Stormschade: 'Het leek wel een tornado!'

EMMELOORD • Wo 5 juni 2019 | 11:55 • Woensdag 5 juni 2019 | 11:55

"Het leek wel een tornado!" Zo omschrijven bewoners van de straten Kampereiland en Weerribben in Emmeloord het noodweer van dinsdagavond. De wind heeft een spoor van vernieling achtergelaten. Bij meer dan tien huizen zijn dakpannen naar beneden gekomen en bij sommige woningen zijn ruiten gesneuveld. Opvallend is dat een paar straten verderop vrijwel geen schade is en de wind veel minder effect heeft gehad.

"Het is echt eng. En het geeft je het besef dat je ontzettend op moet letten als er gewaarschuwd wordt voor zwaar weer. Het gaat niet altijd aan je voorbij. Het komt dus ook aan," zegt bewoonster Rita Westdorp als ze woensdagochtend terugblikt op afgelopen nacht. "Ik ervoer het als een soort orkaan/tornado. Nog nooit heb ik dit meegemaakt hier. Nog nooit in m'n hele leven gezien."

"Het gaat niet altijd aan je voorbij."

— Rita Westdorp, bewoonster De Erven.

Ook andere bewoners van de twee straten in de wijk De Erven vertellen dat het noodweer heel plotseling opkwam. "Het was donder en geweld. Het leek wel een tornado met een draaikolk die hier door de wijk is rondgegaan," zegt Ronald van der Meer. De caravan die op zijn oprit stond is door de wind opgetild en kwam een stuk verderop in de voortuin terecht.

Bij huizen waar dakpannen zijn gesneuveld is sprake van waterschade door de hevige regen die met het noodweer gepaard ging. "Overal staan potten en pannen. Gelukkig heb ik er veel," zegt Westdorp. Ze is blij dat het alleen bij materiële schade is gebleven en dat niemand gewond is geraakt door rondvliegende dakpannen of versplinterd glas.

Aannemersbedrijven zijn woensdagochtend meteen begonnen met de reparatie van de schade. "We gaan uit van een goede verzekering. Je hebt er 26 jaar voor betaald, dus het mag ook wel een keer terugkomen dan nu," besluit Westdorp. "Opruimen en doorgaan. Zoals de polderpioniers vroeger. Zo gaan wij dat ook weer doen!"
WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel