Onderzoek: Urker jeugd drinkt en rookt extreem veel

URK • Di 19 maart 2019 | 23:29 • Dinsdag 19 maart 2019 | 23:29

Tachtig procent van de Urker jongeren van 15 en 16 jaar heeft ooit alcohol gedronken. En 25 procent zat al aan de drank op 13-jarige leeftijd of jonger. Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door IJslandse specialisten onder 660 jongeren op Urk. De resultaten zijn dinsdagavond aan ouders gepresenteerd. Uit het onderzoek blijkt verder dat zestig procent van de jongeren ooit sigaretten heeft gerookt. Negentien procent van de jongeren rookt dagelijks.

Anita Ekas van de gemeente Urk: "Dat zijn extreme, hoge cijfers die wij zeer verontrustend vinden. Daar moeten wij wat aan doen." Volgens Ekas hoort de gemeente vaak van ouders en scholen dat er problemen zijn met jongeren maar zijn er nu voor het eerst cijfers op basis waarvan beleid kan worden gemaakt.

De gemeente Urk wil de zogeheten IJslandse methode gebruiken om het drank- en drugsgebruik onder jongeren terug te dringen. De IJslandse methode houdt onder meer in dat er niet naar het gedrag wordt gekeken, maar vooral naar de factoren die dat gedrag veroorzaken. Zo is volgens Ekas de betrokkenheid van ouders bij hun kinderen op Urk groot, maar vinden ouders het lastig grenzen te stellen. Ekas zegt dat jongeren op Urk op een vroege leeftijd worden losgelaten zodat ze hun eigen ervaringen kunnen opdoen.

Bij de IJslandse aanpak worden allerlei partijen betrokken zoals ouders, scholen, sportclubs, specialisten en overheden. Twintig jaar geleden was de jeugd in IJsland koploper op het gebied van het gebruik van drank, drugs en sigaretten. Nu gebruiken ze het minst. Omdat het een succesvolle aanpak is, wordt de methode in veel landen gebruikt. De komende jaren wordt de IJslandse aanpak samen met zes gemeenten in Nederland getest. Een van die gemeenten is Urk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel