Agrariërs kunnen door beurs de wereld over

FLEVOLAND • Zo 19 mei 2019 | 21:33 • Zondag 19 mei 2019 | 21:33

Twee Flevolandse agrariërs hebben een Nuffield Scholarship gekregen. Dat is een internationale beurs van 7500 euro voor boeren. Daarmee kunnen ze de wereld over reizen op zoek naar kennis. De twee willen onderzoek doen naar samenwerking in verschillende sectoren.

Volgens Ingrid Jansen uit Tollebeek staan boeren tegenwoordig onder grote druk. De afnemers van producten en de retailers hebben te veel macht. Zij verdienen veel meer op het product dan de boer. Jansen wil kijken of boeren minder afhankelijk van hun afnemers kunnen worden door meer samen te werken. Samen kunnen ze wellicht een sterkere onderhandelingspositie krijgen, waardoor ze een betere prijs krijgen voor hun product.

Bas Groenenveld uit Dronten wil graag andere ketens bekijken die van producent tot consument nauw samenwerken. Hij wil onderzoeken wat ze succesvol maakt en kijken of dat ook in Nederland kan werken.

Groeneveld en Jansen gaan naar meerdere landen. Groeneveld is naar Sicilië geweest en gaat binnenkort naar Japan. Jansen bezoekt in zes weken Singapore, de Filipijnen, China, Duitsland, Ierland en de Verenigde Staten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (6)

 • Ratje

    Ma 20 mei Maandag 20 mei

  @Journalist, het gros heeft geen topinkomen net als de rest van de burgers...

  Buiten dat om, ze willen bundelen w.b dat ze meer geld ontvangen dan de afnemers, ik gun het ze ten zeerste... maar ik ben bang dat de supermarkten dan gewoon meer vlees gaan opkopen uit het buitenland, Argentinië e.d. Neem dat senario alsjeblieft mee in jullie studies!

  reageer
 • JanB

    Ma 20 mei Maandag 20 mei

  @Pieter de Oude: het is bij de meerderheid van de boeren de hoop dat de volgende generatie het familiebedrijf voort zet en dat er dus niets verkocht wordt. Hoe rijk ze volgens u ook zouden kunnen worden, dat geld weegt dan vaak niet op tegen de pijn in hart waarmee ze het eventueel moeten verkopen.

 • pieter de oude

    Ma 20 mei Maandag 20 mei

  Tot het moment dat zij hun land gaan verkopen
  en zich op de onroerendgoedmarkt gaan begeven,
  dan stroomt het geld binnen, dus gewoon uitgestelde
  rijkdom.

 • Harry

    Ma 20 mei Maandag 20 mei

  Boeren gaan niet op vakantie.
  Boeren bewerken het land of verzorgen hun veestapel.
  Boeren hebben geen tijd om de wereld te verkennen.
  M.a.w. dit heeft niets met boer zijn te maken.

  reageer
 • Journalist

    Ma 20 mei Maandag 20 mei

  Is dat van een beurs afhankelijk? Volgens de krant van vorige week gaat de Rijksinkomensubsidie vooral op aan boeren die al een topinkomen hebben. Die kunnen best op kosten van de eigen onderneming een weekje naar een congres in België of America. Het is toch aftrekbaar en kost maar de helft.

  reageer
 • JanB

    Ma 20 mei Maandag 20 mei

  Waarschijnlijk zijn dit boeren die geen topinkomen hebben. Boeren met een topinkomen zijn er sowieso al niet veel ondanks dat de publieke opinie anders wil doen geloven. Overigens ben ik wel nieuwsgierig wat 'de krant van vorige week' dan was waar het bericht in heeft gestaan. Om welke krant gaat het?

 • De accountant

    Zo 19 mei Zondag 19 mei

  De wereld over van Euro 7500? Dat moet wel per persoon zijn en het is dan genoeg voor een week of twee ergens ver weg. Maar niet te ver.

  reageer
 • Yvon Jaspers

    Zo 19 mei Zondag 19 mei

  Niet alleen voor boeren, ik heb ook een Nuffield Scholarship mogen ontvangen.

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Piet

    Zo 19 mei Zondag 19 mei

  Dit is al decennia lang aan de gang. Na 1 land bezocht te hebben is die beurs leeg neem ik aan.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert