'Koud weer zorgde voor hoog afschotcijfer'

FLEVOLAND • Do 23 mei 2019 | 16:47 • Donderdag 23 mei 2019 | 16:47

Door het koude weer was het in januari mogelijk om op één dag 252 edelherten uit de Oostvaardersplassen af te schieten. Dat schrijft gedeputeerde Harold Hofstra in een mededeling aan Provinciale Staten. Hij baseert zich op een verslag van een expertgroep die het proces in opdracht van de provincie controleert.

Uit een overzicht van Staatsbosbeheer bleek eerder dat er op 25 januari veel meer dieren waren afgeschoten dan het gemiddelde van enkele tientallen per dag. Partij voor de Dieren stelde dat dit hoge aantal nooit op een correcte en zorgvuldige manier behaald kon zijn. Daarom wilde de partij samen met nog een aantal andere fracties een verklaring van Hofstra.

Herten door kou goed benaderbaar
De koudere weersomstandigheden zouden daarbij dus een grote rol hebben gespeeld. "De laatste week van januari was een periode met koude weersomstandigheden na een aantal weken met hogere temperaturen." De expertgroep schrijft dat de dieren normaal in grote clusters staan, maar door de koude uiteen vielen in kleinere groepjes. 'Door de koude waren de herten zeer goed benaderbaar en reageerden ze nog minder op afschot in de omgeving. Hierdoor konden er in korte tijd veel dieren worden geschoten.'

Volgens de gedeputeerde zijn er in de hele winterperiode nooit meer dan vier faunabeheerders tegelijk in het veld gegaan voor afschot en was de verstoring van de dieren minimaal. De beheerders schoten vanuit een stilstaande positie en gebruikten een demper.

Toezicht
De omgevingsdienst houdt namens de provincie toezicht op de uitvoering van het afschot en is aangekondigd en niet-aangekondigd mee geweest tijdens afschot. Daarnaast heeft de provincie een expertteam ingesteld om zowel de provincie als Staatsbosbeheer onafhankelijk te adviseren en te rapporteren over een zorgvuldige uitvoering van de opdracht.

Op de betreffende 25 januari is er geen controlebezoek geweest, zo staat te lezen in de mededeling van de provincie. Wel zijn enkele dagen ervoor en enkele dagen erna controles uitgevoerd, waarbij geen onrechtmatigheden zijn geconstateerd.

Data KNMI weerstation Lelystad:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (11)

 • Ali

    Za 25 mei Zaterdag 25 mei

  Overigens dit vlees was snel uitverkocht en ligt nu bij veel consumenten op het bord. Zij waren wel blij met afschot. Het is beleid dat uitgevoerd wordt door SBB dus daar kunnen we weinig tegen doen.

  reageer
 • Klh. Hoefsmit

    Za 25 mei Zaterdag 25 mei

  Het is nooit diervriendelijk om ze dood te schieten. Maar door het ongebreideld door laten fokken, heeft oa de PvdD een onoplosbaar probleem laten onstaan.
  De vragen die zijn gesteld lijken dus ook weer politiek gedreven. PvdD was zelf onderdeel van het probleem Oostvaardersplassen, maar blaast al weer aardig hoog van de toren. Ze kunnen niet erg accepteren dat de meerderheid ondertussen een ander beleid voor de Oostvaardersplassen wil.

  reageer
 • Jaap

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Als het koud is sparen de dieren energie gaan stil staan en bewegen veel minder.
  En ja dan is het makkelijk om dieren dood te schieten. Is dit goed of niet goed moeilijk om hier een objectief oordeel over te geven. Respect vol naar het hert in ieder geval niet. In deze tijd is niets meer gebaseerd op de inhoud dus ook dit afschot beleid niet. Er is besloten door PS dat dit moet gebeuren, maar of dit nu het beste beheer is ? Besluiten worden genomen op basis van politieke verhoudingen en politiek belangen in de staten van Flevoland. Wel is duidelijk dat de economie van Flevoland van grote invloed is op deze besluit vorming. Dat deskundigen worden weggezet als een mening. En dat Staatsbosbeheer niets meer is dan een uitvoerder. En uiteindelijk de natuur in welke vorm dan ook de verliezer is.

  reageer
 • De king

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  goed werk idd
  maar nog veel te weinig er staat namelijk nog geen gras en het id 22mei !!

  reageer
 • sam

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Elke 2 minuten een kogel, per jager is dat elke 8 minuten schieten, non-stop voor 8 uur lang! Dat is flink doorschieten. Ik geloof nooit dat dat zorgvuldig kan gebeuren.

  Ik ben trouwens wel benieuwd wie die experteam/groep is. Weet iemand dat?

  reageer
 • laat alle reacties zien
 • Qwerty

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Volgens de weerstatistieken was het in Lelystad die dag gemiddeld -0,1 graden. Echter, ten minste 5 dagen in januari 2019 waren gemiddeld kouder. Dit lijkt dus niet het hele verhaal te zijn. Lijkt mij dat aanvullende vragen stellen aan de gedeputeerde hier op z'n plaats is.

  reageer
 • Ron

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Het was 7 graden die dag volgens het KNMI

  reageer
 • Petra

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Nee hoor, om 7.30 was het -4 in Almere/Lelystad. Het was een dag met ijzel en kou. Pas aan het einde van de dag ging het dooien.

 • Ali

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Mooi werk. Achterstand in een dag flink ingehaald.

  reageer
 • Ger

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Het is werkelijk ongelofelijk wat men de mensheid op de mouw durft te spelden....252 herten met 4 jagers op een dag... denken ze nou echt dat iemand hierin trapt? Alle regels zijn weer met voeten getreden in die Flevopolder.

  reageer
 • Pieter

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Dit wilde toch 'n hele hoop mensen. Wat is dan nu het probleem?

 • Benno

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Niet zo moeilijk hoor ik kan dat alleen op 1 dag.

 • sam

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Eens. Elke 2 minuten een hert neer schieten, per jager is dat om de 8 minuten een kogel afvuren, non-stop voor 8 uur lang. Ga mij nu niet vertellen dat dat zorgvuldig kan gebeuren. En de dagen ervoor was het ook koud. Als ze twee keer zoveel dieren hadden geschoten dan had ik het nog geloofd, maar ruim 12 keer dan wat ze normaal maximaal halen? Gebruik je verstand!

 • Lelystad

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Heb je ook bewijzen voor je beweringen?

 • Jan

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Dat zeg je, ben jij jager?, heb jij de kennis om dit te zeggen, kom dat met feiten waarom dit niet kan. Ik trap er wel in omdat ik de experts geloof.

 • De Sjaak

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Wees er maar trots op , onschuldige dieren afschieten vanwege wanbeheer en onbenulligheden.

  reageer
 • Harmen

    Vr 24 mei Vrijdag 24 mei

  100% mee eens. Gevulde koek HH probeert z'n falend beleid weg te poetsen. "Christen"!!

 • Frits1

    Do 23 mei Donderdag 23 mei

  Goed werk, goed uitgevoerd!

  reageer

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert