'Esplanade wordt groot stadspodium'

ALMERE • Do 18 april 2019 | 23:54 • Donderdag 18 april 2019 | 23:54

Het definitieve ontwerp van de Esplanade in Almere is donderdagavond feestelijk gepresenteerd. Het plein ligt aan de rand van het stadscentrum en wordt gebruikt voor evenementen als het Bevrijdingsfestival en de Challenge Almere-Amsterdam Triatlon.

Door de nieuwe inrichting moet de Esplanade meer sfeer krijgen. Er komen planten, gras, zitjes en een watertrap. De herinrichting kost zo’n vijf miljoen euro en wordt betaald door de gemeente, de provincie en het Rijk.

Omwonenden zoals Dick Guitoneau, zijn zeer te spreken over het ontwerp. Hij vraagt zich wel af of er straks voldoende ruimte is voor grote festivals op de Esplanade. Volgens ontwerper van het nieuwe plan Robbert Jan van der Veen komt er juist meer ruimte, want er staan nu nog grote blokken. "We maken tribunes en terrassen waardoor veel mensen kunnen zitten en kijken. Het wordt een groot stadspodium."

Evenementen
De gemeente hoopt dat de nieuwe Esplanade een plek wordt waar je graag naartoe gaat. Van der Veen: "Het wordt een plek waar veel meer mensen gebruik van kunnen maken". Er zullen ook kleine en grote evenementen plaats kunnen vinden. "Ik ken geen stad in Nederland die zo’n grote groene ruimte aan zo’n groot stuk water heeft".

De herinrichting van de Esplanade is volgens de gemeente zo gepland dat bestaande evenementen daar zo min mogelijk hinder van ondervinden. Naar verwachting start de aanleg half september, vlak na het EK Triatlon. Het is de bedoeling dat het plein klaar is voor het WK Triatlon in september volgend jaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (19)

 • RvL

    Za 20 april Zaterdag 20 april

  Tijdens evenementen worden er bordjes geplaatst met de tekst: Gras niet betreden.
  Probleem opgelost ;)

  reageer
 • De Sjaak

    Za 20 april Zaterdag 20 april

  Waarom niet op die plek een verijdbaar podium in een kasteel met tevens een inpandige ijsbaan en daaromheen een bloemententoonstelling?

  reageer
 • Thomas

    Za 20 april Zaterdag 20 april

  Ik hoor dat het stadsbestuur in eerste instantie pleitte om een grote ivoren toren neer te zetten met daarin vergaderlocaties. Zeer passend in de Almeerse identiteit.

 • Kareltje

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Tsja, zo'n hangplek voor junks en hun dealers mag wat kosten. Fijn voor ze dat ze door de herinrichting wat meer privacy krijgen.

  reageer
 • Pieter

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Ik mis daar alleen wat horeca. Bobby zit er natuurlijk, maar een terrasje in het nieuwe park zou wel lekker zijn! Soort van strandpaviljoen.

  reageer
 • Dirk

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  nog meer horeca er bij er is al te veel daar in dat centrum , mag wel minder worden .

 • M Janssen

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Mee eens Pieter, zou toch mooi zijn daar. Een soort van boulevard aan het water

 • peter van den bemt

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  "Er komen planten, gras, zitjes en een watertrap. ". Goed kijkend naar het aantrekkelijke plaatje, zie ik aan de randen wat plantjes en niet zo heel veel bomen. Rond diverse,gevarieerd gevormde grasvelden. Denk dat gras eens weg. Wat zie je dan? Een grote open ruimte. Wat het nu ook is. Wat denk je dat er met gras gebeurt tijdens een festival of andere happening? Precies. Wat Karel zegt. En dan op zijn Almeers weer opscheppen: "Ik ken geen stad in Nederland die zo’n grote groene ruimte aan zo’n groot stuk water heeft". Ik ken geen stad waarvan het bestuur, al zo lang, volledig de weg kwijt is. Dat volledig zijn eigen gang gaat en tientallen, honderden miljoen weggooit met megalomane projecten. En daarover hun burgers, zelfs haar gemeenteraad, bewust niet of verkeerd informeert (Floriade, Eden). En maar blijven roepen 'groen'. Terwijl het DAT is wat zij voortdurend inleveren.

  reageer
 • To

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Ook eens met Karel. Deze gemeente is een en al een ramp. Makkelijk uitgeven ons belastinggeld aan nieuwe peperdure zaken maar onderhouden ho maar

 • laat alle reacties zien
 • Karel

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Renovatie Esplanade goed idee, hard nodig! Evenemententerrein daar continueren? Zijn ze nu gek geworden? Los van een naastliggend ziekenhuis, wat blijft er van het plein en zijn meubilair over na een beetje evenement? Rotzooi, vandalisme, vertrapt gras, et cetera. Ik vermoed een renovatie na elk evenement, wat natuurlijk niet gaat gebeuren dus binnen een jaar hebben we een net zo trieste uitstraling als bijvoorbeeld het Schipperplein en omgeving. Met veel bombarie geopend en nu al jarenlang een verschrikking om te zien. Geweldig toch deze gemeente. Weer miljoenen van ons belastinggeld naar de Filistijnen.

  reageer
 • Karel

    Di 23 april Dinsdag 23 april

  Cindy-Lou, ook bij u ontbreekt enig steekhoudend argument waarom de takkenherrie van evenementen tot in de wijde omgeving te horen moet zijn in plaats dat het beperkt blijft tot het terrein waar de bezoekers naartoe gaan.

 • Cindy-Lou

    Ma 22 april Maandag 22 april

  Welke rest? De Triatlon, man ik hoor het hier ook. Weet je wat vervelend is? Al die takke herrie die de buren maken in de tuin als ze een feestje hebben of constant met elektrische zagen en schuurmachines in de weer zijn de hele zomer. Of schreeuwende kinderen in de tuin en op straat. Dat is pas herrieIk woon tegenover de basisschool, daar hoor je ook elke pauze herrie. Daar heb ik meer last van dan die festivals. Dat klinkt tenminste nog gezellig. Maar ik ben er aan gewend geraakt, ook die basisschool. Die zijn tenminste in de vakanties gesloten. Als je er niet tegen kan moet je naar een dorp verhuizen of in een hutje op de hei gaan wonen. In grote steden is het nu eenmaal niet stil.

 • Karel

    Zo 21 april Zondag 21 april

  Zeur zelf niet Cindy. Een paar evenementen per jaar? U vergeet gemakshalve de rest. En steekhoudende argumenten voor de decibel overstijgende evenementen heeft u niet.

 • Cindy

    Za 20 april Zaterdag 20 april

  Karel je moet niet zo zeuren. Die paar festivals per jaar en die twee kermissen per jaar. Ik had veel meer kast van dat festival bij het Oor. Met dat constante monotone gedreun van die dj’s dat was pas erg. Die festivals zijn tenminste goede artiesten. Vind dat veel aangenamer dan die takkeherrie van de kermis. En dan woon ik nog redelijk dichtbij. Dat weet je nu eenmaal als je dicht bij het centrum gaat wonen. Ik heb het hele jaar meer last can buurtbewoners die altijd ineens in hun tuin moeten gaan klussen als ik lekker van mijn zondag wil genieten. Het lijk wel of ze nooit klaar zijn met de tuinen, al dat gezaag en geboor. Soms de hele zomer lang. Is de een klaar begint de ander weer. Dus die paar festivals is niks vergeleken bij dat. Gewoon niet zo zeuren. Jij bent ook jong geweest.

 • Karel

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Ach Cindy, ook ik woon in Filmwijk en weet dus heel goed waar ik het over heb. Kermis of bevrijdingsfestival? Qua decibellen een levensgroot verschil. Verder ken ik mensen die tijdens Bevrijdingsdag in het ziekenhuis hebben gelegen en iets heel anders zeggen. Maar misschien maakt het nog uit waar je in het ziekenhuis ligt, dat kan en wanneer en op welke afdeling je werkt. Want overdag of 's avonds kan ook nogal verschillen.

 • Cindy

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Karel, het ziekenhuis is goed geïsoleerd. En de kermis maakt net zoveel herrie als die festivals. Ik woon in Filmwijk en kan de kermis net zo hard horen als de festivals. En dan maak je Joop nog uit voor een leugenaar, die notabene daar werkt en zegt niets te horen.

 • Ed

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Karel zet vraagtekens bij het organiseren van grootschalige evenementen met hard geluid op die locatie. Met een heldere argumentatie erbij.
  Zelf geen argumenten? Dan maar voor negatieveling of azijnzeiker uitmaken. Wat een niveau......

 • Henk

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Wat bent u een negatieveling zeg. Bent u wel met andere dingen gelukkig in uw leven?

 • Karel

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Geen onzin verkopen, Joop. De kermisgeluiden zijn een lachertje met die van bijvoorbeeld het Bevrijdingsfestival waar de omgeving wegdreunt. Kun je van de kermis niet zeggen. Ik ben negatief noch boos, wel bijzonder kritisch hoe deze gemeente met ons belastinggeld omgaat. Al eens gekeken naar bijvoorbeeld het huidige Schipperplein? Ik kan nog veel meer opnoemen, maar dan noemt u mij misschien weer negatief. En mijn verdere leven gaat u geen donder aan.

 • Joop

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Wij werken in het ziekenhuis en hebben nooit last van bijvoorbeeld 5 mei festival. wel van de kermis trouwens. Wat bent u negatief en boos. Hopelijk niet bij andere zaken in uw leven.

 • Freek 3

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  "Ik ken geen stad in Nederland die zo’n grote groene ruimte aan zo’n groot stuk water heeft" Is er iemand die wel zon plek kent (met hyperlink)

  reageer
 • Sander

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  In elk geval niet Almere. Want groen is het niet, het is geen groot stuk water (vergeleken met de meren of zee) En iedereen weet dat Almere zwaar achterloopt met aantal groen betreft

 • pieter de oude

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Wordt dat verplaatsbare podium ook uit de opslag gehaald,?
  lijkt me wel handig.

  reageer
 • Henk

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  De opmerking waarvan je wist dat hij ging komen.

 • Dhr. Jansen

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Die is al omgesmolten door de ijzerboer

 • De Sjaak

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Nee wel de schaatsbaan.

 • Dirk

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  dat is al lang omgesmolten

 • Henkie

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Nu ook nog even de naam van het lelijkste gebouw van Almere wijzigen van KAF in Schouwburg. Dan is het hele plaatje compleet.

  reageer
 • Peter Pan

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Gaat er heel mooi worden.Ik kan daar blij van worden

  reageer
 • Yvon

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  We zien het in het parkje in almere buiten. Nadat daar bv een kermis is geweest. Gras stuk , planten plat getrapt. Veel afval.

  Almere stad dus evenementen met grote gras stukken, echt daar blijft niets van over als er een festival wordt gehouden. Planten, hoop dat die t overleven en dan die watertrappen. Ach hoop dat ze niet verstoppen van de troep die je normaliter door heel almere al vindt dus laat staan op een chillplek of na een festival. Het ziet er echt heel erg leuk uit werkelijk waar, maar ik betwijfel voor hoe lang. Onderhoud doet de gemeente niet, en als ze het wel trachten te doen dan wil je niet weten wat een slagveld er overal ontstaat. Alleen al een heg snoeien is moeilijk. Gebruiken ze een machine voor. Zo bot als ik weet niet wat die machine, heggen worden enorm beschadigd daardoor. Overal snoeiafval laten liggen in struikperkjes of parkjes alsof het een bos van paar duizend hectare betreft. Het ziet er echt niet uit. In Buiten het kwaliteitsplein gezien? Hangen overal borden van. Firma Scholte oid. Het is om te huilen echt waar. Dus ben benieuwd hoe dat gaat op de esplanade.

  reageer
 • Lex

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Mensen protesteren over allen en nog wat. Gewoon negeren.

  reageer
 • Ed

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Het woord "stadspodium" zal menig Almeerder nog koude rillingen bezorgen; Maar in wezen is het een goed plan. Als de gemeente het groen nu netjes gaat onderhouden (ook op langere termijn ) en Almeerders de boel niet onderspugen met kauwgom, zou het wat kunnen worden.....

  reageer
 • Jan

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  En de inwoners maar wachten op onderhoud in de wijk. Wethouder van Garderen VVD zou een inhaalslag maken heeft ze gezegd. Nou ik merk er helemaal niets van.

  reageer
 • Ben

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Ik weet niet waar jij kijkt Jan, maar er wordt overal in Almere aan t onderhoud gewerkt.

 • JK de Vries

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Ja hoor nog meer evenementen. En een kop koffie bij de Bobbie beer voor 3 euro en 6,50 voor een soepje. Waanzin

  reageer
 • Marko

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Koffie is slecht voor je, dus hoe duurder hoe beter. Net als alcohol .

 • Kees

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Blijf je toch lekker thuis! Je hoeft geen koffie te drinen

 • Cindy

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Ziet er zeker mooi uit, alleen vraag ik mij af bij grote evenementen of er genoeg ruimte is. Weet wel bij grote evenementen het gras goed beschadigd gaat worden. Hoop ook dat er voldoende vuilnisbakken gaan komen. Maar het ziet er beter uit dan dat kale asfalt plein.

  reageer
 • Jacobus

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Strak plan.
  Kan alleen maar mooier worden.

  reageer
 • RM

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Gaan ze dan ook wat doen aan die wind.... 😂😅

  reageer
 • van Haven

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Ja, die wordt bij evenementen stop gezet.

 • Edwin

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Ik lees in de derde alinea dat ze turbines gaan maken... misschien een beetje terugblazen?

 • Fred

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Vijf miljoen euro voor het herinrichten van een plein? Dat is €25,- van elke inwoner van Almere, groot en klein. Ook van de mensen die er misschien nooit komen. Zal mij benieuwen hoeveel protesten hierop komen met Floriade in het achterhoofd.

  reageer
 • Dhr. Jansen

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  Geen geld, mag van mij wel meer zijn.

 • Dirk

    Vr 19 april Vrijdag 19 april

  ja in almere groeien de geld bomen voorbij de maan , paar miljoen hier , paar miljoen daar , lekker makkelijk he geld van de burgers over de balk smijten hier .

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert