Tegengaan dumpingen grofvuil niet succesvol

ALMERE • Ma 15 april 2019 | 22:16 • Maandag 15 april 2019 | 22:16

Het tegengaan van grofvuildumpingen bij ondergrondse containers in Almere is niet succesvol. Dat blijk uit de Eindevaluatie Reductie Afvaldumpingen. Het doel van de gemeente was om het aantal afvaldumpingen vanaf 2016 met meer dan de helft terug te dringen. In totaal is het aantal dumpingen afgenomen met 13 procent.

In 2016 ging de proef in een aantal wijken van start. Er werd extra gehandhaafd bij ondergrondse afvalcontainers en er zijn informatieborden geplaatst. Daarop staat onder meer omschreven welke boetes worden uitgedeeld. Een jaar later werd de proef uitgerold over de hele stad.

Dit jaar is gekeken of het plan heeft gewerkt. Het blijkt dat de aanpak weinig resultaat heeft gehad. Mensen kiezen nu een andere plek om hun grofvuil te dumpen, is één van de conclusies uit het rapport.

Meer geld dus meer afval
In de eindevaluatie staat een aantal redenen voor het slechte resultaat. Onder meer het herstel van de economische crisis wordt genoemd. Inwoners hebben meer geld en gooien daardoor meer spullen weg, zoals meubels en huishoudelijke apparaten. Ook de bladkorven worden genoemd. Die staan verspreid door de stad om groenafval in te zamelen. Daar wordt niet alleen tuinafval in gedumpt, maar ook tegels, tuinmeubelen en vuilniszakken.


Aanpak per wijk
In de eindevaluatie staat dat onderzoek naar het afvaldumpgedrag noodzakelijk is. Daarna moet per wijk een plan van aanpak worden opgesteld. Op die manier hoop de gemeente het aantal afvaldumpingen beheersbaar te maken. Tot de nieuwe aanpak van start gaat, blijft Stadsreiniging opdraaien voor het gedumpte afval.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel