'Met angst en beven uitkijken naar 5G'

NOORDOOSTPOLDER • Zo 26 mei 2019 | 21:38 • Zondag 26 mei 2019 | 21:38

Het snelle 5G-netwerk moet nog worden uitgerold, maar de technologie houdt voor- en tegenstanders al flink bezig. De discussie gaat over de vraag of het mobiele netwerk risico’s oplevert voor de volksgezondheid.

Tina Hulsebos uit Kraggenburg zegt dat ze gevoelig is voor straling. Ze ziet de komst van 5G met angst en beven tegemoet. Zij zegt nu al dagelijks last te hebben van straling door mobiele netwerken. "Je oren slaan dicht, je hoofd ontploft als het ware, pijn in je gewrichten, noem het hele rijtje maar op. Dat is waar je elke dag mee opstaat en mee naar bed gaat."

Kleine antennes op lantaarnpalen
Monique Beerlage van het landelijke Kennisplatform ElektroMagnetische Velden kent de klachten van stralingsgevoelige mensen. Het platform is een samenwerking van de GGD, het RIVM en Agenschap Telecom. Volgens haar maken veel mensen zich zorgen over de kleine antennes die er op korte afstand bijkomen, op bijvoorbeeld lantaarnpalen en bushokjes. Dat is ook de angst van Hulsebos: "Ik zie het echt niet zitten dat hier voor in de straat en achter in de straat op de lantaarnpalen zo'n versterker komt te hangen."

Toch zijn de vermeende effecten van straling volgens Monique Beerlage van het landelijke Kennisplatform ElektroMagnetische Velden niet wetenschappelijk bewezen. Het ziet er dan ook naar uit dat 5G er gewoon komt in Nederland.

Petitie
Tina Hulsebos is niet de enige die zich zorgen maakt. Een groepje ongeruste burgers heeft vorige week in het gemeentehuis in Emmeloord een petitie overhandigd aan fractievoorzitters van de gemeenteraad. In de petitie wordt de gemeente Noordoostpolder opgeroepen uitgebreid onderzoek te doen naar de mogelijke effecten van het 5G-netwerk en niet klakkeloos mee te werken aan de installatie. Wethouder Wiemer Haagsma (Politieke Unie) liet toen weten weinig te kunnen doen tegen de komst van het 5G-netwerk, omdat de landelijke overheid in deze kwestie het bevoegd gezag is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (12)

 • Jelle

    Ma 27 mei Maandag 27 mei

  Laat ze naar bewijzen dat het veilig is.

  reageer
 • Sannie

    Do 30 mei Donderdag 30 mei

  Laat ze maar bewijzen dat het onveilig is

 • Vissertje

    Ma 27 mei Maandag 27 mei

  De grootste flauwekul die je hier kunt bedenken is dat 5G en die hoge antennedichtheid noodzakelijk zijn om zelfrijdende auto's veilig op de weg te houden. Stop met die flauwekul. Houdt het bij 4G+, dat heeft voldoende bandbreedte en capaciteit voor het overbrengen van data bestanden. De dekking/bereik van 4G+ is nog niet optimaal, dat kan met eenvoudige middelen worden verbeterd. Ga daaraan werken. Optimalisatie van het 4G+ netwerk is vele malen goedkoper dan landelijk uitrollen van een nieuw 5G netwerk.

  reageer
 • Ron

    Ma 27 mei Maandag 27 mei

  Wat een onzin, niks mis met mijn zaad.
  Telefoon altijd in de broekzak.

  reageer
 • A boogerds

    Ma 27 mei Maandag 27 mei

  Ik denk dat er nu al veel mensen last hebben vd 4 G. Maak me echt zorgen overcde 5G. De belangen zijn veel te groot. Er is te veel geld mee te verdienen. Mensen, we zijn gewoon proefkonijnen. Ga zelf op onderzoek en zie op you tube al zoveel professoren en wetenschappers die hun zorgen uitspreken. Helaas gaat t toch gebeuren.

  reageer
 • De ingenieur

    Ma 27 mei Maandag 27 mei

  Er zijn geen professoren en onderzoekers die hun zorgen uitspreken. U kijkt naar bogus berichten. Stop met het verspillen van onze tijd.

 • Jansen

    Ma 27 mei Maandag 27 mei

  Dat zijn dezelfde professoren die zeggen dat de aarde plat is en je autisme krijgt van vaccinaties gok ik?

 • Tinus

    Ma 27 mei Maandag 27 mei

  Precies en helaas.... En hoeveel van die dingen komen er te hangen?voor elke provider van een netwerk?5 op iedere pasl die je tegenkomt. Joepie (not)

 • Nonsens

    Ma 27 mei Maandag 27 mei

  Maar zelfs op YouTube zijn geen bewijzen te vinden, alleen maar vermoedens.

 • Thomas

    Ma 27 mei Maandag 27 mei

  Telkens wanneer een art zulke mensen onderzoekt, blijkt dat hun klachten nep zijn. Ook wanneer je bewust gaat falsificeren blijkt steevast dat die mensen helemaal niet zulke velden kunnen voelen.

  reageer
 • K

    Ma 27 mei Maandag 27 mei

  Beste Tinus, als mensen zich niet goed voelen door ‘straling’ van mobieltjes, dan zouden de ‘klachten’ dus door een fysiek effect op het lichaam plaatsvinden oftewel, dan kan de dokter een lichamelijke oorzaak van de klachten achterhalen.
  Als je naast een klomp uranium gaat staan kan de dokter ook zien dat je huid verbrand en je organen uitvallen.
  Mensen moeten gewoon stoppen migraine te verwarren met ‘straling’ van mobieltjes.

 • Tinus

    Ma 27 mei Maandag 27 mei

  Deze klachten zijn er wel, maar een arts kan er zijn vinger niet op leggen omdat ze geen lichamelijke of geestelijke oorsprong hebben. In de VS, Zwitserland en België, zijn de normen voor straling vele malen hoger dan in Nederland. Daar mag een kind geen mobiel mee naar school nemen, zijn er geen digitale school borden of laptops te vinden. En hier maar blijven beweren dat het laag vermogen is.?

 • laat alle reacties zien
 • Lisaahtjuh

    Ma 27 mei Maandag 27 mei

  Uhm.... heeft wel degelijk een punt vrees ik. Natuurlijk genieten we allemaal van 4g internet etc. Neemt niet weg dat er in t geval van 5g een hoop vraagtekens gezet zouden moeten worden.
  Hierover was laatst in de VS ook een hoorzitting over de veiligheid can 5G. De senator vroeg direct onomwonden hoeveel geld er naar ONAFHANKELIJK onderzoek gegaan was.
  Geen cent..er is hier zoveel geld mee gemoeid..

  reageer
 • walter kr

    Ma 27 mei Maandag 27 mei

  4 G is slecht voor de zaad produkie van de man. dat is al bekend.Dus slecht 5 G is nog slechter voor onze kinderen en kleinkinderen als ze die al kunnen krijgen op een natuurlijke manier.. erg jammer

  reageer
 • De ingenieur

    Ma 27 mei Maandag 27 mei

  Kijk op het schoolplein. Er zijn kinderen genoeg.

 • Gerrit

    Ma 27 mei Maandag 27 mei

  als het niet wetenschappelijk bewezen kan worden met zoveel onderzoek is dit weer een voorbeeld van geveinzde problematiek. Er komen steeds meer voorbeelden van helaas, we hebben het te goed blijkbaar.

  reageer
 • Willem Wever

    Ma 27 mei Maandag 27 mei

  Hoe meer zend-ontvangapparaten per vierkante kilometer, hoe lager het zendvermogen. Natuurkunde 1e klas middelste school. Dus veiliger. Vermogens van elk toestel kan dan sterk omlaag. Waar deze mensen mogelijk last van hebben is een nieuw type radar. Radar over de horizon en da’s een zeer krachtige zender vanuit het oosten op ons gericht.

  reageer
 • De ingenieur

    Ma 27 mei Maandag 27 mei

  U heeft duidelijk de natuurkundeles gemist. Dit is geen brugklas natuurkunde. Ook is er helemaal niemand die last heeft van radar ver weg.

 • K

    Ma 27 mei Maandag 27 mei

  Een zender vanuit het oosten. Iets met Rusland toevallig? En op een forum gelezen toevallig?

 • Tinus

    Ma 27 mei Maandag 27 mei

  Onzin, radar stralen buigen NIET met de bolling van de aarde mee. (Of gelooft u dat de wereld plat is).

 • wijnschenk

    Ma 27 mei Maandag 27 mei

  lachwekkend.
  was ooit site manager voor dutchtone.
  moest een keer naar amsterdam waat mensen klachten hadden over een nieuw geplaatste mast.
  aangekomen op de site stonden al wat mensen te wachten om mijn verhaal aan te horen.
  Heb echter alleen de meterkast geopend en laten zien dat er door de energie maatschappij nog geen meter cq elektra was aangesloten!!!
  toch bleef men beweren al last te hebben!!
  tsja dit win je niet........
  wat te denken van wifi in huis?? enz enz.
  en de koeien in de wei zure melk????

  reageer
 • Johan

    Ma 27 mei Maandag 27 mei

  Deze mevrouw... lijkt niet dat het klopt, het zal misschien iets anders zijn. Maar laten we alsjeblieft die andere groep kruidenvrouwtjes en stenenfluisteraars geen aandacht geven. Elke zinvolle en wetenschappelijke benadering is gelijk gediskwalificeerd als je die mensen op de voorgrond laat treden...

  reageer
 • Dirkje

    Zo 26 mei Zondag 26 mei

  Bespottelijk dat hier maar een seconde tijd aan besteed wordt. Niemand wordt ziek van gewone radiostraling. Het is geen Röntgen en ook geen radar of een hoog vermogen zender. Iedereen die tegen is of ongerust moet gewoon zelf zijn mobieltje inleveren.

  reageer
 • Tinus

    Ma 27 mei Maandag 27 mei

  U weet niet waar u het over heeft. Röntgen is wel degelijk schadelijk. Anders zou iemand die daar werkt er 24/7 kunnen staan. Ze dragen niet voor niets een stralingsbescherming metertje bij zich. Röntgen is radioactief, dus.......

 • Nas

    Ma 27 mei Maandag 27 mei

  Mee eens; klagen maar wel gebruik maken van mobiele telefoon en internet.

 • Uhm...

    Ma 27 mei Maandag 27 mei

  Niet keurig om dit zo van tafel te vegen, omdat je er zelf geen last van hebt. Er zijn genoeg voorbeelden te noemen op allerlei vlak, wat achteraf toch bijgesteld moest worden. En wellicht zijn de onderzoeken tot nu toe deels gedoneerde, dus deels gekleurde onderzoeken.

 • Peter

    Ma 27 mei Maandag 27 mei

  Hoe weet U dat zo zeker?

 • De ingenieur

    Ma 27 mei Maandag 27 mei

  Precies. Zodra er één iemand is die 95% juist kan vertellen of een access-point aan of uit staat gaan we kijken hoe dat kan.

 • Chris

    Ma 27 mei Maandag 27 mei

  Ga jij even in de zendmast in Lelystad zitten? Binnen 10s ben je gaar van binnen...

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert