Zwaargewonde veroorzaker explosie krijgt 4,5 jaar celstraf

ZEEWOLDE • Za 25 mei 2019 | 9:20 • Zaterdag 25 mei 2019 | 9:20

De man die verantwoordelijk wordt gehouden voor het veroorzaken van een explosie in een woning aan de Pluvierenweg in Zeewolde heeft een celstraf van 4,5 jaar gekregen.

De uit Colombia afkomstige verdachte is bij de explosie en de daaropvolgende brand in november zelf zwaargewond geraakt. Dat bleek twee weken geleden tijdens de rechtszitting in Lelystad. Hij verblijft nog in het penitentiaire ziekenhuis in Scheveningen. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

De man is vermoedelijk in een slaapkamer van de woning in het golf- en villaresort Harderwold bezig geweest met bereiden en verwerken van cocaïne. In de kamer zijn onder meer vier verbrande magnetrons en chemicaliën aangetroffen. In het huis lag 33 kilo cocaïne.

Toch gewonde
Aanvankelijk meldde de politie dat er geen gewonden waren. Later bleek dat de Colombiaan uit het huis gevlucht was en door een handlanger naar het Flevoziekenhuis in Almere is gebracht. De handlanger ging er daarna vandoor en is niet gevonden. De 36-jarige verdachte meldde zich slechts gekleed in een onderbroek en onder de zware brandwonden in het ziekenhuis. In het huis in Zeewolde lag zijn paspoort.

'Niets mee te maken'
De man zegt dat hij naar Europa is gekomen om als schilder wat extra te verdienen voor zijn gezin. Hij zegt alleen spullen te hebben vervoerd, maar verder niets gedaan te hebben voor het drugslab en daar ook niet aan het werk te zijn geweest. Hij zou die dag slechts even een dutje hebben gedaan en na de zware knal de deur van de andere slaapkamer open hebben getrokken. Op de gang werd hij getroffen door een vuurbal, vandaar de zware brandwonden.

Puur financieel gewin
De rechtbank gelooft het verhaal van de man niet. Ze neemt het de man zeer kwalijk dat hij puur voor eigen financieel gewin de samenleving in gevaar heeft gebracht.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel