Burgemeester baalt van graffiti in zijn dorp

ZEEWOLDE • Ma 6 mei 2019 | 17:15 • Maandag 6 mei 2019 | 17:15

Burgemeester Gerrit-Jan Gorter baalt enorm van de reeks bekladdingen in zijn dorp Zeewolde. Niet alleen het landschapskunstwerk Sea Level moest het afgelopen week ontgelden. Onbekenden hebben ook graffiti gespoten op andere kunstwerken, viaducten, verkeersborden en bushokjes.

Ook zijn zogeheten crashpalen vernield. Dat zijn palen die de vindplaatsen markeren van vliegtuigen die in de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort.

De gemeente Zeewolde inventariseert momenteel alle meldingen van de vernielingen en bekladdingen. Vooral in het zuidelijk deel van de gemeente zijn vandalen actief geweest in de nacht van vrijdag op zaterdag. "We hadden namelijk net de omgeving rond De Verbeelding schoongemaakt vanwege dodenherdenking. Daarna is alles besmeurd."

In en in triest
Het kunstwerk bij de Atlanta is na de reiniging schoon gebleven, maar landschapskunstwerk Sea Level en het nabijgelegen kunstwerk Diego Rivera in de Sovjet Unie bleken zaterdag voorzien van graffiti. "Het is in en in triest", aldus Gorter. "We hebben hier jarenlang geen last van gehad. Stop hier alsjeblieft mee. Overleg anders met de gemeenteambtenaren waar wel iets moois gemaakt kan worden."

Aangifte
De gemeente gaat aangifte doen bij de politie. "We gaan kijken of de daders te achterhalen zijn, want we hebben hier wel kosten aan. Dan kunnen we die mogelijk weer op de daders verhalen. Alleen rond Sea Level schoonmaken kost al duizend euro."

Om verdere bekladdingen te voorkomen, houdt de politie volgens hem de omgeving in het zuidelijk deel nu wat meer in de gaten. Maar de burgemeester hoopt vooral dat de inwoners van Zeewolde hun oren en ogen open houden en de politie waarschuwen als ze iets verdachts zien. Overal camera's ophangen, is volgens de burgemeester geen haalbare optie.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel