Nieuwe landbouwrobot voor zaaien, schoffelen en bemesten

LELYSTAD • Do 18 april 2019 | 12:16 • Donderdag 18 april 2019 | 12:16

De zogeheten 'Robotti' rijdt sinds deze week op de proefvelden van Wageningen University & Research in Lelystad. Dat is een landbouwrobot die via gps op een akker kan rijden.

De robot kan allerlei taken uitvoeren zoals zaaien, schoffelen en bemesten. Dat is mogelijk doordat er standaard werktuigen aan gekoppeld kunnen worden.

De robot weegt zo'n 1800 kilo en is daarmee veel lichter dan landbouwmachines waardoor de bodem gespaard blijft. Ook heeft hij een relatief kleine werkbreedte. Hierdoor kan hij ingezet worden bij strokenteelt.

Waarom zouden boeren de Robotti moeten gebruiken?
Volgens Bram Veldhuisen van de Wageningen University & Research is het de bedoeling dat er straks camera's aan de robot hangen om onderzoek te doen naar de groei van gewassen. Door de camera's kan met de Robotti ook heel gericht onkruid aangepakt worden.

De komende maanden worden er allerlei onderzoeken gedaan naar onder andere samenwerking en interactie tussen meerdere robots. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om te weten welk stuk land al bewerkt is of waar de transportrobot naar toe moet om het geoogste product van de oogstrobot over te nemen.

De robot heeft twee motoren die draaien op diesel. De Robotti komt uit Denemarken en kost 100.000 euro.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel