de gemeente bekend dat het de grond in eerste instantie niet verkoopt, tenzij er sprake is van een bijzondere situatie.

Verbazing alom.
Een aantal gemeenteraadsleden keek daar vreemd van op, omdat de gemeente voorheen een ander beleid had. De helft van de oneigenlijk gebruikte grond zou verkocht worden. Cees Hermus (Leefbaar Dronten): "Is er een beleidswijziging geweest, waar wij als raad niets van weten?".

Ook Suzanne Stoop (PvdA) was verbaasd over het beleid en de manier waarop de gemeente met burgers omging. "Het zijn de volksvertegenwoordigers die geconfronteerd worden met klagende en hele boze burgers. De bagger en ellende van inwoners is zó ontzettend groot..."

Wethouder Ton van Amerongen hoorde het aan en hoopte dat hij bij de latere behandeling ook het verhaal vanuit het perspectief van het gemeentebestuur mag vertellen: "Want aan alle verhalen zitten twee kanten".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel