Europarlementariër wil misbruik arbeidsmigranten aanpakken

FLEVOLAND • Zo 14 april 2019 | 9:00 • Zondag 14 april 2019 | 9:00

De groeiende inzet van Oost-Europese werknemers in Flevoland mag niet leiden tot uitbuiting van deze arbeidsmigranten. Dat zegt PvdA-Europarlementariër Agnes Jongerius in het programma Over Flevoland Gesproken, naar aanleiding van klachten van de Poolse ambassade dat werkgevers misbruik maken van Poolse seizoensarbeiders.

Jongerius verdedigt het vrije verkeer van personen in de Europese Unie, en vindt het logisch dat de agrarische sector in Flevoland een beroep doet op arbeidsmigranten. Wel pleit ze voor de aanpak van misstanden, zodat Oost-Europese werknemers een fatsoenlijk loon krijgen en fatsoenlijk worden gehuisvest.

Komende week beslist het Europees parlement over een Europese arbeidsinspectie, ELA. Die organisatie moet zorgen voor een goede samenwerking tussen arbeidsinspecteurs in Nederland en Oost-Europa. Door die samenwerking moet volgens Jongerius een einde komen aan schijnconstructies en brievenbusfirma's die worden opgezet om de Nederlandse arbeidsvoorwaarden te omzeilen.

Bekijk hier de hele uitzending van Over Flevoland Gesproken met Agnes Jongerius.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (13)

 • Den

    Ma 15 april Maandag 15 april

  Ik ben werkgever... even serieus: ik betaal boven minimum loon en houd mij keurig aan de regels. Maar mijn Poolse mensen werken hard, veel Nederlanders klooien op een mobieltje, klagen, blijven soms zo maar weg, melden zich waanzinnig veel ziek, komen te laat en zeggen in mijn gezicht dat als ze niet dit of dat mogen ik een ander mag zoeken. (één vond dat ze een auto van de zaak wilde...!.. natuurlijk zonder geld van het leasen eraf te halen..)... zucht

  reageer
 • Yvon

    Ma 15 april Maandag 15 april

  Heel goed. Gooi de lonen een stuk hoger dan zijn er vast wel Nederlanders die aan t werk willen en stuk minder interessant dan voor de werkgever om Polen in dienst te nemen. Er verdwijnen bakken met geld over de grens en dat is niet goed voor de Nederlandse economie. Mochten de Nederlanders dan dat werk nog niet willen doen dan kan het stukken goedkoper nog. Zet de gevangenen aan t werk dan doen ze nog eens iets nuttigs.

  reageer
 • kees

    Ma 15 april Maandag 15 april

  Precies aanpakken.
  Ik moet 90 uur per week maken om het gezin draaiende te houden en hun pakken dikke uitkeringen en maken hier geen stuiver op.Is dat bijdragen aan onze economie??Elke morgen sta ik ook 03.00 op tot 20.30.6 dagen lang. Welkom in Nederland

  reageer
 • A3

    Ma 15 april Maandag 15 april

  Thomas, misschien is Kees wel zelfstandig ondernemer, dan geldt het minimumloon niet. Even nadenken, voor je iets roept uit de VVD-onderbuik.

 • Thomas

    Ma 15 april Maandag 15 april

  Zelfs al u minimumloon zou verdienen zou dat ruim € 3300 per maand opleveren. Misschien dat iets minder roekeloos geld uitgeven een oplossing zou brengen voor uw budget?

 • Jaap

    Zo 14 april Zondag 14 april

  Moet je het Poolse beleid aanpakken, niet het Nederlandse....!

  reageer
 • Kareltje

    Zo 14 april Zondag 14 april

  Sorry hoor, maar haar bloedeigen PvdA, met mevrouw Jongerius voorop, heeft in het verleden doelbewust de randvoorwaarden gecreëerd waardoor dit probleem heeft kunnen ontstaan. Eerst de goedkope Nederlandse arbeidskrachten vervangen door goedkope Oost Europeanen en daarna de andere kant op kijken als er gefraudeerd wordt met sociale voorzieningen en mensen uitgebuit worden. PvdA: 0 stemmen aub!

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Abcd

    Zo 14 april Zondag 14 april

  Doordat er allemaal vnl Polen komen stijgen de lonen niet. Heb je als weinig Nederlander nog werk in de agrarische sector dan verdien je gewoon het minimumloon tot max 100 euro bruto daarboven. Wil je meer dan hoor je gelijk: voor jou 1.000 Polen. En nu zijn er vast linksdraaiende moreel verheven mensen die zeggen dat als je goed bent je echt wel meer krijgt. Maar nee hoor. Zolang een Pool 3 tot 6 maanden doorbetaalde vakantie krijgt omdat er geen controle is op WW fraude (99%vd Polen doet dit weet u nog) willen ze alle werk wel doen. Maar als Nederlander kan ik niet naar een thuisland gaan waar geen controle op fraude is en elke euro meer waard is dankzij een leuke wisselkoers. Waarom zouden wij nederlanders aan de onderkant van de samenleving toch zo anti buitenlander zijn he. De boeren en vnl polenverhuurders buiten de Polen uit maar die worden met trucjes wel weer gecompenseerd, maar wie geeft er nu eens een keer iets om ons?

  reageer
 • A3

    Ma 15 april Maandag 15 april

  Thomas, bij het UWV bestel je geen mensen. Dat is geen uitzendbureau. Je verhaal rammelt dus. Het UWV gaat verder ook alleen maar over uitkeringen die door premies opgebracht zijn als de WW, en niet over mensen in de bijstand. Juist die laatste groep die vaak al jarenlang weigert iets te doen, moet eens aan het werk gezet worden. Daar moeten de gemeentelijke werkbedrijven stevig mee aan de slag in plaats van pappen en nathouden.

 • Thomas

    Ma 15 april Maandag 15 april

  Want die Polen komen tenminste opdagen en werken. Van verschillende ondernemers die ongeschoold werk in de aanbieding hebben, ze betalen rond of een stukje boven minimumloon. Van hen weet ik dat Nederlanders die in de bijstand of WW zitten, niet bereid zijn om echt te werken.

  De helft die ze uitnodigen komt opdagen, na een week komt geen enkele meer, na zes of zeven uurtjes willen ze al naar huis en tussendoor denken ze recht te hebben op regelmatig paffen én een half uur lunchpauze. Voor een sloop-aannemer was het zo dat als hij een klusje van drie man had, waarvan één vaste kracht (een immigrant), bestelde hij bij met UWV 10-15 mensen, want dan kon hij zeker zijn dat er daarvan minstens twee zouden werken.

  Wat doe je als je een paar maandenlang dat geprobeerd hebt en daar heel gefrustreerd van wordt?
  Juist, dan bel je Oost-Europa en komen er mensen die niet lui en verwend zijn, die wél willen werken.

 • De Sjaak

    Zo 14 april Zondag 14 april

  Precies, vroeger kwam de vakbond nog op voor betere arbeidsomstandigheden voor de eigen gewone arbeider, nu lopen ze zelfs tussen de extreem linkse groepen mee die paf roepen!
  En maar afvragen waarom iedereen weg loopt bij PvdA en fnv

 • Bert

    Zo 14 april Zondag 14 april

  Tja en vreemd dat die partij geen kiezer meer overhoud. WW uitkeringen verlengen naar een half jaar voor deze mensen en wij maar betalen. Misschien even nadenken voor je deze geld wolven gaat steunen!!

  reageer
 • De Sjaak

    Zo 14 april Zondag 14 april

  Piet S,
  U vergeet te vermelden dat het arbeidsverleden van de Polen in thuisland mee gerekend wordt vandaar dat ze met een paar weekjes werken in Holland lachend vertrekken, naar hun eigen land waar alles veel goedkoper is met een heel hoge en lange uitkering betaald door het uwv!

 • Pieter S

    Zo 14 april Zondag 14 april

  Uw redenering klopt niet met de werkelijkheid. Om WW te ontvangen moet je eerst ten minste 26 weken van de 36 weken gewerkt hebben voor je werkloos werd. Je moet dus ook WW-premie hebben afgedragen. De regels voor Nederlandse en buitenlandse werknemers zijn precies gelijk. Hoe lang de WW-periode duurt is ook voor een ieder afhankelijk van het arbeidsverleden. Dus tot een maximum van 24 maanden. De WW-regeling is dus voor iedereen gelijk. Wat u dus eigenlijk roept is dat buitenlandse werknemers wel mogen bijdragen aan uw sociale verzekeringen, maar er geen beroep op kunnen of mogen doen. Wat wel een punt is, is de controle op de uitkering. Hoe controleer je iemand die in het buitenland is gaan wonen of werken, of die zich aan de regels houdt. De regelgeving over portabiliteit van de WW en andere Sociale Verzekeringsuitkeringen wordt echter niet door het Europees Parlement geregeld, maar door de Regeringsleiders en de Ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van de nu nog 28 lidstaten.

 • Gustaaf Grobbelaar

    Zo 14 april Zondag 14 april

  Hoogste tijd voor een Nexit.

  reageer
 • A3

    Ma 15 april Maandag 15 april

  Cindy, dat er armoede is in het noorden van Engeland, dat klopt (steden als Liverpool, Birmingham, Manchester). Dat komt echter niet door de brexit, maar is al decennia zo. Komt door het sluiten van mijnen, scheepswerven en de zware industrie. Juist die bevolking heeft voor de brexit gestemd, en begrijpelijk.

 • Cindy

    Ma 15 april Maandag 15 april

  Dat is niet helemaal waar, er heerst heel veel armoede daar, maar dat zie je niet. Pas nog op tv geweest. Vooral in het noorden van Engeland heerst veel armoede in de grote steden.

 • A3

    Zo 14 april Zondag 14 april

  Cindy, politiek is het wel een zooi in het VK, maar van alle doemscenario's over een Britse stem voor Brexit is niets terecht gekomen. De economie draait daar nog okee.

 • Cindy

    Zo 14 april Zondag 14 april

  Nou nee dank je, kijk maar naar Groot Brittannië wat een zooitje het daar is.

 • Niek Beenen

    Zo 14 april Zondag 14 april

  Wij hebben al een arbeidsinspectie. Geef onze eigen arbeidsinspectie dan meer geld en daardoor meer mensen, betere handhaving en meer samenwerking met oost-Europese organisaties. Niet nog een nieuwe speler, langere lijnen en stroperigheid introduceren!

  Nu zit mevrouw Jongerius hier te pleiten voor een nieuwe Europese organisatie die eigenlijk maar één echt doel heeft: de nationale arbeidsinspecties integreren in de EU. Met andere woorden. De uiteindelijke uitkomst zal zijn: alle soevereiniteit van je eigen inspectie gaat naar de inspectieorganisatie in Brussel.

  Uiteraard gaat dit niet zomaar en zal er eerst een lange periode van strijd tussen de landelijke en de EU organisatie zijn wat weer resulteert in verspilde tijd en middelen. In andere woorden, je eigen landelijke organisatie gaat de komende tijd minder goed draaien.

  Plus het feit dat die EU inspectiedienst op o.a. Nederland's geld draait. Dus we gaan meebetalen aan het verslechteren van onze eigen diensten en overdragen van onze soevereiniteit.

  Dit filmpje is dus de PVDA's Europese verkiezingscampagne. En de werkelijke boodschap wordt u onthouden. Jongerius wil eigenlijk niet zeggen dat u dus een slechtere arbeidsinspectie krijgt met minder soevereiniteit en voor meer geld. Zoals de pro-EU partijen u wel meer diepere lagen onthouden van werkelijke motieven onthouden.

  Mensen. Wees kritisch naar de EU en diens integratie drang.

  reageer
 • Mister q

    Zo 14 april Zondag 14 april

  Als de mensen het hier niet bevallen???lekker teruggaan.we hebben zelf een heleboel werkelozen.laat deze mevrouw het daarvoor opnemen.

  reageer
 • A3

    Zo 14 april Zondag 14 april

  Peter, waarom 80%? Na zes maanden werkloosheid, alles aanvaarden, of anders geen uitkering. Belachelijk toch dat Inditex niet aan personeel kan komen, terwijl de gemeenten Almere en Lelystad nog respectievelijk 8000 en 2000 bijstandsgerechtigden hebben? Daar zit het probleem, mevrouw Jongerius!

 • Peter

    Zo 14 april Zondag 14 april

  Werkelozen die pertinent weigeren om werk te aanvaarden moeten gelijk voor 80% gekort worden op de uitkering, kinderbijslag etc.

  Ook hoger opgeleiden kunnen achter een vuilniswagen lopen.

 • pieter de oude

    Zo 14 april Zondag 14 april

  De PvdA en haar onderafdeling FNV hebben er alles aan gedaan
  om de positie van Nederlandse werknemers door middel van hun
  elitaire gepolder om zeep te helpen en nu geen"werknemer"
  meer in beiden geloofd, zoekt Jongerius de Polen als haar
  onderwerp. Tja, je moet dat waanzinnige ONsocialistische
  EU salaris toch waar zien te maken.
  Touwens zijn het alleen de Polen die smachten naar
  fatsoenlijke huisvesting. ???

 • XX

    Zo 14 april Zondag 14 april

  Onze werkeloze willen dit werk helaas vaak niet doen.

 • John

    Zo 14 april Zondag 14 april

  Ja hoor, duidelijk een politica in haar Europese toren. Is wel gaan kijken maar niet met de bewoners gesproken..........

  reageer
 • Almeerder

    Zo 14 april Zondag 14 april

  Wat denkt mevr Jongerius ervan dat we honderdduizenden werklozen hebben. Kunnen we die niet beter aan een baan helpen ipv "arbeidsmigranten" importeren? Zeker als je bedenkt dat een heel groot deel van de werklozen import is...

  reageer
 • Abcd

    Zo 14 april Zondag 14 april

  Waarom zou je je kapot werken voor een loon dat weinig hoger ligt dan een uitkering waarna iemand met zo'n dedain over ons nog wel werkende Nederlanders in deze onderklasse beroepen zo neerbuigend doet? Lekker makkelijk vanaf je luxe kantoorbaan reageren over mensen die moeten ploeteren. En ja ik doe hetzelfde werk als die Polen, werk met ze, en ben een van de laatste Nederlanders in deze sector. En ja een hoop Nederlanders met een uitkering willen dit niet doen. Maar eigenlijk kijken jullie neer op dit lage werk, maar ook op de mensen die dit doen. Dat voor een laag loon, je kunt niet op vakantie , en wij krijgen geen ongecontroleerde 3 a 6 maanden doorbetaalde uitkering. En op vakantie gaan is er met die beloning niet bij want ja, ook wij moeten ergens wonen en woningen zijn er niet meer voor hardwerkende Nederlanders dus je kan wel raden waar je dan je vakantiegeld voor nodig hebt. Maar ja, alsof jullie hier dit allemaal iets kan schelen.

 • Ger

    Zo 14 april Zondag 14 april

  En die willen alleen maar witte boorden werk doen. En stemmen wel ....

 • Cindy

    Zo 14 april Zondag 14 april

  Helaas willen veel van “onze” werkeloze mensen dit werk niet doen, dus zijn wij wel afhankelijk van arbeidsmigranten.

 • Hans

    Zo 14 april Zondag 14 april

  Juist.

 • RonaldB

    Zo 14 april Zondag 14 april

  Vergeet even niet dat er op dit moment zo'n 250.000 vacatures zijn. Voor lager- en hoger opgeleiden.
  Het punt is dat veel autochtone Nederlanders veel van dat werk niet willen doen en stomweg niet solliciteren. Ze vinden het te zwaar, te vies, of hebben geen zin in wisseldiensten. Ook vinden velen dat ze te weinig verdienen in vergelijk met hun uitkering.
  Tja, en om de economie toch draaiende te blijven houden, worden werknemers uit het buitenland gehaald, die allang blij zijn weer aan het stuk te kunnen en veel meer verdienen dan wat ze in hun thuisland kunnen verdienen.

  Ik denk dus dat men strenger moet zijn voor veel van de werkelozen. Ook een hoogopgeleide kan vies werk doen, of lager dan zijn/haar niveau.
  Wil je niet? Oké, dan korten op uitkering. Zo simpel is het.

 • Boels

    Zo 14 april Zondag 14 april

  Jongerius: ".. en fatsoenlijk worden gehuisvest."
  Dat willen de reguliere woningzoekenden ook, met name in de sociale sector.
  Zij was er bij en keek er naar dat al tientallen jaren de sociale woningbouw in het slop zit.
  Ze moest zich schamen.

  reageer
 • Jaja

    Zo 14 april Zondag 14 april

  Alsof wij en onze jongeren willen wonen in de zogenaamde polenhotels of andere voor arbeidsmigranten gebouwde huisvesting.

 • Boels

    Zo 14 april Zondag 14 april

  @Slimpie:
  Deze mevrouw heeft over de sociale woningbouw ook toneel gespeeld in de Tweede Kamer toen de PvdA in de regering zat.

 • Hans

    Zo 14 april Zondag 14 april

  Mevrouw Jongerius heeft door een jarenlang beleid van loonmatiging ook de Nederlandse werknemers uitgebuit. Eindresultaat is dat de FNV nauwelijks nog leden heeft, en nu zelf honderden werknemers moet ontslaan. Goed bezig, hoor. Binnenkort verkiezingen voor de EU. Wat mij betreft komen mevrouw Jongerius en de rest van de PvdA niet meer terug. Ik hoop op een zo snel mogelijk einde van het vrije verkeer van personen/werknemers en andere 'verworvenheden' van de EU.

 • Slimpie

    Zo 14 april Zondag 14 april

  Schamen, waarvoor? Omdat juist zij, als vakbondsvoorzitter, pleitte voor investeringen in de bouw, onder andere in de (Sociale) Woningbouw, terwijl de VVD-regeringen alleen oog hadden voor bezuinigen. Gevolg was het verdwijnen van duizenden banen in de bouw, een te kort aan woningen en omdat er ook niet werd opgeleid nu een te kort aan personeel. Je kunt een vakbond de gevolgen niet verwijten van door een kabinet gevoerd beleid. De diverse VVD-kabinetten zijn gewaarschuwd voor de economische gevolgen van het gevoerde afbraakbeleid. Vaak genoeg is er geroepen wat de consequenties zouden zijn, maar als politici niet luisteren, omdat ze alleen kijken naar nu en niet naar wat over 4 jaar de gevolgen zijn. De ministers van toen zitten nu hun zakken te vullen in het bedrijfsleven en hoeven nooit of te nimmer meer verantwoording af te leggen voor de gevolgen van het door hen gevoerde beleid. Dus richt je pijlen op hen die het beleid maken en niet op hen die wijzen op de gevolgen daarvan.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert