Gemeente in de clinch met inwoners over 'landjepik'

DRONTEN • Vr 15 maart 2019 | 14:47 • Vrijdag 15 maart 2019 | 14:47

Raadsleden in Dronten willen met wethouder Van Amerongen in gesprek over de aanpak van oneigenlijk grondgebruik door inwoners. Bij 'landjepik' zijn bewoners er vaak niet van op de hoogte dat een deel van hun woning op gemeentelijke grond staat, terwijl ze niet het recht hebben dat te gebruiken.

Donderdag werd in de raad een brief van een inwoner besproken die in de clinch ligt met de gemeente. Ze stelt dat ze door de gemeente onheus behandeld is. Er is onenigheid ontstaan over de verkoop van grond. De grond is eigendom van de gemeente maar werd gebruikt door de bewoner.

In een evaluatie van de aanpak stelt de gemeente twee formele klachten te hebben ontvangen en dat 20 mensen in gesprek willen met de gemeente. In 2018 heeft de gemeente 132 inwoners aangeschreven over landjepik.

Vorige week werd bekend dat de gemeente weer meer aandacht gaat besteden aan oneigenlijk grondgebruik. Ze willen dit jaar 150 gevallen gaan behandelen. Daarnaast maakte de gemeente bekend dat het de grond in eerste instantie niet verkoopt, tenzij er sprake is van een bijzondere situatie.

Verbazing alom.
Een aantal gemeenteraadsleden keek daar vreemd van op, omdat de gemeente voorheen een ander beleid had. De helft van de oneigenlijk gebruikte grond zou verkocht worden. Cees Hermus (Leefbaar Dronten): "Is er een beleidswijziging geweest, waar wij als raad niets van weten?".

Ook Suzanne Stoop (PvdA) was verbaasd over het beleid en de manier waarop de gemeente met burgers omging. "Het zijn de volksvertegenwoordigers die geconfronteerd worden met klagende en hele boze burgers. De bagger en ellende van inwoners is zó ontzettend groot..."

Wethouder Ton van Amerongen hoorde het aan en hoopte dat hij bij de latere behandeling ook het verhaal vanuit het perspectief van het gemeentebestuur mag vertellen: "Want aan alle verhalen zitten twee kanten".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (6)

 • Ylva vd. Zwan

    Zo 17 maart Zondag 17 maart

  Dan maar tv programma inschakelen:Mr. Frank Visser

  reageer
 • Frank

    Za 16 maart Zaterdag 16 maart

  Nou prima toch,kunt u als “landjepikker” (verzamel u)
  Volgens mij een prima urenbriefje en materiaal kosten nota opstellen voor al die mooie jaren onderhoud. De gemeente vergeet op menig plekje gewoon dat onderhoud.
  Lijkt mij,maar ja ik bak friet😂

  reageer
 • Joop

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Dan moet de gemeente maar beter de groenstrook die grenzen aan de tuinen van de bewoners onderhouden. En niet later verslonzen, zodat de bewoners het zelf gaan onderhouden en evt in bezit nemen. Terecht toch.
  Doe je niks aan het onderhoud van de groenstrook, dat wordt het bij de bewoners een doorn in het oog. En nu wil de gemeente het terug hebben. Hadden ze er eerder aandacht aan moeten besteden. Kijk in de gemeente hoeveel gemeente perkjes zijn verdwenen. Omdat de gemeente er teveel tijd aan moeten besteden. Dat zegt toch al genoeg.

  reageer
 • Berg

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Blijft toch landjepik.
  Als mijn buurman zijn tuin niet onderhoud is dat ook een doorn in het oog.
  Mag ik het mijzelf nog steeds niet toe eigenen.
  Onrechtmatig verkregen.
  Rechtmatig terug gevorderd!

 • RobB

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  De gemeenten zijn er niet duidelijk over. In Lelystad gaat het ook zo moeizaam

  reageer
 • Drontenaar

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  En Van Amerongen doet alsof hij het aanhoort. Alweer!!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Jan

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Zo simpel eigenlijk, "wat niet van jou is (eigendom), daar moet je afblijven" of er voor betalen.

  reageer
 • asjemenou

    Di 19 maart Dinsdag 19 maart

  Gemeente doet er goed aan om die extra vierkante meters tegen de huidige gronpdrijs te verkopen aan de beheerders die destijds de meters ingepikt hebben.

 • Berg

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Uhm,
  Ruim 20 jaar geleden heeft iemand bewust 40cm grond zichzelf toegeëigend.
  Het is namelijk altijd iets te veel en nooit iets te weinig.
  Gewoon landje pik geweest.
  Oplossing.
  Gewoon teruggeven.
  Onrechtmatig verkregen.
  Rechtmatig terug gevorderd!

 • Uhm...

    Vr 15 maart Vrijdag 15 maart

  Ruim twintig jaar geleden denkt iemand zijn tuin juist te hebben afgemeten, maar blijkbaar heeft hij zichzelf 40 cm teveel toegeëigend. De gemeente heeft hem een aantal vierkante meters verkocht, die zeker niet overeen komen met wat er is ontvangen, maar dat mag volgens de wet. Daar is niets aan te doen. Nu moet de heg die grenst aan een groenstrook van een paar meter van de gemeente er uit. Daar kan niets voor terug geplant worden door de gemeente, want tussen een groenstrook met enorme struiken en een particuliere en aangelegde tuin groeien nieuw aangeplante boompjes echt niet meer. Zinloos is het. Had ruim twintig jaar geleden je werk juist gedaan en er was niets aan de hand geweest. En nee, kadasterpaaltjes worden niet overal keurig neergezet en ook de samenwerking kadaster en gemeente blijkt nihil. Gemeente Dronten stelt zich in dit geval star op ten opzichte van haar inwoners en weigert mee te denken in oplossingen.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert