Camping Waterhout: 'De cirkel is rond'

ALMERE • Za 8 juni 2019 | 12:10 • Zaterdag 8 juni 2019 | 12:10

De officiële opening van camping Waterhout in de Noorderplassen vindt vrijdag 21 juni plaats. De camping wordt gerund door de familie Fokkens. In de afgelopen acht maanden hebben zij hun oude camping aan de zuidoever van het Weerwater afgebroken en stampten ze aan de Trekvogelweg in de Noorderplassen een nieuwe uit de grond.

Programmamakers Rejo van der Weide en Maaike van den Bosch van Omroep Flevoland volgden in deze maanden hoe Tineke Fokkens en haar gezin worstelden met de sloop van hun geliefde camping en de gedwongen verhuizing. "Afscheid nemen doet pijn, maar je moet ook vooruit kijken." Met die woorden van campingeigenaar Tineke Fokkens begint de documentaire "De cirkel is rond".

Hoe het allemaal begon
In het voorjaar van 1999, twintig jaar geleden, beginnen Tineke en haar echtgenoot Rent camping Waterhout. Een droom die ze al tien jaar koesteren en die dan eindelijk uitkomt. Oorspronkelijk willen ze hun camping al aan de Noorderplassen realiseren, maar in die tijd mag dat niet van de gemeente. Uiteindelijk wordt besloten de camping aan het Weerwater te beginnen. De bouw hiervan begint in oktober 1998. Het wordt de eerste stadscamping van Almere, want aan de overkant van het water ligt het centrum van Almere Stad.

Rent heeft op papier uitgedacht hoe het er allemaal uit moet komen te zien: in de vorm van een cirkel, want dat is handig voor de opstelling van de tenten en de caravans. Al snel komt ook zoon Sander op de camping werken. Hij is net klaar met zijn studie Bouwkunde en wil zijn ouders een jaartje helpen met de opbouw. Maar daarna blijft hij. Ook dochter Jeanine sluit zich al snel bij het familiebedrijf aan.

Er vloeien tranen van verdriet
Na de camping bijna 20 jaar op deze plek te hebben gerund, komt er in oktober vorig jaar een eind aan. Het gezin neemt aan het eind van het kampeerseizoen met pijn in het hart afscheid van deze plek. Door de komst van de Floriade, de nieuwe woonwijk en de uitbreiding van de A6 is na jaren onderhandelen met de gemeente het moeilijke besluit genomen: de camping gaat verhuizen.

De camping wordt na het vertrek van de laatste gasten officieel overgedragen aan de gemeente Almere. Ambtenaren komen langs om de overdrachtspapieren te tekenen en officieel de sleutels in ontvangst te nemen. Een ongemakkelijk moment voor het gezin. Het vertrek valt ze zwaar. Er zijn zorgen over de toekomst van hun bedrijf. Gaan alle vaste gasten wel mee naar de nieuwe plek? En er vloeien tranen van verdriet. Het eigenhandig gebouwde sanitaircomplex kan bijvoorbeeld niet worden meegenomen naar de nieuwe plek.

Opnieuw beginnen gaat niet zonder slag of stoot
Die nieuwe plek bevindt zich aan de Trekvogelweg in de Noorderplassen. In de onderhandelingen met de gemeente over een verhuizing noemt Tineke deze locatie de plek waar ze de camping oorspronkelijk al had willen vestigen. Als ze dan toch weg moeten van hun huidige plek, dan wel het allerliefste daarheen. Het mag, 20 jaar later kan de camping op die locatie opnieuw beginnen. Omdat Tineke en Rent inmiddels al op leeftijd zijn, zullen vooral zoon Sander en dochter Jeanine de nieuwe familiecamping runnen. Tineke en Rent blijven betrokken, maar zullen meer op de achtergrond aanwezig zijn. De cirkel is rond.

Er moet in korte tijd een nieuw kampeerterrein uit de grond worden gestampt. Rent bedenkt samen met zoon Sander hoe het eruit moet komen te zien. Opnieuw wordt er gekozen voor een ronde vorm. Het worden drie cirkels deze keer.

De bouw van de nieuwe camping verloopt niet zonder slag of stoot. Zoon Sander is bijna dagelijks op het bouwterrein om alles in goede banen te leiden. "En dan moet het seizoen nog beginnen", zegt hij, als de vermoeidheid van zes dagen per week werken begint toe te slaan.

Het weer zit tegen, het duurt lang voordat er een officiële postcode is zodat er stroom geregeld kan worden en de bouw van het nieuwe sanitairgebouw zit tegen. De tijd dringt. Gaat de camping 5 april, de startdatum van het nieuwe seizoen, wel redden? De familie Fokkens blijft optimistisch, maar de opening moet toch twee weken worden uitgesteld. Ook dan is nog niet alles af, maar op Goede Vrijdag 19 april is het dan echt zover: camping Waterhout opent opnieuw de deuren. En ook al zitten de gasten nog half in de bouw, de lieve reacties laten Tineke niet onberoerd. Wederom vloeien er tranen. Deze keer van geluk.

De documentaire 'De cirkel is rond' wordt op zaterdag 8 juni en maandag 10 juni uitgezonden bij Omroep Flevoland, en is terug te kijken op de Gemist-pagina.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel