'Koud weer zorgde voor hoog afschotcijfer'

FLEVOLAND • Do 23 mei 2019 | 16:47 • Donderdag 23 mei 2019 | 16:47

Door het koude weer was het in januari mogelijk om op één dag 252 edelherten uit de Oostvaardersplassen af te schieten. Dat schrijft gedeputeerde Harold Hofstra in een mededeling aan Provinciale Staten. Hij baseert zich op een verslag van een expertgroep die het proces in opdracht van de provincie controleert.

Uit een overzicht van Staatsbosbeheer bleek eerder dat er op 25 januari veel meer dieren waren afgeschoten dan het gemiddelde van enkele tientallen per dag. Partij voor de Dieren stelde dat dit hoge aantal nooit op een correcte en zorgvuldige manier behaald kon zijn. Daarom wilde de partij samen met nog een aantal andere fracties een verklaring van Hofstra.

Herten door kou goed benaderbaar
De koudere weersomstandigheden zouden daarbij dus een grote rol hebben gespeeld. "De laatste week van januari was een periode met koude weersomstandigheden na een aantal weken met hogere temperaturen." De expertgroep schrijft dat de dieren normaal in grote clusters staan, maar door de koude uiteen vielen in kleinere groepjes. 'Door de koude waren de herten zeer goed benaderbaar en reageerden ze nog minder op afschot in de omgeving. Hierdoor konden er in korte tijd veel dieren worden geschoten.'

Volgens de gedeputeerde zijn er in de hele winterperiode nooit meer dan vier faunabeheerders tegelijk in het veld gegaan voor afschot en was de verstoring van de dieren minimaal. De beheerders schoten vanuit een stilstaande positie en gebruikten een demper.

Toezicht
De omgevingsdienst houdt namens de provincie toezicht op de uitvoering van het afschot en is aangekondigd en niet-aangekondigd mee geweest tijdens afschot. Daarnaast heeft de provincie een expertteam ingesteld om zowel de provincie als Staatsbosbeheer onafhankelijk te adviseren en te rapporteren over een zorgvuldige uitvoering van de opdracht.

Op de betreffende 25 januari is er geen controlebezoek geweest, zo staat te lezen in de mededeling van de provincie. Wel zijn enkele dagen ervoor en enkele dagen erna controles uitgevoerd, waarbij geen onrechtmatigheden zijn geconstateerd.

Data KNMI weerstation Lelystad:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel