'Grondspeculanten belemmeren bouwplannen Overgooi'

ALMERE • Ma 15 april 2019 | 6:55 • Maandag 15 april 2019 | 6:55

Particuliere beleggers die geld hopen te verdienen met de aankoop van kleine stukjes landbouwgrond, zitten de bouwplannen van gemeenten dwars. Dat meldt het Financieele Dagblad. De grondspeculatie drijft de grondprijs op, waardoor de bouw van woonwijken of bedrijventerreinen te duur wordt. Eén van de voorbeelden die de krant noemt, is de vijfde fase van Overgooi in Almere.

De villawijk is gepland op een deels versnipperd gebied. De eigenaren van de ruim 600 kavels hebben tot 200 euro per vierkante meter betaald en verwachten winst te maken bij de doorverkoop. Directeur Ingeborg de Jong van ontwikkelaar Timpaan heeft twijfels of dat gaat gebeuren. "Ik weet niet wanneer dat uit zou kunnen". Timpaan is eigenaar van het stuk grond ten oosten van het versnipperde deel en denkt dat de bouw dit jaar begint.

'Voor komende decennia genoeg bouwgrond'
De gemeente Almere wil er alleen over zeggen dat de ontwikkeling van het gebied aan de grondeigenaren is. Een woordvoerder zegt in het FD dat Almere zoveel ruimte heeft, dat er voor de komende decennia genoeg plek voor woningen is.

Het FD hield een een enquête onder alle Nederlandse gemeenten. De helft reageerde. Op ruim 500 plekken in Nederland zijn grondspeculanten actief. Particuliere beleggers hebben er in totaal bijna 700 miljoen euro in gestopt, aldus de krant. De beleggers hopen dat de grond sterk in waarde zal stijgen als er huizen of bedrijfsgebouwen komen te staan. Maar volgens het FD zorgt die speculatie er juist voor dat er op die grond niet gebouwd wordt. De grondprijs wordt te hoog, of gemeenten hebben geen zin om met honderden eigenaren te onderhandelen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (4)

 • Michael

    Ma 15 april Maandag 15 april

  Is toch prima... in de eerste miljoenenbuurt van de polder !!!

  reageer
 • Hans49

    Ma 15 april Maandag 15 april

  Gek hè, in Vogelhorst betaal je €495,- per m² en in Overgooi €200,- ! Ik had al eens eerder naar de grondprijs geinformeerd maar de gemeente wilde die prijs van Overgooi aanvankelijk niet bekend maken. In Overgooi betaal je dus minder dan de helft van de m²-prijs in Vogelhorst of Nobelhorst. Vreemd.

  reageer
 • Peter

    Ma 15 april Maandag 15 april

  Je hebt gelijk, hoewel je op een normale kavel ook niet 100% kunt bebouwen en die prijs van 500 euro de m2 stijgt dan ook. Goed punt dus maar 200 euro voor niet bouwrijpe grond blijft een hoge prijs. Zeker als je de onzekerheid meerekent en het feit dat het nog wel eens héél lang kon gaan duren voor in fase 5 gebouwd gaat worden. Het probleem is gewoon dat er niet genoeg vraag is naar miljoenen villa's en Almere nog genoeg andere grond heeft voor de kleinere woningen die de beleggers eigenlijk willen bouwen.

 • Peter

    Ma 15 april Maandag 15 april

  Dat klopt niet wat je zegt, die beleggers hebben 200 euro betaald in de hoop dat ze er later veel meer geld voor kunnen krijgen. De beste vergelijking die je kan maken is met Oosterwold. Daar kost niet bouwrijpe grond (dus zonder wegen, riolering, afwatering etc.) met bestemming wonen 78 euro per m2. Dus als deze mensen het ooit weten te verkopen, hebben ze juist veel te veel betaald.

 • Almere

    Ma 15 april Maandag 15 april

  In overgooi mag je maar een deel bebouwen. dus je koopt 3200 m2 en kunt maar 800m2 bebouwen. Dus je betaald in vergelijking 800 euro per vierkante meter dus 61% DUURDER. Maar dan heb je wel een hele grote tuin.

 • Stevie

    Ma 15 april Maandag 15 april

  De Gemeenten doen ook niets anders dan grondspeculatie. Verwerven, dan 2 jaar wachten, vervolgens het bestemmingsplan aanpassen en dan verkopen aan projectontwikkelaars.

  reageer
 • Thomas

    Ma 15 april Maandag 15 april

  Tja, dit speelt al sinds de Vinex nota uitlekte aan speculanten in 1988. Gemeentes en provincies weigeren voldoende te bouwen, buigen voor bezwaar-huilers die klagen over hun uitzicht of dat ene boompje.

  Daarmee maak je het wel heel makkelijk om op grond te speculeren, want als je het nieuws een beetje volgt weet je al snel wat de enige uitbreidingsplek is die een gemeente zichzelf geeft. Dat koop je en wachten maar.

  Almere kan dat omzeilen wanneer ze maar willen: Gooi het grondbeleid vrij en geef voor het eerst sinds Almere bestaat, voldoende bouwgrond uit. De prijs daalt en het wordt onmogelijk om gemeentes klem te zetten met grondposities.

  Maar wil de gemeente het wel? Of willen ze doorgaan met geen visie tonen, inzetten op te weinig woningen en binnen die te kleine plannen buigen voor elk vaag milieugroepje of bezwaarmaker?

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert