Inwoners zeggen 'nee' tegen bebouwing Noordzoom

LELYSTAD • Di 2 april 2019 | 21:07 • Dinsdag 2 april 2019 | 21:07

Bomvol was de vergaderzaal van de Lelystadse gemeenteraad dinsdagavond. Inwoners uit de wijken Karveel en Boeier hebben de raadsleden duidelijk gemaakt dat zij tegen woningbouw in het gebied Noordzoom zijn.

Het college van b en w wil onderzoeken of er in het Tuindersbos van de Noordzoom in groepjes circa 150 'excellente woningen' van boven de drie ton kunnen komen. Afgelopen weekeinde hebben raadsleden en VVD-wethouder Janneke Sparreboom het gebied bezocht.

"Wij bouwen een feestje als het plan niet door gaat", zei een inspreker. "Bouwen in de Noordzoom is een grote schande, dus bouw maar in Warande", merkte een ander op. Weer een Karveel-bewoner zei: "We moeten een stokje steken voor het sprookje excellent wonen in het oudste bos van Lelystad". "Lelystad heeft vooral behoefte aan huizen tot 2,5 ton, duurdere huizen zijn er genoeg", aldus een inspreker.

Noël wil genieten van de dieren
De 9-jarige Noël Szeremley was de jongste inspreker. Hij en zijn broer Tamas vinden dat het gebied onbebouwd moet blijven, omdat ze er kunnen genieten van de dieren en er fijn kunnen spelen. "En zoals het jongetje naast mij zei: als ik daar ben, kan ik lekker mijn hoofd leegmaken."

Raad heeft nog geen standpunt
De gemeenteraad heeft nog geen standpunt ingenomen. Er ligt nog geen concreet plan, zegt VVD-raadslid Mariëlla Hermus. Eerst moeten alle mogelijkheden worden verkend. Hermus benadrukt dat de gemeenteraad bebouwing in het gebied in 2016 in de Woonvisie zelf mogelijk heeft gemaakt. Op initiatief van de VVD werd toen een lijst woningbouwlocaties in bestaande woonwijken opgenomen.

Eric van Luxemburg van Lokaal Lelystad spreekt zich nu al wel uit tegen elke vorm van bebouwing in de Noordzoom. Mocht de raad hiermee uiteindelijk toch akkoord gaan, dan zal hij tegen stemmen: "De raad begaat dan een historische vergissing. Dit gebied gaat juist in op het aantrekkelijk houden van Lelystad".

De gemeenteraad praat binnenkort opnieuw over de Noordzoom.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel