D66 wil zonne-eiland op IJsselmeer

FLEVOLAND • Vr 10 mei 2019 | 12:36 • Vrijdag 10 mei 2019 | 12:36

D66 wil 660 hectare aan drijvende zonnepanelen op het IJsselmeer aan de kant van Flevoland. Dat staat in een plan dat de partij vrijdag presenteerde. Deze zogenaamde zonnetuin zou stroom kunnen leveren aan zo'n 132.000 huishoudens. In totaal wil D66 ruim 3750 hectare aan zonnepanelen op het meer.

De handigste plek voor de drijvende zonnepanelen is bij windmolenparken in het IJsselmeer. De ruimte tussen de windmolens kan zo efficiënt gebruikt worden. Daarnaast kunnen de zonnepanelen op het stroomnetwerk van de windmolens aangesloten worden. Dat scheelt weer kosten. Ook is de impact op de natuur en visserij daar het kleinst. Dat blijkt uit een onderzoek naar hoe het IJsselmeer ingericht kan worden om zoveel mogelijk groene energie op te wekken.

In het plan van D66 staat dat drijvende zonnepanelen een hoger rendement hebben dan panelen op een dak. Dat komt onder andere doordat het water de panelen koel kan houden. Het rendement zou nog eens extra verhoogd kunnen worden als er gebruik gemaakt wordt van zonnepanelen die meedraaien met de zon.

Deze panelen zijn nog in ontwikkeling. Waarschijnlijk kunnen ze pas tegen 2050 beschikbaar zijn voor op het IJsselmeer. D66 wil dat de regering de ontwikkeling een impuls geeft met subsidies en heldere regelgeving.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel