Nog veel vragen bij plan voor nieuwe jachthaven

URK • Di 7 mei 2019 | 14:58 • Dinsdag 7 mei 2019 | 14:58

De gemeenteraad van Urk heeft nog veel vragen bij een plan voor een nieuwe jachthaven bij bedrijventerrein Lemsterhoek. Dat bleek maandag tijdens de raadsvergadering.

Veel partijen vinden de financiële onderbouwing nog te wankel. Ook willen ze zeker weten dat de provincie meewerkt aan het vroegtijdig opknappen van de walkant bij de haven. Alleen in dat geval is het plan namelijk financieel haalbaar.

Uit een onderzoek blijkt dat de haven het meest rendabel zal zijn als die minstens 40 ligplaatsen heeft. De raad vindt dat die plekken dan vooral voor Urker booteigenaren moeten zijn. Het plan voor de haven is ook ontstaan, omdat de provincie af wil van de vele bootjes die nu nog op verschillende plekken langs de Urkervaart liggen.

Lange wachtlijst
De gemeente denkt dat de jachthaven over het algemeen goed bezet zal zijn. Zij baseert zich daarbij onder meer op de wachtlijst van zo'n 240 mensen. Allemaal willen ze graag een ligplaats op Urk hebben. Een aantal partijen in de raad denkt dat Urk mede zo populair is, omdat het liggeld op Urk relatief laag is. Wethouder Gerrit Post kon maandagavond niet direct zeggen hoeveel van de 240 mensen op de wachtlijst Urkers zijn.

Beheer door gemeente
Bij de presentatie van het plan stelde de gemeente dat zij de haven zelf wil gaan beheren. Veel partijen vroegen zich maandag af waarom dat nodig is. Volgens raadslid Willem Foppen is dat helemaal niet nodig. Die verwees naar de Urker watersportvereniging 'De Zuiderzee'. Die doet zelf het beheer en onderhoud in eigen haven, en kan mede daardoor de tarieven laag houden.

Volgens Gerrit Post wil de gemeente de haven in beheer houden, omdat hij op gemeentelijke grond zal worden aangelegd. Daarnaast gaat Urk veel geld in het project steken.

Een andere constructie is volgens hem ook lastig. De gemeente kan namelijk niet zomaar een groot bedrag aan een watersportvereniging geven. Dat heeft te maken met staatssteun.

Camperplaatsen
De raad wilde tot slot nog weten waarom de gemeente een optie voor camperplaatsen in het plan heeft opgenomen. Volgens wethouder Post zou een combinatie met camperplaatsen de nieuwe jachthaven financieel haalbaarder maken. Daarbij komt nog dat de gemeente de campers sowieso graag weg wil hebben van de huidige camperplaats op het haventerrein.

Jan Willem Bakker van de SGP wees het college erop dat de campers op de haven ook stageld betalen. Het weghalen van de campers van het bestaande haventerrein heeft daar volgens hem dus ook weer consequenties. De inkomsten zouden dan teruglopen.

Volgens wethouder Post zal het plan de komende tijd nog nader worden uitgewerkt. Hij verwacht dan een goed antwoord te kunnen geven op de meest gestelde vragen. Ook gaat de gemeente overleggen met de provincie over de benodigde vernieuwing van de walkant.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel