Zeldzame wasbeerhond gespot door wildcamera

LELYSTAD • Zo 14 april 2019 | 14:49 • Zondag 14 april 2019 | 14:49

Het is Landschapsbeheer Flevoland gelukt om een zeldzame wasbeerhond te filmen. Eerder was nog niet bekend dat er zo'n dier rondliep in de buurt van Lelystad. Volgens Jeroen Reinhold van Landschapsbeheer Flevoland is deze vondst heel bijzonder. "Van deze diersoort zijn nog maar weinig waarnemingen in Nederland geweest en in Flevoland al helemaal."

Met een wildcamera is het bewijs dat de wasbeerhond hier leeft nu geleverd. De beelden zijn afgelopen woensdag gemaakt in het Visvijverbos ten noorden van de stad. In de korte video is te zien dat de hondachtige 's nachts rondloopt voor de camera. Reinhold verwacht dat er misschien wel meer zullen volgen nu er eentje rondloopt.

Exoot uit Azië
De wasbeerhond is een exoot; hij komt oorspronkelijk niet voor in Nederland, maar in Oost-Azië. Waarschijnlijk zijn de eerste exemplaren in Europa terechtgekomen nadat ze zijn ontsnapt uit fokboerderijen in Rusland.

Voor mensen is de wasbeerhond niet gevaarlijk. Zijn voedsel bestaat uit vis, kleine knaagdieren, kikkers en vogels. En daarnaast eet hij vooral planten.

Met de wildcamera's zijn de laatste tijd meer bijzondere dieren gefilmd, vertelt Reinhold. "In een half jaar tijd hebben we een das gevonden, een wasbeer en nu ook een wasbeerhond. Alle drie soorten die je hier eigenlijk helemaal niet verwacht. Dat is mooi om te zien."

Vaker in Flevoland
Overigens is de wasbeerhond eerder al wel in andere delen van Flevoland opgedoken, bijvoorbeeld in Almere, Nagele en Rutten. Het dier hoort hier niet thuis, maar de faunabeheereenheid Flevoland heeft het dier tot nu toe zijn gang laten gaan. De eenheid treedt alleen op als de eigenaar de grond waar het dier zich bevindt daarom vraagt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel