'Jong erfgoed in de gevarenzone'

FLEVOLAND • Do 13 juni 2019 | 7:00 • Donderdag 13 juni 2019 | 7:00

"Het lijkt er wel op hoe jonger het erfgoed is, hoe meer het in de gevarenzone dreigt te komen." Peter Nijhof van erfgoedvereniging Heemschut maakt zich zorgen om de historische gebouwen en plekken in Flevoland. Volgens hem wordt onderschat hoe waardevol sommige gebouwen zijn.

Toch ziet Nijhof in sommige plaatsen een kentering. "Almere heeft een goed beleid onder de titel 'Iconen van Almere'. Daar hebben ze ook bewoners gevraagd welke gebouwen zij belangrijk vinden en waar wij zuinig op moeten zijn."

Een gebouw waar Flevoland zuinig op moet zijn, is het Smedinghuis in Lelystad, vindt Nijhof. Het kantoorgebouw werd in 1972 gerealiseerd in opdracht van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders. Het gebouw wordt nu gebruikt door Rijkswaterstaat. In 2003 vond er een grote brand plaats in het gebouw. Drie jaar later was het weer volledig gerenoveerd. "Het is een buitengewoon markant gebouw, dat voor de hele provincie van belang is."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (5)

 • Flevo

    Vr 14 juni Vrijdag 14 juni

  Men moet inderdaad zuinig zijn op zijn historie. Ook in jonge steden. Als men dat niet is staan er straks steden zonder verleden.

  reageer
 • Flevo

    Vr 14 juni Vrijdag 14 juni

  Thomas, uw mening is niet de mijne, grote kans dat ik datgene wat u waardeert niet mooi vindt, maar dat is geen reden om alles plat te gooien. Erfgoed en kunst wordt vaak pas veel later gewaardeerd.

  reageer
 • Betty van der Kamp

    Vr 14 juni Vrijdag 14 juni

  Wat bewaard had moeten worden is de Waterwijzer,de Catina op haven. Op de nominatie: de Kubus, Smedinghuis, SGL de1e scholengemeenschap, de Krakeling, ziekenhuis, de kunstenaarshuisjes op haven. Dit is even wat ik uit mijn mouw schut. Woon 50 jaar in Lelystad en ik heb al het nodige zien verdwijnen. Jammer, gemeente doe er iets mee en niet alles aan projectontwikkelaars overlaten.

  reageer
 • KC

    Do 13 juni Donderdag 13 juni

  Er is al veel te veel gesloopt. Denk aan de Waterwijzer en aan de verloedering van de twee woningen en hevel bij het Visvijvergebied. Ook worden er steeds aanvallen gedaan op het aangezicht van het oude Lelystad-Haven, wat al ruim 65 jaar bestaat. Ook moet je denken aan de Knardijk dat deze niet wordt verprutst.

  reageer
 • EvertK

    Do 13 juni Donderdag 13 juni

  Ik denk aan de gebouwen van het voormalig MC Zuiderzee ziekenhuis.
  Een locatie met historie.

 • pieter de oude

    Do 13 juni Donderdag 13 juni

  Ik denk zelf aan de catalina als historisch erfgoed,
  maar helaas niets is heilig in Flevoland.

 • stephan

    Do 13 juni Donderdag 13 juni

  Er zijn mensen die geen hoge pet op hebben met Lelystad en Almere en per definitie alles lelijk en niet de moeite van het bewaren waard vinden. Zelfs het eerste gebouw dat door Rem Koolhaas is ontworpen en gebouwd, het oude politiebureau in Almere Haven, vinden sommigen het bewaren niet waard. ....Rem Koolhaas, inmiddels een gelauwerde Nederlandse architect. De tijd zal het leren dat men deze architectuur wel gaat waarderen.

  reageer
 • Carl S. Bralleput

    Do 13 juni Donderdag 13 juni

  @Thomas: hetzelfde geldt voor jouw reacties op deze site.

 • Thomas

    Do 13 juni Donderdag 13 juni

  Rem Koolhaas is dan ook een van de meest overgewaardeerde ontwerpers van het land, en veel van zijn afzichtelijke bouwsels zouden vanuit de zorg voor onze steden, gewoon plat moeten.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert