Uitvaartbedrijf Yarden kampt met financiële problemen

ALMERE • Ma 1 april 2019 | 7:19 • Maandag 1 april 2019 | 7:19

Het Almeerse uitvaartbedrijf Yarden kampt met financiële problemen, zo meldt Het Financieele Dagblad. Dat zou vooral komen doordat de verzekeringstak slechte resultaten boekt.

Yarden is qua omvang de derde uitvaartverzekeraar van Nederland. Naast het aanbieden van verzekeringen bezit het bedrijf ook verschillende uitvaartcentra. In Flevoland heeft het vestigingen in Almere, Lelystad, Dronten en Emmeloord.

Bijna geen reserves meer
Volgens het FD heeft Yarden bijna geen reserves meer. De Nederlandsche Bank zou het uitvaartbedrijf hebben opgedragen het verzekeringsdeel te verkopen, maar dat is niet gelukt. Directeur Ron Bavelaar erkent in het FD dat er problemen zijn, maar hij zegt dat Yarden gewoon uitkeert aan klanten. Het bedrijf zou daarvoor nog genoeg geld hebben.

"Het is juist dat de solvabiliteit van Yarden Uitvaartverzekeringen onder druk staat," zo geeft het bedrijf in een verklaring aan. "Dat heeft enerzijds met de opbouw van onze portefeuille te maken en anderzijds met de voortdurend lage rente en de SII-regelgeving die erg ongunstig uitpakt. Op dit moment werkt Yarden aan de versterking van haar solvabiliteit."

Geld toeleggen op oude polissen
Volgens het FD worden de problemen deels veroorzaakt door verouderde polissen, die Yarden veel geld kosten. Het gaat om zogeheten naturapolissen die geen vast bedrag uitkeren, maar een uitvaart volledig vergoeden. De kosten van een uitvaart zijn de afgelopen decennia sterk gestegen. In 2007 besloot Yarden de voorwaarden te wijzigen zodat polishouders nog slechts recht hadden op een bedrag van maximaal 3733 euro.

Klanten dwongen via de rechter echter af dat Yarden wel degelijk de volledige kosten moet vergoeden. Volgens het FD legt het bedrijf daardoor toe op oude polissen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel