Bioboer heeft al 22 jaar geen moment spijt

FLEVOLAND • Ma 27 mei 2019 | 6:47 • Maandag 27 mei 2019 | 6:47

Joost van Strien is één van eerste boeren in Flevoland die overschakelde van gangbaar naar biologisch boeren. "De beslissing nemen was het moeilijkst. Maar ik heb geen moment spijt gehad." Hij is inmiddels meer dan twintig jaar biologisch boer en teelt onder andere wortelen, aardappels en pompoenen.

Biologisch boeren was volgens hem destijds de beste optie. Er was sprake van veel overschot en daardoor lage prijzen voor landbouwproducten. Vooral de ideologische achtergrond, een beter milieu, was doorslaggevend. Van Strien ging er namelijk van uit dat hij een lager inkomen zou hebben als biologisch boer. Maar dat is ingrijpend veranderd: de vraag naar biologische producten is sterk gegroeid. Nu noemt Van Strien het de beste beslissing die hij ooit heeft genomen.

Doembeelden
"Ik had in het begin veel doembeelden over dat 'biologisch'. Ik was bang dat mijn akker helemaal onder het onkruid zou komen en dat alle gewassen ziek zouden worden. Achteraf bleek dat koudwatervrees te zijn", zegt Van Strien. Hij kijkt met trots naar zijn met zorg opgekweekte gewassen. "Het valt heel heel erg mee met het onkruid dat op de akker groeit."

Pioniersgeest in de genen
Flevoland heeft verhoudingsgewijs de meeste biologische landbouwbedrijven van Nederland. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldt dat ruim twaalf procent van alle agrarische bedrijven in Flevoland biologisch is, terwijl dat in de rest van Nederland blijft steken op zo'n drie procent.

Volgens Henk Klompe van de Vereniging van BD- en EKO-boeren Provincie Flevoland (Bdeko) heeft dat vooral te maken met de pioniersgeest van de Flevolandse boeren. Zij kwamen van het oude land en begonnen in de polder opnieuw. Dat zit dus in de genen, veronderstelt Klompe. "Daarnaast is er hier een goede infrastructuur. Alle biologische boeren zijn verenigd. Ook zijn er speciale handelshuizen, corporaties en verwerkers, allemaal geënt op biologisch boeren".

Akkerbouw in de meerderheid
Veruit de meeste van de biologische boeren in Flevoland zijn akkerbouwers. Zij telen groenten als uien, wortelen en erwten op een gebied ter grootte van 6000 voetbalvelden. De rest van de grond wordt gebruikt voor vee, aardappelen en bloemen.

Volgens Klompe is de keuze voor de akkerbouw logisch. De polder was bedoeld als de bron van voedsel voor Nederland. Alleen langs de randen, waar naar verwachting kwelwater ervoor zou zorgen voor slechtere landbouwgrond, zijn veehouders neergestreken.

Deze week besteedt Omroep Flevoland aandacht aan de biologische boeren in Flevoland. Waarom gooien boeren het roer om en aan welke voorwaarden moet een biologisch bedrijf voldoen voordat het 'biologisch' is?

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel