Studenten architectuur bestuderen Lelystads erfgoed

LELYSTAD • Di 11 juni 2019 | 7:10 • Dinsdag 11 juni 2019 | 7:10

Architectuurstudenten van de TU Delft brengen het erfgoed in Lelystad in kaart. Ondanks dat de stad relatief jong is, moet volgens hen goed gekeken worden naar de gebouwen die de moeite waard zijn om te bewaren. Onder meer het Lelycentre en het Smedinghuis moeten wat de studenten betreft beschermd blijven.

"In Lelystad is het risico dat potentieel erfgoed gesloopt wordt voordat het erfgoed kan worden." zegt Lidwine Spoormans van de Technische Universiteit Delft, ze gaat daarom met studenten van de universiteit op stap om verschillende gebouwen te bekijken. Het is volgens Spoormans lastig te bepalen wanneer iets erfgoed kan worden.

Plan van studenten
Habiba Mukhtar komt uit Engeland en heeft haar blik gericht op het Smedinghuis. "Dit gebouw is interessant omdat het onderdeel is van de infrastructuur van het Lelycentre." Voet- en fietspaden lopen langs de eerste verdieping van het gebouw. "Daarnaast is dit het eerste overheidsgebouw in Lelystad waar ook veel ontwerpen voor dit gebied zijn gemaakt." Volgens Mukthar zijn de architectuur en de historische achtergrond van het pand reden om het gebouw als erfgoed te beschouwen.

Medestudent Dominik Gomółka uit Polen heeft het Lelycentre in kaart gebracht. Het is volgens hem een bijzonder gebouw dat wat meer aandacht kan gebruiken. Veel shoppers gaan volgens hem naar de Gordiaan of naar Batavia Stad om te winkelen. "Er zijn leukere plekken om naartoe te gaan dan het Lelycentre. Toch heeft het Lelycentre een belangrijke rol voor de direct omwonenden." Om de leefbaarheid te verbeteren pleit Gomółka voor het bouwen van woningen bovenop het winkelcentrum.

Geen Nederlanders
De interesse van de studenten in dit project verbaasde Lidwine Spoormans. "Een aantal studenten hebben zich ingeschreven en vonden het interessant. Maar daar zaten geen Nederlanders studenten bij. Dit zegt wellicht iets over hoe Nederlandse jongeren naar dit erfgoed kijken."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel