Nieuwbouw voor negen basisscholen

LELYSTAD • Wo 22 mei 2019 | 22:33 • Woensdag 22 mei 2019 | 22:33

Negen basisscholen in Lelystad krijgen als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt de komende jaren een nieuw onderkomen. In de meeste gevallen gaat het om nieuwbouw op de huidige locatie, een enkele keer gaan twee scholen samen verder in één pand.

Verouderd
Veel schoolgebouwen in de stad zijn verouderd en passen niet meer bij deze tijd als het gaat om duurzaamheid en eisen voor modern onderwijs. Daarnaast kost het flink wat geld om de gebouwen goed te onderhouden. Geld dat beter besteed kan worden aan het onderwijs zelf, aldus de gemeente. Aangezien veel scholen in dezelfde periode zijn gebouwd, breekt nu ook een moment aan dat verschillende panden tegelijkertijd aan het einde van hun levensduur zijn.

Aan de schoolbesturen in de stad is gevraagd welke gebouwen ze het eerst aangepakt willen zien worden. Daaruit is een lijst van negen scholen gekomen, die in acht jaar tijd vernieuwd moeten worden. Over acht jaar start een nieuwe fase en zijn andere scholen aan de beurt. De Triangel, De Schakel, en De Tjalk worden als eerste onder handen genomen.

Ook basisschool De Kring is verouderd. "We barsten uit onze voegen" zegt directeur Rolf Tuinman. Zijn school ligt in de steeds groeiende Schouw-wijk. "Vrije schoolkeuze is een groot goed, en ouders kiezen bewust voor onze school. Helaas hebben we afgelopen jaren tientallen leerlingen moeten afwijzen omdat ik ze gewoon niet kan huisvesten".

Noodlokalen
Om ervoor te zorgen dat tijdens de bouwwerkzaamheden leerlingen niet massaal naar andere locaties moeten uitwijken, schaft de gemeente acht noodlokalen aan. Die kunnen neergezet worden bij de school die op dat moment verbouwd wordt.

Luxe scholen
Hoewel de gemeente moet bezuinigen is er volgens onderwijswethouder Elly van Wageningen voldoende geld voor de plannen. De investeringen kunnen namelijk over tientallen jaren worden uitgespreid.

Er is berekend wat het kost om de schoolgebouwen "sober maar adequaat" te vernieuwen én wat het kost om wat luxere varianten neer te zetten. Van Wageningen stelt dat laatste voor.

Scholen die nieuwbouw krijgen:

De Triangel en De Schakel
Deze scholen liggen naast elkaar in de wijk Botter en delen al een schoolplein. De Triangel is een openbare basisschool, de Schakel is een protestants christelijke school. Het plan is om één nieuw gebouw neer te zetten voor beide scholen.

De Tjalk
Op dit moment kent basisschool De Tjalk twee gebouwen. Eén voor de onderbouw en één voor de bovenbouw. Boven- en onderbouw komen straks gezamenlijk in een nieuw gebouw. De meest logische plek is volgens het college de locatie waar nu de bovenbouw zit. (Tjalk 22)

De Wingerd en De Regenboog
Ook De Wingerd en De Regenboog liggen vlak naast elkaar. De Wingerd is een christelijke school, De Regenboog een openbare. De gebouwen dateren uit 1974 en zijn aan vervanging toe. Het plan is om één nieuw pand neer te zetten, maar het blijven twee aparte scholen.

De Albatros
Gebouwd in 1976 en dus ruim 40 jaar oud. Er komt nieuwbouw.

De Kring
Dit gebouw, eveneens uit 1976, barst volgens de gemeente uit haar voegen door een ruime verdubbeling van het leerlingenaantal sinds 2010. Er komt nieuwbouw.

De Boeier
Het huidige gebouw bestaat uit twee delen. Het oudste gedeelte stamt uit 1975 en in 2002 zijn er 11 nieuwe lokalen bijgekomen. Het oudste deel wordt vervangen door nieuwbouw.

De Windroos
Deze school - net als De Boeier gelegen in de wijk Het Karveel - is in 1976 gebouwd. Het plan is om volledige nieuwbouw neer te zetten.

Ook worden een aantal gymzalen vernieuwd
Het gaat om de Gymzaal Botter, Gymzaal Voorhof, en Gymzaal Schouw-Noord.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel