Gemeente moet miljoenen bezuinigen

ZEEWOLDE • Do 6 juni 2019 | 17:41 • Donderdag 6 juni 2019 | 17:41

De gemeente Zeewolde moet flink bezuinigen. Het jaarlijkse tekort bedraagt vanaf 2022 drie miljoen euro. Met die negatieve boodschap kwam wethouder Wim van der Es donderdag bij de presentatie van de Voorjaarsnota.

De gemeenteraad wacht de komende weken een zware taak. De totale begroting van Zeewolde bedraagt ongeveer veertig miljoen euro. Dan hakt een tekort van 3 miljoen er behoorlijk in. "Drie miljoen is niet iets wat je zomaar uit je mouw schudt. Dat is een serieus bedrag", aldus de wethouder.

Lokale belastingen mogelijk omhoog
Van der Es geeft de gemeenteraad een aantal suggesties mee. De lokale belastingen verhogen is er één van. Te denken valt daarbij aan de OZB, de afvalstoffenheffing en de toeristenbelasting.

Verder denkt de wethouder aan investeren in een zonnepark of windmolenpark, zodat de gemeente daar jaarlijks inkomsten uit kan krijgen.

Bezuinigen op de subsidies is een derde optie. Onduidelijk is welke organisaties getroffen worden. De wethouder geeft daarin ook geen voorzetje richting gemeenteraad.

De raad buigt zich tijdens de raadsvergadering van 27 juni over de te nemen maatregelen.

Oorzaken van het tekort
De reden dat Zeewolde de komende jaren moet ingrijpen heeft te maken met de afschaffing van de zogeheten precarioheffing, een belasting op ondergrondse kabels. "Dat schiet direct al in 2022 een gat in onze begroting van een miljoen. Dat is al een derde van het hele bedrag." Een andere oorzaak betreft de loon- en prijsontwikkelingen. "Het gaat economisch goed. De lonen en prijzen gaan dan omhoog, zowel bij de gemeente als bij de gemeenschappelijke regelingen waaraan we deelnemen. Denk aan de Veiligheidsregio en de Omgevingsdienst. En ook bij leveranciers uiteraard." aldus Van der Es.

De wethouder sluit een extra tegenvaller overigens niet uit. Momenteel buigt de gemeente zich over de meicirculaire van het Rijk om te kunnen berekenen hoeveel geld Zeewolde exact voor het gemeentefonds krijgt.

Tekort op de jeugdzorg
De gemeenteraad buigt zich in juni ook over de jaarrekening 2018. Daaruit blijkt dat Zeewolde het afgelopen jaar afsluit met een tekort van ruim een miljoen euro. Dit tekort wordt veroorzaakt door hogere uitgaven voor jeugdzorg. Volgens de wethouder is het budget wat de rijksoverheid daarvoor heeft overgeheveld naar de gemeente te laag en wordt er steeds vaker gebruik gemaakt van deze hulp.

Het tekort van een miljoen kan worden opgevangen omdat Zeewolde eerder een speciale WMO-pot met circa vijf miljoen euro heeft ingesteld om tekorten op jeugdzorg te kunnen opvangen. De wethouder wil voor de toekomst een structurele oplossing. Hij vindt dat de rijksoverheid daarvoor met extra geld over de brug moet komen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel