13.500 panelen in de zon

LUTTELGEEST • Zo 12 mei 2019 | 19:26 • Zondag 12 mei 2019 | 19:26

De zon is gratis en daar kan je gebruik van maken. Dat dacht glastuinbouwer Theo Groen sr. toen hij samen met zijn zoon Theo Groen jr. enkele jaren geleden in Luttelgeest overstapte van glastuinbouw naar zonnepanelen. Zaterdag was er een open dag op de zonneweide, zoals de familie Groen het noemt.

Een paar miljoen heeft de installatie van de zonneweide gekost. Ze kregen daarvoor subsidie. Want de 13.500 zonnepanelen staan op een groot terrein van drie hectare, dat is vergelijkbaar met zes voetbalvelden. De zonnepanelen kunnen vijftienhonderd huishoudens van energie voorzien. Op dezelfde weide houdt de familie Groen ook nog schapen. Die doen zich te goed aan het gras dat tussen de zonnepanelen groeit. Of ze zoeken de schaduw op onder de grote panelen op de zonneweide als het te warm is in de zon.

Stroom overhouden
Een buurman van de familie Groen heeft zelf ook zonnepanelen op het dak liggen. Hij vindt het een mooi project. Zelf houdt hij met zonnig weer stroom over en kan dus ook een beetje leveren. "Maar wel handig als ik zelf een tekort heb", zegt hij. Volgens Groen jr. voorziet de zonneweide ook in een behoefte aan informatie over de techniek van zonne-energie.

Ze hebben hun naam mee
Het zal nog een hele toer worden om met winst te draaien. Toch is Groen sr. positief, want groene energie raakt nooit uitgeput, zegt hij. De familienaam Groen hebben ze in ieder geval mee: "Die gaan we ook niet veranderen".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (5)

 • Jk

    Ma 13 mei Maandag 13 mei

  Zonnepanelen op elk dak, en grond om voedsel te produceren. Dit is een subsidie kraan, die wijd open staat. En een landschap vervuiler.

  reageer
 • Stevie

    Ma 13 mei Maandag 13 mei

  Groen BV pakt subsidie en vult zijn zakken. Lang verhaal in 1 zin samen te vatten.

  reageer
 • Henk

    Do 13 juni Donderdag 13 juni

  je kunt ook gewoon hetzelfde doen als je wilt... dat heet ondernemen

 • Joop Stedenwijker

    Zo 12 mei Zondag 12 mei

  Dit terrein is nu verloren voor landbouw. Waarom vruchtbare grond bedekken met panelen. Plaats deze panelen op gebouwen en huizen. Is veel efficiënter

  reageer
 • Rht.

    Ma 13 mei Maandag 13 mei

  En zo kun je het altijd niet goed doen. Toch?

 • Van beek.

    Zo 12 mei Zondag 12 mei

  O o o wat een " groene" gedachte. Dit is gewoon groot geld verdienen voor deze mensen. Laten we voedsel producten, daar is de polder toch voor bedoeld? En die zonnepanelen, die kunnen op daken en, mits uit het zicht, in natuurgebieden.

  reageer
 • Meedenker.

    Zo 12 mei Zondag 12 mei

  Dit is een mooi project maar als ondernemer probeer je toch ook winst te maken.

  reageer
 • Lol

    Ma 13 mei Maandag 13 mei

  Voedsel produceren. Hier ben ik het helemaal mee eens. Dan moet je ook de Veel bespoten bloembollen (tulpen en lelies) uit de polder verwijderen. Dit heeft totaal niks met voedsel te maken waar de polders ooit voor aangelegd zijn.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert