Zorgmaatjes helpen patiënten om naar het ziekenhuis te komen

LELYSTAD • Wo 24 april 2019 | 13:57 • Woensdag 24 april 2019 | 13:57

Stichting IDO start met het project Zorgmaatjes om zorgmijding in Lelystad tegen te gaan. Volgens de stichting zijn er steeds meer mensen die niet naar het ziekenhuis gaan omdat ze niet weten hoe ze er moeten komen of opzien tegen de reis er naartoe.

Een 'zorgmaatje' is een vrijwilliger die iemand naar het ziekenhuis begeleidt. De ondersteuning is bedoeld voor mensen die niet in staat zijn om zelf vervoer te regelen binnen het eigen netwerk. Ook gaan maatjes mee met mensen die niet de financiële middelen hebben en te kwetsbaar zijn om met het openbaar vervoer te gaan.

'Gaat soms maar net goed'
IDO noemt het project een noodmaatregel. In de afgelopen maanden is het een paar keer maar net goed gegaan, aldus directeur Veerle Rooze. "Vooral mensen in een toch al kwetsbare situatie worden het slachtoffer van de nieuwe situatie met ziekenhuizen op afstand." Zo reed een vrijwilligster van het IDO midden in de nacht met een hoogzwangere vrouw naar het ziekenhuis in Almere. De vrouw was doorverwezen, maar had geen idee wat er van haar verwacht werd en waar ze naartoe moest omdat ze de Nederlandse taal niet goed beheerst.

Mensen die hulp nodig hebben of willen helpen, kunnen zich aanmelden via de website van IDO.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel