Cultuurfonds: laat Vis à Vis op huidige locatie blijven

ALMERE • Wo 8 mei 2019 | 16:08 • Woensdag 8 mei 2019 | 16:08

Theatergezelschap Vis à Vis moet op de huidige locatie aan de Muiderzandplaats in Almere blijven. Dat schrijft voorzitter Bas ten Brinke van het Cultuurfonds Almere in een advies aan de gemeenteraad.

De gemeente is bezig met een nieuw bestemmingsplan voor het gebied waar Vis à Vis gevestigd is. Vanaf 2025 zouden recreatiebedrijven zich daar moeten kunnen vestigen. Ook zou er woningbouw moeten komen. Volgens Vis à Vis is een gedwongen verhuizing onvermijdelijk in dat geval. Het theatergezelschap heeft al gedreigd Almere helemaal te verlaten.

De komende weken wordt beslist over het nieuwe bestemmingsplan. Tot die tijd is de toekomst van Vis à Vis onzeker.

Funest voor cultuur in Almere
"Het gebrek aan een duidelijke stellingname van het stadsbestuur is funest voor de delicate maar bloeiende culturele infrastructuur van onze jongvolwassen stad", schrijft Ten Brinke. Hij vindt dat de gemeente de tijdelijke bouwvergunning permanent moet maken en dat het erfpachtcontract verlengd moet worden.

Vis à Vis is namelijk een voorbeeld voor andere culturele instellingen in de stad, zo vindt de voorzitter. Ook komen veel mensen van buiten de stad naar de voorstellingen kijken. "Met het behoud van Vis à Vis op de huidige locatie gaat u achter uw cultuur staan. Almere is geen stad meer waar bruisende initiatieven rücksichtslos verdwijnen en plaatsmaken voor woonwijken. Almere is een stad met gebouwen en functies die hun plek in deze samenleving meer dan verdiend hebben", schrijft Ten Brinke.

Petitie
Vorige maand werd een petitie gestart tegen de mogelijke gedwongen verhuizing van Vis à Vis. Inmiddels hebben bijna 15.000 mensen die ondertekend. De petitie is mede opgesteld namens liefhebbers, ambassadeurs, sponsoren en leden van de Raad van Toezicht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel