De Kubus: 'Typerend voor het centrum'

LELYSTAD • Wo 12 juni 2019 | 7:36 • Woensdag 12 juni 2019 | 7:36

Het is een van de meest beeldbepalende gebouwen in het centrum van Lelystad: de Kubus. Het centrum voor kunst en cultuur werd gebouwd in de jaren '80 en is sindsdien geroemd om zijn ontwerp. De erfgoedcommissie heeft het gebouw genomineerd om een gemeentelijk monument te worden.

"Er zit heel veel detaillering in. Aan de buitenkant zijn bloembakken aangebracht. Tegenwoordig zie je dat niet meer." Vol enthousiasme vertelt André van Holk van de Erfgoedcommissie in Lelystad over de Kubus. "Het is een beeldbepalend gebouw." Als het officieel een monument wordt, dan mogen van de erfgoedcommissie geen grote wijzigingen aangebracht worden aan het gebouw en aan de omgeving.

"Als je een torenflat voor de Kubus zet, tast je het monument aan." De Omgevingswet moet volgens Van Holk daar een stokje voor steken. Ook Lidwine Spoormans van de TU Delft is erg te spreken over de Kubus. "De kwaliteit van het gebouw zit in de details." Als voorbeeld noemt ze de brandslang die bij het trappenhuis is geplaatst. In de betonnen muur is een uitsparing gemaakt voor de slang. "Als je er op let, zie je hoe mooi dit is ontworpen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel