"5G houdt zich niet aan gemeentegrenzen"

NOORDOOSTPOLDER • Ma 20 mei 2019 | 21:04 • Maandag 20 mei 2019 | 21:04

Een groepje ongeruste burgers heeft maandagavond in het gemeentehuis in Emmeloord een petitie overhandigd aan fractievoorzitters van de gemeenteraad. In de petitie wordt de gemeente Noordoostpolder opgeroepen uitgebreid onderzoek te doen naar de gevolgen van het nieuwe 5G-netwerk en niet klakkeloos mee te werken aan de installatie.

Het mobiele netwerk maakt het mogelijk om data nog sneller te verzenden. De bedoeling is dat het in 2020 in Nederland wordt ingevoerd. Bijna 700 inwoners van Noordoostpolder hebben hun handtekening gezet onder de petitie, die vraagtekens zet bij de mogelijke gevolgen van 5G voor de gezondheid van mens en dier.

Initiatiefnemer van de petitie is Maroesja van den Berg uit Rutten. Zij is blij dat de raadsleden de zorgen van de ondertekenaars serieus willen nemen. "Door 5G krijgen we veel meer hogere frequentiestraling over ons heen. Uit allerlei onderzoeken naar de voorgangers, 3G en 4G, blijkt dat dat gevaarlijk is", stelt de angstige Van den Berg. "Naar 5G is nog geen onderzoek gedaan, maar ik vind het doodeng."

Zorgen waren nog niet bekend
Rien van der Velde (PvdA) zegt dat de petitie 'licht schijnt op een probleem dat nog niet bij de raadsleden in beeld was'. "Als is aangetoond dat we ons inderdaad zorgen moeten maken over 5G, dan zouden we dezelfde aanpak kunnen kiezen die we destijds hadden met schaliegas. Dus niet afwachten wat Den Haag gaat doen, maar zelf initiatief nemen en lobbyen om te zorgen dat er wat gebeurt", aldus Van der Velde. "Als raad zouden we dan rekening kunnen houden met maatwerk, dus misschien geen palen in de buurt van scholen en gezondheidscentra. Maar ik verwacht niet dat we 5G in alleen onze gemeente tegen kunnen houden."

Geen bewijs
Volgens een woordvoerder van het Kenniscentrum ElektroMagnetische Velden, waarin onder andere het RIVM. TNO, GGD en het Agentschap Telecom zijn vertegenwoordigd, is er geen hard wetenschappelijk bewijs voor ernstige gezondheidsklachten door 3G of 4G. De blootstellingslimieten voor mobiele telefoons en zendmasten voor mobiele communicatie zijn vastgelegd in Europese normen. Fabrikanten zijn verplicht te voldoen aan deze eisen, waardoor verondersteld mag worden dat al deze producten veilig zijn. Dit wordt gecontroleerd door het Agentschap Telecom.

Aanleg 5G ligt niet bij de gemeente
Wethouder Wiemer Haagsma (Politieke Unie) liet weten weinig te kunnen doen tegen de komst van het 5G-netwerk. De landelijke overheid is in deze kwestie het bevoegd gezag. "Het enige waar wij invloed op hebben, is het verlenen van vergunningen voor de masten waar de antennes op geplaatst worden. Ik denk dat we ons moeten realiseren dat het om een landelijk netwerk gaat. Je kunt dus niet per gemeente zeggen 'dat willen we niet'. De straling houdt zich niet aan gemeentegrenzen. Maar we gaan serieus naar de petitie kijken", aldus Haagsma.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (31)

 • HJO

    Za 22 juni Zaterdag 22 juni

  Aan de reacties hier te zien weet geen mens waar ze het over hebben.
  Ik lees dingen als Straling van een Magnetron. van een Magnetron blijft de Straling binnen in het Apparaat. als het word uitgezet is de straling weg. Alleen bij oververhitting van het voedsel kunnen er Kankerverwekkende Radialen ontstaan.
  Wat betreft 1,2,3,en 4G zit hoog in een mast. Maar wat er bij veel mensen niet in wil is dat 5G een heel ander verhaal is. In dit geval komen er om iedere 150 meter een Antenne in iedere Lantarenpaal. ieder bushokje en aan veel buitengevels. plus nog duizenden Sattelieten in de ruimte. Dus veel dichterbij een met veel hogere frequeties van 30Ghz.
  De zelfde Frequenties die ook Bij Crowdcontrol worden gebruikt. Dus U weet hoe een magnetron Eten warm Maakt? Nu het zelfde gebeurd met ons en de natuur. alleen langzamer dan een magnetron. Slechte zaak.

  reageer
 • Peter

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Intussen worden we met z'n allen gemiddeld steeds ouder en verhoogd om die reden de AOW leeftijd in ras tempo. Hoezo we vallen met z'n allen in bosjes neer door de straling van GSM na twee decennia van mobiele telefonie. De magnetron is ook zo'n moordenaar. Maar intussen is er na 30 jaar van magnetron straling nog nooit aantoonbaar iemand aan doodgegaan. Wat een idioterie zeg.!

  reageer
 • Bram

    Wo 22 mei Woensdag 22 mei

  Zeur toch niet zo... Als je nergens aan blootgesteld wilt worden ga dan lekker op de Sahara wonen, de wereld vernieuwd zich, we willen toch ook allemaal bereik en snel internet, je hoort nou eenmaal bij de wereld van nu

  reageer
 • Boels

    Di 21 mei Dinsdag 21 mei

  Ik lees net dat weersatellieten ook last van 5G kunnen hebben als de 5G-zenders niet heel nauwkeurig de toegewezen band (frequentie) aanhouden.
  Het gaat dan met name om het meten van waterdamp in de atmosfeer die mede van belang is voor het voorspellen van het weer.

  reageer
 • Diederik

    Di 21 mei Dinsdag 21 mei

  Hetzelfde gezeur als met 4G.

  reageer
 • Peter

    Ma 1 juli Maandag 1 juli

  5G is iets heel anders. Duizenden wetenschappers hebben dit al aangetoond. Doe uw onderzoek eerst en u zult zien hoe ernstig dit is.

 • laat alle reacties zien
 • Vissertje

    Di 21 mei Dinsdag 21 mei

  Logisch dat er geen hard wetenschappelijk bewijs voor ernstige gezondheidsklachten door 3G of 4G is. Straling in welke vorm dan ook en zeker de straling in het 3G en 4G frequentiegebied zijn op de lange termijn wel zeker schadelijk. Alle onderzoeken richtten zich op korte termijneffecten en omdat de straling in het 3G en 4G frequentiebereik en straks ook het 5G frequentiebereik een ware sluipmoordenaar is, ga je pas over jaren de effecten op de gezondheid van mens en dier en op alle andere levende zaken zien. Vergelijk het met roken. Daarvan werd ook altijd gezegd dat het niet gevaarlijk of schadelijk zou zijn. Inmiddels na jaren weten we wel beter. Wat je niet moet onderschatten is dat alle objecten, mens en dier, planten, etc. de straling absorberen en de geabsorbeerde stralingsenergie inwendig in warmte omzetten. Het gevolg is dat alles wat straling absorbeert en deze omzet in warmte op lange termijn bezien enkele graden warmer kan worden. Vergelijk dit met de magnetron. Zonder te willen overdrijven hebben we hier een mogelijke verklaring waarom de aarde langzaam opwarmt….. Ik zou 5G niet uitrollen. Eerst maar eens aantonen wat de lange termijn gezondheidseffecten zijn en wat effecten op de omgeving en milieu zijn.

  reageer
 • Wiebe

    Di 21 mei Dinsdag 21 mei

  Heerlijk weer, als die obscurantisten die "wetenschappelijk bewijs" roepen zonder enige bronvermelding. "veel studies geven al aan" (Danny), "ruim 25000 wetenschappelijke onderzoeken die aantonen" (Yvon), de nonsens-site "orsaa.org" (Anouk), "honderden studies die schadelijkheid aantonen zijn er" (Danny. Je drukt op een knop en het ongefundeerde gewoel en gekrioel komt acuut op gang.

  reageer
 • Yvon

    Wo 22 mei Woensdag 22 mei

  Hahahah die wiebe die noemt onderzoeken die op wetenschapssites staan onzin en de lezingen en PowerPoint van professoren van TU's ook.

 • Boels

    Di 21 mei Dinsdag 21 mei

  De wetenschap waar je ooit blindelings op kon vertrouwen is niet meer.
  Het verschil tussen pseudowetenschap, cultwetenschap en de "echte" wetenschap is vervaagd.
  Meningen worden al te gemakkelijk voorzien van het wetenschapspredikaat en misleidingen zijn eenvoudig te plaatsen op het internet.

  Dus iedereen kan het gelijk krijgen en dat zou de bonafide wetenschap zich aan moeten trekken.
  Frappant is wel dat juist op het gebied van milieu de onenigheid het grootst is: geen kwaad woord over windturbines (infrageluid), zonneweiden (warmte en bodemverarming) en het verbranden biomassa (ontbossing).

  reageer
 • Jan

    Di 21 mei Dinsdag 21 mei

  Maar wel allemaal een internetaansluiting en mobiele telefoon, vermoed ik

  reageer
 • Yvon

    Di 21 mei Dinsdag 21 mei

  Er zijn inmiddels ruim 25000 wetenschappelijke onderzoeken die aantonen wat elektromagnetische velden met de mens doen. Vanaf de verstoring van onze "natuurlijke velden" zien wij steeds meer beesten de weg kwijtraken bv trekvogels, walvissen, bruinvissen, bijen etc. In Nederland staan wij een hoge straling toe nl 10.000mW/m2 en zeggen dat dit de norm is. Hoe komt men aan die norm? In Vlaanderen is de norm 1000mW/m2 en in delen v oostenrijk zelfs 1. Waarop zijn die normen gebaseerd? Het is ronduit vreemd dat als mensen ergens baat bij hebben bv een medische behandeling en deze geen uitdrukkelijke wetenschappelijk bewijs heeft mensen in Nederland deze behandeling niet krijgen bv fagentherapie. Omgekeerd als er onvoldoende wetenschappelijk bewijs is voor schadelijkheid dan is het geen enkel probleem??? Dit dan nog afgezien vd vele wetenschappers die zeer nadrukkelijk wijzen op de lange termijn effecten van continue straling waarbij frequentie en de gepulstheid veel uitmaakt. In ons kleine Nederland staan inmiddels 26000 masten. Er is een grote continue stralingsbelasting. Ook de Amerikaanse air force heeft in 1994 al onderzoek gedaan naar straling rf radiation en gewaarschuwd. In Frankrijk en Israël mogen kinderen lagere school en middelbaar onderwijs niet blootgesteld worden aan WiFi of andere straling als zij op school zijn. Mn de lezing v prof.dr L.Reijnders is erg verhelderend en voor degeen die liever luistert en leest via PowerPoint kijk en luister dan eens naar Leendert de Vriens, alvorens tegenstanders uit te maken voor mensen die liever teruggaan naar het stenen tijdperk of liefhebbers vd stoom en kolen. Wij zijn allemaal bioelectrische en biochemische wezens en allemaal gaan wij hinder ondervinden v emv. Daarbij alles voor zoete koek aannemen en overheid/RIVM betrouwbaar noemen? Laat ik zeggen wie niet of nooit twijfelt, heeft nooit serieus nagedacht.

  reageer
 • De meester

    Di 21 mei Dinsdag 21 mei

  NB het bereik van 5G is veel korter. De veldsterkte is veel geringer dan voorheen.

  reageer
 • Yvon

    Di 21 mei Dinsdag 21 mei

  Juist en daarom komen er ook elke 10 tot 15 huizen versterkers te hangen

 • De meester

    Di 21 mei Dinsdag 21 mei

  Uit allerlei onderzoeken naar de voorgangers is gebleken dat er geen aantoonbare scahde te vrezen is. Mensen die anders beweren kletsen maar wat en zitten desinformatie te herhalen.

  reageer
 • Kevir

    Di 21 mei Dinsdag 21 mei

  Historisch incorrect, neoluddisme (*) heeft een meer anarchistische grondslag en gaat gepaart met vernieling en geweld. Deze beweging was gericht op het behoud van banen (werknemers) vs de industrialisering (werkgevers). Ik zie geen relatie met deze casus.
  Mevrouw geeft aan bezorgt te zijn, ze liegt niet.
  De onderzoeken geven aan dat er geen schadelijke effecten werden aangetoond.
  Welke blogs bedoelt u, u heeft klaarblijkelijk 1:1 informatie.
  Graag minder stelligheid, meer luisteren?

  reageer
 • pieter de oude

    Di 21 mei Dinsdag 21 mei

  In de "armste provincie" van Nederland is het altijd klagen
  om het klagen, waarschijnlijk gevoed door verveling.

  reageer
 • Anouk

    Di 21 mei Dinsdag 21 mei

  Goed dat dit in de gemeentelijke politiek op de agenda is gezet. Onze landelijke overheid negeert al het bewijs dat er is qua schadelijke effecten van straling van draadloze techniek. 70% van het onafhankelijk onderzoek (meer dan 3500 peer reviewed studies, zie orsaa.org) toont biologische en gezondheidseffecten aan. In veel andere landen is er groeiend verzet tegen de uitrol van 5G en staan naast gewone burgers ook wetenschappers, artsen en politici op om de gezondheid en ons ecosysteen te beschermen. Zo is België is de milieuminister Céline Fremault op de rem gaan staan voor de uitrol van 5G:
  Ik kan zo’n technologie niet verwelkomen als de stralingsnormen, die de burger moeten beschermen, niet gerespecteerd worden. 5G of niet,” […] “De Brusselaars zijn geen proefkonijnen, waarvan ik de gezondheid met winst kan verkopen. We kunnen niets aan de twijfel overlaten.", Duitsland laat een onderzoek naar de gezondheidseffecten van 5G uitvoeren, omdat er te weinig kennis over bestaat. Europarlementariërs stellen vragen over de impact van 5G op gezondheid en milieu en adviesorganen van de Europese Commissie waarschuwen voor onbedoelde biologische gevolgen van blootstelling aan 5G. Rome en Florence gaan het voorzorgsprincipe toepassen en in Zwitserland zijn er inmiddels in meerdere kantons resoluties aangenomen die een moratorium op 5G verzoeken.

  reageer
 • Flevoburger

    Di 21 mei Dinsdag 21 mei

  Er hebben zich inmiddels al diverse wetenschappers uitgesproken over de eventuele schadelijke gevolgen van een 5g netwerk.

  En dan zo'n antwoord van een wethouder: " Het is een ding van de overheid en het enige wat wij kunnen doen is een vergunning uitgeven" .
  Eeeuuh: de gemeente is toch echt verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. Als dus dat 5g schadelijk blijkt te zijn dan kan de gemeente dat gewoon verbieden.

  reageer
 • Thomas

    Di 21 mei Dinsdag 21 mei

  Deze stroming heet neo-luddisme, een afkeer van alle vormen van vooruitgang.

  Van den Berg vertelt overigens leugens. De onderzoeken die er zijn gedaan op basis van wat paranoïde types eisten, laten zien dat er geen enkel gezondheidsrisico is. Zie onder andere het RIVM over dit onderwerp.

  Het RIVM is betrouwbaarder dan de vage blogs op internet waar zij haar informatie vandaan haalt.

  reageer
 • Wiebe

    Di 21 mei Dinsdag 21 mei

  Toen er in de negentiende eeuw stoomtreinen gingen rijden waren er tegenstanders: de passagiers zouden door de hoge snelheid (iets van 20 km/u) hun verstand verliezen. Die vooruitgang is gelukkig niet tegengehouden. Datzelfde zal nu ook niet gebeuren, en over een jaar of wat heeft niemand het er nog over. Wel is het zorgwekkend dat er steeds meer obscurantisten allerlei kletspraat rondstrooien, en op het gebied van met name vaccinaties ècht schade veroorzaken.

  reageer
 • Typisch?

    Di 21 mei Dinsdag 21 mei

  Een antiek voertuig vergelijken met een gepulste radiostraling die onzichtbaar in onze omgeving een onnatuurlijke straling geeft is voor een eenvoudige Wiebe niet te behappen.Trouwens waarom moeten medewerkers met strikte instructies uit de buurt blijven van werkende antennes.

 • Yvon

    Di 21 mei Dinsdag 21 mei

  Tjonge tjonge zeg. Je echt inlezen en de wetenschappelijke onderzoeken lezen ging u een brug te ver zeker?

 • Danny

    Di 21 mei Dinsdag 21 mei

  Beetje stomme vergelijking. Er is al 2g, 3g en 4g en veel studies geven al aan dat deze, ruim onder de norm die Europa hanteert, en in Nederland al helemaal, gezondheidsrisico's met zich meebrengt. Daarbij zijn er al een groot aantal mensen letterlijk ziek van deze vorm van gepulste straling. Met 5g erbij wordt deze blootstelling nog hoger. Met frequenties die waar wij tot nu toe niet aan blootgesteld zijn (30Ghz), en deze hogere frequenties wel al worden gebruikt in "crowd control" wapens, namelijk het Active Denial System, dat met deze milimeter frequenties de huid brand tot onuitstaanbare pijn. Tevens met deze hogere frequenties gaat het minder ver het lichaam in MAAR doet het dus meer op de oppervlakte; en daar zitten de zweetklieren, maar heeft het ook effect op het zenuwstelsel en niet vergeten de ogen. Daarbij wordt er dus ook voor gewaarschuwd dat er een enorme toename komt van mensen met huidkanker. Reden genoeg dus om onderzoek te laten doen op de gevolgen voordat het te laat is en de kosten tot in de tientallen miljarden gaan lopen.

 • Bert

    Di 21 mei Dinsdag 21 mei

  Dit is echt een horror situatatie

  reageer
 • Nas

    Di 21 mei Dinsdag 21 mei

  Tegenwoordig is niks meer goed voor de gezondheid, maar allemaal wel gebruik maken van de moderne apparatuur.

  reageer
 • Job

    Di 21 mei Dinsdag 21 mei

  De hoeveelheid achtergrondradiostraling uit het heelal is ook gigantisch groot. Daar hebben die mensen blijkbaar geen last van. Inbeelding is een bijzonder iets.

  reageer
 • Kevir

    Di 21 mei Dinsdag 21 mei

  Binnenkort dus het strand op zonder bescherming. Ga wonen onder een hoogspanningsmast en sloop je airbag uit de auto.
  De reden voor goed onderzoek is achteraf geen spijt van je keuze hebben. Mevrouw is bezorgd... zullen we onderzoeken of dat terecht is?

 • Danny

    Di 21 mei Dinsdag 21 mei

  In de natuur komt gepulste hoogfrequente elektromagnetische straling niet voor.

 • Maartje

    Di 21 mei Dinsdag 21 mei

  Volgens mij is deze dame ook tegen vaccineren, dus gewoon niet serieus nemen.

  reageer
 • Yvon

    Di 21 mei Dinsdag 21 mei

  @Harry dat klopt helemaal. Helaas is nonsens wel een synoniem voor onzin

 • Harry

    Di 21 mei Dinsdag 21 mei

  @Yvon, jouw naam is ook geen garantie voor wijsheid. Het is maar een naam, wie zegt mij, dat dit jouw echte naam is?

 • Yvon

    Di 21 mei Dinsdag 21 mei

  Nonsens deze naam alleen al zegt mij echt genoeg

 • Nonsens

    Di 21 mei Dinsdag 21 mei

  @Danny, studies genoeg en nog nooit heeft een studie bewezen, dat deze straling schadelijk is.

 • Danny

    Di 21 mei Dinsdag 21 mei

  Heeft zij dat gezegd dat zij tegen vaccineren is? Nee. Dus ik snap niet helemaal wat je wilt zeggen. De honderden studies die schadelijkheid aantonen zijn er. Bijvoorbeeld op Bioinitiativereport.org , de NTP studie, om er maar een paar te noemen. Even zelf onderzoek doen voordat u ongefundeerde uitspraken gaat doen over iemand.

 • Ach?

    Di 21 mei Dinsdag 21 mei

  Rekenschap houden met empathie voor een ander blijkt in de politiek enkel alleen een gespeelde werkelijkheid.Zolang men er zelf geen overlast van ondervindt of ondervond blijkt status en overwinningsdrang een eerste vereiste.
  Wanneer word een politicus zoals Dhr. Haagsma een volgzaam onderdeel van de landelijke politiek?Het zou hem sieren eerst zich te verrijken van deze ingrijpende ontwikkelingen als onderwijzende van beroep.Dat zou een eerste reactie kunnen zijn.Het is erg gemakkelijk om zelf je rol te minimaliseren.

  reageer
 • Urkert

    Di 21 mei Dinsdag 21 mei

  Elektromagnetische straling doet niks met de mens, want het is geen ioniserende straling. Niveautje chemtrails dit..

  reageer
 • Tinus

    Di 21 mei Dinsdag 21 mei

  Ik zou niet graag in je schoenen staan. Weet je uberhaubt wel wat er gebeurt met je eten in de magnetron??? Dank je de koekoek voor de chemische reacties die er dan plaats vinden op hoge temperatuur. In mijn omgeving al genoeg ellende gezien van jarenlang eten uit de magnetron. Huiduitslag, haaruitval en epileptische aanvallen. Geen5G voor mij. En ja ik bel en internet nog met de kabel.

 • Kevir

    Di 21 mei Dinsdag 21 mei

  Leg even een biefstuk in je magnetron. En leg me je stelling even uit? (O ja, vergeet hem niet een minuut op 900W te zetten)

 • Harry

    Di 21 mei Dinsdag 21 mei

  Lekker terug naar het jaar kruik gewoon weer ouderwets via het koperen lijntje bellen.

  reageer
 • Yvon

    Di 21 mei Dinsdag 21 mei

  Fantastisch plan

 • wijnschenk

    Di 21 mei Dinsdag 21 mei

  te dom voor woorden.
  ff dit;
  Uw relefoon is cok!!!!een zender elke dag tegen uw hoofd !!
  geeft meer straling af dan welke mast ook die zitten te hoog.
  ga ff een minuut voor uw magnetron staan.........
  Maar de stoomtrein gaf ook zure melk bij de koeien.

  reageer
 • Johan

    Ma 20 mei Maandag 20 mei

  Alleen genezing door kruiden, kristallen en kristallen zijn wezens... Het spijt me (niet echt ergens) maar die mevrouw is dus zo gek als een deur die alleen maar denkt dat 5g die kristaldieren overstuur gaat maken. Kan ze niet met haar kruiden in een donker bos gaan wonen waar kinderen met broodkruimels een spoor achter laten?

  reageer
 • Yvon

    Di 21 mei Dinsdag 21 mei

  Johan volgens mij ben je zelf zo gek als een deur en als je dat zelf anders ziet, tja dan heb ik daar alle begrip voor.

 • Tinus

    Ma 20 mei Maandag 20 mei

  Mensen die stralingsgevoelig zijn hebben wel degelijk last van 5G zelden 4G is al teveel voor ze. Maar goed als de helft van de Nederlandse bevolking zich wil laten bestralen door hun magnetron, moeten ze dat zelf weten. Verdiep je eerst eens in de materie @Daniel en @Frank, voordat je uitspraken doet die nergens op slaan.

  reageer
 • Yvon

    Di 21 mei Dinsdag 21 mei

  Ok Kees ga dan hulp zoeken omdat je je verbeeld dat 5g geen schade toebrengt?

 • Kees

    Di 21 mei Dinsdag 21 mei

  Ik verbeeld mij ook wel eens dingen. Dan zoek ik hulp en ga dus geen petitie indienen bij de gemeenteraad om ontwikkeling tegen te houden.

 • BBB

    Ma 20 mei Maandag 20 mei

  Sta weer eens paf waar raadsleden niet van op de hoogte zijn.

  reageer
 • Frank

    Ma 20 mei Maandag 20 mei

  Waarom dit podium? Volgende is petitie tegen chemtrails of vaccinatie? Die lui met hun Facebook waarheden graag negeren als nieuwsmedium. Dank!

  reageer
 • Sandra

    Ma 20 mei Maandag 20 mei

  Waar zou u graag podium aan willen geven?

 • Daniel

    Ma 20 mei Maandag 20 mei

  Typisch geval van klagen aan het verkeerde loket.

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert