VVD-er stemt op D66 voor Eerste Kamer

FLEVOLAND • Ma 27 mei 2019 | 16:10 • Maandag 27 mei 2019 | 16:10

Een VVD-Statenlid heeft bij de verkiezingen voor de leden van de Eerste Kamer op D66 gestemd. Dat blijkt uit de stemming die maandagmiddag in het provinciehuis in Lelystad is gehouden.

De stemming is geheim. Het is dus niet duidelijk wie de afwijkende stem heeft uitgebracht. Het kan zijn dat er op de achtergrond stevig gerekend is om een restzetel in de Eerste Kamer veilig te stellen.

Fractievoorzitter Jan de Reus zei maandag: "We hebben een democratie en iedereen mag stemmen op wie hij wil. Dat is gebeurd." Of hij er vooraf van op de hoogte was, wilde hij niet zeggen.

De acht Statenleden van Forum voor Democratie in Flevoland hebben wel hun stem uitgebracht op hun eigen partij, maar niet allemaal op dezelfde persoon. Twee leden brachten hun stem uit op Henk Otten, zes leden stemden op de nummer 2 van de lijst, Paul Cliteur. Otten kwam onlangs ernstig in aanvaring met het partijbestuur over een declaratie. Ook had Otten scherpe kritiek op partijleider Thierry Baudet.

In de uiteindelijke verkiezingen voor de Eerste Kamer zijn de VVD en Forum voor Democratie even groot geworden. De coalitie verliest haar meerderheid.

Getrapte verkiezingen
De 75 leden van de Eerste Kamer worden eens in de vier jaar via zogenoemde getrapte verkiezingen gekozen. Provinciale Statenleden worden gekozen door burgers. Die Statenleden kiezen op hun beurt de leden van de Eerste Kamer. Dit gebeurt binnen drie maanden na de verkiezingen van de Provinciale Staten.

Stemwaarde
Niet elke stem telt even zwaar. De stem van een Statenlid uit een grote provincie telt zwaarder dan die van een lid uit een kleinere provincie. Dit komt door de stemwaarde, die afhangt van het aantal inwoners van de provincie. Uiteindelijk wordt via een rekensom een kiesdeler bepaald, en daarmee de zetelverdeling in de Eerste Kamer.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel