'Met angst en beven uitkijken naar 5G'

NOORDOOSTPOLDER • Zo 26 mei 2019 | 21:38 • Zondag 26 mei 2019 | 21:38

Het snelle 5G-netwerk moet nog worden uitgerold, maar de technologie houdt voor- en tegenstanders al flink bezig. De discussie gaat over de vraag of het mobiele netwerk risico’s oplevert voor de volksgezondheid.

Tina Hulsebos uit Kraggenburg zegt dat ze gevoelig is voor straling. Ze ziet de komst van 5G met angst en beven tegemoet. Zij zegt nu al dagelijks last te hebben van straling door mobiele netwerken. "Je oren slaan dicht, je hoofd ontploft als het ware, pijn in je gewrichten, noem het hele rijtje maar op. Dat is waar je elke dag mee opstaat en mee naar bed gaat."

Kleine antennes op lantaarnpalen
Monique Beerlage van het landelijke Kennisplatform ElektroMagnetische Velden kent de klachten van stralingsgevoelige mensen. Het platform is een samenwerking van de GGD, het RIVM en Agenschap Telecom. Volgens haar maken veel mensen zich zorgen over de kleine antennes die er op korte afstand bijkomen, op bijvoorbeeld lantaarnpalen en bushokjes. Dat is ook de angst van Hulsebos: "Ik zie het echt niet zitten dat hier voor in de straat en achter in de straat op de lantaarnpalen zo'n versterker komt te hangen."

Toch zijn de vermeende effecten van straling volgens Monique Beerlage van het landelijke Kennisplatform ElektroMagnetische Velden niet wetenschappelijk bewezen. Het ziet er dan ook naar uit dat 5G er gewoon komt in Nederland.

Petitie
Tina Hulsebos is niet de enige die zich zorgen maakt. Een groepje ongeruste burgers heeft vorige week in het gemeentehuis in Emmeloord een petitie overhandigd aan fractievoorzitters van de gemeenteraad. In de petitie wordt de gemeente Noordoostpolder opgeroepen uitgebreid onderzoek te doen naar de mogelijke effecten van het 5G-netwerk en niet klakkeloos mee te werken aan de installatie. Wethouder Wiemer Haagsma (Politieke Unie) liet toen weten weinig te kunnen doen tegen de komst van het 5G-netwerk, omdat de landelijke overheid in deze kwestie het bevoegd gezag is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel