Spannende dagen voor fruittelers

FLEVOLAND • Do 11 april 2019 | 12:43 • Donderdag 11 april 2019 | 12:43

Voor fruittelers zijn het spannende dagen. Na een warme start van april krijgen ze nu te maken met lichte nachtvorst. Voor de knoppen aan fruitbomen kan die vorst desastreuze gevolgen hebben. De oogst komt daarmee in gevaar.

De afgelopen nacht hebben telers op verschillende plekken in Flevoland daarom vuurpotten in boomgaarden geplaatst en fruitgewassen beregend. Door het beregenen komt rond de knoppen stollingswarmte vrij. Hierdoor wordt voorkomen dat de knoppen zelf bevriezen. Het beregenen gebeurt net voor zonsopgang, omdat dit het koudste moment van de dag is.

Fruitteler Bert Verhage van Verhage Fruit in Luttelgeest heeft 23 hectare aan appels, peren, pruimen en kersen. Hij denkt ook de komende nachten nog druk in de weer te zijn met het treffen van maatregelen. "Twee jaar geleden was er sprake van strenge vorst, toen kon je zelfs de bomen in het ijs zien staan. Dit jaar is dat niet zo, maar nemen we wel onze maatregelen om de gewassen te beschermen. De kans is groot dat we nog tot en met het weekend vroeg uit bed moeten. We houden de weerberichten en ons meetstation goed in de gaten."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel