Provincie trekt 70.000 euro uit voor bescherming nesten kiekendief

FLEVOLAND • Vr 3 mei 2019 | 9:54 • Vrijdag 3 mei 2019 | 9:54

Grauwe Kiekendief-Kenniscentrum Akkervogels krijgt ruim 70.000 euro subsidie van de provincie om nesten van kiekendieven te beschermen. De zeldzame vogel broedt op de grond in bijvoorbeeld weilanden of langs het water. De jongen zijn hierdoor soms kwetsbaar.

Het kenniscentrum houdt samen met vrijwilligers in de gaten waar de vogels zijn en of er al een nest gemaakt is. Zo gauw de eieren van een blauwe of grauwe kiekendief uitgekomen zijn, wordt het nest beschermd met gaas. "Voor die tijd kunnen we het nest nog niet beschermen. Dan bestaat het risico dat de ouders niet meer terugkeren naar de eieren omdat het nest verstoord is", vertelt Madeleine Postma van het kenniscentrum. Het gaas beschermt de jongen tegen landbouwmachines en roofdieren zoals vossen.

Voor de bruine kiekendief moeten er andere maatregelen getroffen worden. "Die zijn heel verstoorgevoelig", legt Postma uit. "Dan is gaas geen goed idee. We gaan dan in gesprek met de boer, zodat die om het nest heen gaat bij het oogsten."

De subsidie wordt verspreid over drie jaar uitgekeerd. Naast nestbescherming is het ook bedoeld voor prooionderzoek en het monitoren van de populatie in de provincie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel