Jorritsma onder vuur vanwege vermeende kartelvorming

ALMERE • Za 23 maart 2019 | 9:22 • Zaterdag 23 maart 2019 | 9:22

Eerste Kamerlid, oud-burgemeester en inwoner van Almere, Annemarie Jorritsma, wordt komende maand onder ede gehoord over vermeende kartelafspraken tussen de elektriciteit- en gasnetbeheerders Alliander en concurrent Stedin. De VVD-prominent is namelijk ook president-commissaris van Alliander. "Niks aan de hand", zegt Jorritsma zelf.

Die ernstige beschuldiging van kartelvorming door de netbeheerders blijkt uit processtukken die in handen zijn van De Telegraaf. De concurrenten zouden in 2018 afspraken gemaakt hebben over delen van Nederland waar ze elkaar niet zouden concurreren. Dat is bij wet verboden, want dat houdt de prijzen hoog. Bij overtreding worden door de overheid zware boetes uitgedeeld.

Restwarmte-project gestaakt
Jorritsma en Alliander kwamen in beeld bij de rechtbank tijdens een rechtszaak die aangespannen is door het Westlandse bedrijf WBW tegen de netbeheerder. Sinds 2017 werkte WBW samen met Alliander aan een project om restwarmte van de Rotterdamse haven naar tuinders te transporteren. Vorig jaar zomer trok Alliander zich ineens terug en dat wekte de verontwaardiging van WBW op, maar ook de verdenking dat er afspraken zouden zijn gemaakt met andere netbeheerders. De kantonrechter schrijft hierover: "Nadien begrepen zij dat door Alliander op concernniveau concurrentiebeperkende afspraken met andere netbeheerders zijn gemaakt”.

'Jorritsma heeft kartelafspraken bevestigd'
Ex-ING-bestuurder Jan Zegering Hadders (óók VVD) treedt op als onderhandelaar van het Westlandse bedrijf en zegt dat Jorritsma de kartelafspraken tegen hem heeft bevestigd. "In het bijzijn van haar echtgenoot heeft zij bevestigd dat er tussen netbeheerders op het hoogste niveau verboden afspraken zijn gemaakt". Volgens hem zou twee dagen voor de beëindiging van de samenwerking door Stedin en Alliander zijn afgesproken dat Alliander de activiteiten in het Westland zou staken. "Bovendien zou de voltallige raad van commissarissen van Alliander van de afspraken op de hoogte zijn", staat in het verslag van de ex-bankier.

'Haar man kreeg alles mee'
De Telegraaf sprak met Zegering Hadders en deze bevestigt dit: "Haar man zat tijdens ons gesprek in een zijkamer met een open verbinding, dus hij kreeg alles mee. Mevrouw Jorritsma zei na het gesprek te begrijpen dat ze actie moest ondernemen. Wij hebben echter sindsdien niets meer gehoord van Alliander", aldus de voormalig ING-bestuurder.

Annemarie Jorritsma wil zelf niet communiceren via de media, maar bevestigt dat er sprake is van een conflict. "Maar het klopt niet wat er wordt beweerd". En ook de Raad van Commissarissen zou niet bij de zaak betrokken zijn: "Dit is niet van een omvang waar de commissarissen zich mee bezighouden."

De rechtbank in Arnhem bepaalde onlangs dat behalve Jorritsma ook de bestuurstop van Alliander als getuige onder ede gehoord moet worden over de veronderstelde kartelafspraken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel