VVD-raadslid Bart Schopman gaat zelfstandig verder

LELYSTAD • Do 21 maart 2019 | 8:40 • Donderdag 21 maart 2019 | 8:40

Raadslid Bart Schopman van de VVD in Lelystad gaat zelfstandig verder in de raad. Dat is volgens de VVD de uitkomst van overleg dat de afgelopen dagen is gevoerd.

Aanleiding voor de breuk is een tweet die Schopman afgelopen zondag plaatste. Hij schreef daarin: 'Zodra er een IQ of intelligentie test verplicht is alvorens je mag stemmen dan zie je dat de PVV en FvD met nog een paar partijen geen enkele zetel weten te bemachtigen'. Dat bericht zorgde voor veel ophef. Ook landelijke media besteedden er aandacht aan. De Lelystadse VVD distantieerde zich snel van de uitlatingen van hun fractiegenoot.

De VVD-fractie zegt de ontstane situatie ten zeerste te betreuren. De fractie heeft vooralsnog geen behoefte om nader in te gaan op deze kwestie en zal daarom niet ingaan op vragen over dit onderwerp. Fractievoorzitter Dennis Grimbergen laat nog wel weten het jammer te vinden en zegt er slecht van te hebben geslapen.

Het college behoudt zijn meerderheid in de raad. Ondanks het vertrek van Schopman. In totaal telt de coalitie nu 18 raadsleden op een raad van 35 zetels. Schopman geeft aan achter de VVD te blijven staan bij besluitvorming. "Ik heb niet ineens een hele andere visie over waar het naartoe moet met de stad", vertelt hij.

''Dit was niet de bedoeling. Het was eerder bedoeld als een provocerende tweet die ook een beetje uit de context is gehaald.''

— Bart Schopman, voormalig raadslid VVD Lelystad

Schopman biedt excuses aan
Schopman zegt dat hij zich schaamt voor wat hij heeft gedaan en heeft donderdagochtend op radio zijn excuses aangeboden aan de mensen die hij beledigd heeft.

''Dit was niet de bedoeling. Het was eerder bedoeld als een provocerende tweet die ook een beetje uit de context is gehaald. Maar ik ben hier niet om mijzelf te verdedigen. Ik ben hier puur om aan te geven dat ik spijt heb van wat ik heb gedaan,'' aldus Schopman.

PvdA-fractievoorzitter Emiel van der Herberg houdt een overzicht bij van alle wisselingen binnen de Lelystadse raad:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel