Petitie om beter onderzoek 5G af te dwingen

NOORDOOSTPOLDER • Wo 10 april 2019 | 20:36 • Woensdag 10 april 2019 | 20:36

Maroesja van den Berg is een petitie begonnen om de gemeente Noordoostpolder te bewegen niet klakkeloos mee te werken aan het doorvoeren van het nieuwe 5G-netwerk. Door dat netwerk worden data snel draadloos verzonden. De bedoeling is dat het netwerk in 2020 in Nederland wordt ingevoerd.

Volgens de inwoner van Noordoostpolder is onvoldoende bekend over de gezondheidsrisico's die het 5G-netwerk met zich meebrengt. "Ik heb me verdiept in de ontwikkelingen rondom 5G en er zijn onderzoeken die zeggen dat de straling van 5G mogelijk schadelijk is. Ik zou willen dat eerst beter onderzocht wordt of het wel veilig is. Daar is geen bewijs van."

Daarom moet de gemeente Noordoostpolder niet meewerken aan het plaatsen van de masten die nodig zijn voor de 5G, stelt Van den Berg in de petitie. "Ik maak me zorgen om mijn kinderen, dieren en om andere mensen. Ik heb hierover maandag met de gemeente gesproken. Zij gaan dit ook bij het college neerleggen." Na een dag is de petitie door zo'n 170 mensen ondertekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (16)

 • Duncan

    Zo 16 juni Zondag 16 juni

  Bart (11 april) het is natuurlijk absurd te veronderstellen dat, als je gegronde bezwaren hebt tegen 5 G, je ook geen WiFi of magnetron zou moeten/mogen hebben. - Een voorbeeld van werkelijk slecht denken. Tenzij jij, Bart, belangen bij 5G hebt natuurlijk......
  Bart, je MOET wel gezond (blijven) denken.
  Duncan.

  reageer
 • j g v gils

    Do 25 april Donderdag 25 april

  Leuk al die opmerkingen. Alleen zorgen maken of alleen wegwuiven beide zijn onbruikbaar om serieus iets over Hf EMF straling te zeggen.
  Maar wanneer er 10 000 onderzoeken bestaan die allemaal gedaan zijn door serieuze wetenschappers en die laten honderden biologische en gedragsintregelingen zien dan is dat voldoende grond om je zorgen te maken.
  Wat doet onze Gezonheidsraad die veegt alle onderzoeken van tafel die een positief resultaat geven - waarom - omdat dat niet mogelijk is - is de wetenschappelijke vooronderstelling. Daarom kan de wetenschap ook alleen warmte accepteren. En inderdaad de warmte opwekking in het lichaam wordt binnen de perken gehouden. Echter geluidsoverlast wordt toch ook niet gemeten in warmteopwekking maar in Decibels. Want gemeten in warmteopwekking zou de geluidsnorm miljoenen keren boven de norm uitkomen. Dat is nu precies het geval met Hf EMF straling - die zit ook duizenden keren boven de norm. Aan die huidige normen waar onze minister zich aan vastklampt heeft de naar gezondheid strevende mens helemaal niet - alleen de industrie en de gemakzucht kan daar iets mee.

  reageer
 • Barbara

    Vr 12 april Vrijdag 12 april

  Mij rest maar 1 vraag rond dit nuttige artikel: WIE ONTWIKKELT deze 5G, want je kan er gevoeglijk vanuit gaan dat 99% van de mensen geen drol idee heeft van wat en hoe de uitwerking van deze techniek heeft op de mens.

  reageer
 • rinus

    Wo 5 juni Woensdag 5 juni

  depopulatie! agenda 21

 • Krekel

    Do 11 april Donderdag 11 april

  Die 5G gaat er wel komen het bedrijfsleven is machtig en regeert ons heb nog nooit meegemaakt dat daar menselijkheid is te verwachten, kijk maar naar de medicijnen industrie.

  reageer
 • Hmmm

    Vr 12 april Vrijdag 12 april

  60 jaar geleden werd roken nog aangespoord en was dat helemaal niet slecht voor je gezondheid.... nu weten we wel beter (toen eigenlijk ook wel). De straling van mobiele telefonie is ook schadelijk. Alleen horen we over 50 jaar pas hoe schadelijk. Net als bij het roken. Als er veel geld mee gemoeid is dan worden sommige details bewust achtergehouden. Zo werkt het nu eenmaal.

 • WC

    Do 11 april Donderdag 11 april

  Precies, en daarom des te meer reden om je te laten horen!

 • Thomas

    Do 11 april Donderdag 11 april

  Als diegene niet op vage internetblogs had gelezen, maar echt onderzoek zou hebben gedaan, had ze geweten dat al lang bekend is hoeveel straling schadelijk is.

  Voor hoogspanningsleidingen resulteerde dat in een streefwaarde van 0,4 microtesla waarin we geen woningen toestaan omdat kinderen (maar volwassenen niet) mogelijk schade oplopen van lang verblijf binnen dat gebied.
  Dat staat gelijk aan een afstand van 25-30 meter van een hoogspanningsleiding waarop 380 kilovolt staat (het hoogste voltage in ons elektriciteitsnetwerk).

  De Europese Unie is uitgegaan van wat aantoonbaar schadelijk is en schrijft in 1999/519/EG voor dat er maximaal 100 microtesla mag zijn. Dat halen we in Nederland nergens.

  De hoeveelheid straling van een 5G netwerk daarbij vergeleken is niets. Elke suggestie van schadelijkheid is absurd.

  Stop met het lezen van vage blogs waarop wordt beweerd dat 5G schadelijk is, je via het drinkwater gedrag krijgt aangeleerd en JFK samen met Elvis de olieindustrie bestuurt vanuit hun huisje in Schotland.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Bart

    Do 11 april Donderdag 11 april

  Ik ga er even vanuit dar alle klagers over 5G thuis ook geen WiFi hebben en geen magnetron,

  reageer
 • Rob

    Zo 21 april Zondag 21 april

  Klopt

 • Yvon

    Do 11 april Donderdag 11 april

  Er is zat bekend over straling v zendmasten en wat dit doet met mensen, dieren en milieu. Genoeg rapporten over 4g en genoeg rapporten over 5g. Het is schadelijk , schadelijker dan men denkt en 5g hebben we ook helemaal niet nodig.

  reageer
 • WC

    Do 11 april Donderdag 11 april

  Precies! En overal ter wereld worden petities aangeboden.Je kan meerdere keren je handtekening kwijt. Pure omkoperij om commercie gaande te houden ten koste van gezondheid. Wie stinkt daar nu nog in?

 • Thomas

    Do 11 april Donderdag 11 april

  Welke rapporten dan? Waar? Zijn dat daadwerkelijke onderzoeken van wetenschappers, die gepubliceerd zijn? Of zijn het vage internetblogs van hypochonders?

 • Klaas

    Do 11 april Donderdag 11 april

  Er is al veel onderzoek gedaan naar de risico’s van 4G straling van masten en telefoons. De risico’s zijn nog onduidelijk: er is geen wetenschappelijk onderzoek dat bewijst dat de straling gevaarlijk is, maar er is ook geen onderzoek dat schadelijke effecten uitsluit. Dat wil zeggen: de effecten op de langere termijn. Want er is wel bewezen dat 4G straling op korte termijn niet schadelijk is. Tenminste, als de wettelijke norm niet overschreden wordt.

  reageer
 • Yvon

    Do 11 april Donderdag 11 april

  Waar is de wettelijke norm op gebaseerd? 😀. Dat is slechts een berekening dan wel schatting hoeveel je ergens van binnen mag krijgen of aan blootgesteld zonder dat je er gelijk aan bezwijkt.

 • wijnschenk

    Do 11 april Donderdag 11 april

  en de koeien gaan ook zure melk geven pffffffff

  reageer
 • Boels

    Wo 10 april Woensdag 10 april

  Het staat niet in de klimaatplannen, dus zou het niet mogen.
  Of denken de beleidsmakers dat draadloos geen energieslurper is?

  reageer
 • R.

    Wo 10 april Woensdag 10 april

  Ga maar eens voor de grap zoeken naar onderzoeken naar 5G.. YouTube heeft er genoeg! Dit komt niet goed .. 5G heeft zoveel meer impact dat 3/4G om de 200 meter een zendmast.. verdiet iedereen zich er maar eens in..

  reageer
 • m

    Do 11 april Donderdag 11 april

  O ja het staat op internet, dus is het waar. Snel even mijn alu hoedje opzoeken en opzetten.

 • Poldermens

    Do 11 april Donderdag 11 april

  Tja, daar zijn ook beweringen te vinden over chemtrails. Dat wil niet zeggen dat die ook waar zijn. Iedereen kan immers iets op internet plaatsen en claimen dat het de waarheid is terwijl die liegt alsof die barst? Kijk maar naar de anti vaxers, die halen hun 'waarheid' ook van internet. Terwijl al aangetoond is dat het gebaseerd is op leugens.

 • EvertK

    Wo 10 april Woensdag 10 april

  Ik ben het volledig met mevrouw eens dat er eerst een gedegen onderzoek wordt gedaan naar de risico’s van 5G. Neem maar aan dat de straling van 5G schadelijk is voor zowel mens en dier als ook schadelijk is voor alles wat zich in de openbare ruimte bevindt. Alles wat zich in de openbare ruimte bevindt absorbeert niet alleen de 5G straling maar ook nu aanwezige 3G en 4G straling. Kennen we de effecten? Een niet te verwaarlozen effect is m.i. de langzame temperatuurverhoging van alle objecten die straks de 5G straling zullen absorberen en welke nu al langere tijd de 3G en 4G straling absorberen. Als je daar goed over nadenkt moet deze temperatuurverhoging en daarmee samenhangende opwarming van objecten op termijn een negatieve uitwerking op het milieu hebben. Ik zou nog maar eens goed nadenken over 5G. Misschien blijkt dat de 5G netwerken en ook 4G en 3G netwerken in vergelijk met de CO2 uitstoot de grootste bedreiging voor het milieu zijn!

  reageer
 • Karel

    Wo 10 april Woensdag 10 april

  Wat moet een gemeente hiermee? 5G niet doorvoeren? Humor.

  reageer
 • WC

    Do 11 april Donderdag 11 april

  Gemeente, en bijvoorbeeld ook de GGD is doof en vooral stom. Je zal als eerste je nek eens uitsteken!
  Stel je voor!

 • WC

    Wo 10 april Woensdag 10 april

  @Johan, er zijn al jaaaaaaren lang enorm veel mensen die allergisch reageren op 4G. Laat je eens voorlichten op google voordat ook jij door 5G word opgeslokt. Nergens voor nodig al die snelheid, pure geldklopperij.

  reageer
 • Michael

    Wo 10 april Woensdag 10 april

  Nou dit had ik niet verwacht. Dit is echt top.

  reageer
 • Johan

    Wo 10 april Woensdag 10 april

  Er zijn ook onderzoeken dat er veel mensen zijn die overal maar een beetje bang voor zijn. Zoals dit stuk geschreven is komt mevrouw een beetje zo over. En het is toch niet een van de mensen die ook bang waren voor 4g van een paar jaar geleden? Van de andere kant, wordt dit niet al gedaan?

  reageer
 • Yvon

    Do 11 april Donderdag 11 april

  Die mevrouw is helemaal niet bang, deze mevrouw is verstandig

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert