Politici stappen in rolstoel om stadscentrum te testen

ALMERE • Do 13 juni 2019 | 22:00 • Donderdag 13 juni 2019 | 22:00

Hoe is het om met een lichamelijke beperking je weg te vinden door het centrum van Almere? Om dat eens zelf te ervaren trok een groep beleidsmakers, politici en ontwikkelaars door het nieuwe stadshart. En dat deden ze om beurten in een rolstoel, met een rollator of met een geblindeerde bril en een blindengeleidestok.

"Het valt vies tegen om jezelf in een rolstoel omhoog te duwen naar het Forum", zegt Erik Theunissen van de PvdA. "Een dagje leuk winkelen wordt zo best pittig". Theunissen was uitgenodigd deel te nemen aan de rondleiding door de stichting SOGA, het Stedelijk Overlegorgaan Gehandicapten Almere. Deze stichting behartigt sinds 1986 de belangen van mensen met een functiebeperking in Almere. "Ik ben heel benieuwd hoe het is om met een geblindeerde bril op je weg te vinden in het centrum dus dat ga ik zo proberen", zegt Theunissen.

Fractieassistent Ton Lesscher van D66 ervaart hoe het is om met een rollator heuvelafwaarts te lopen bij het Forum: "Het is best steil hier, dus die rollator moet je steeds tegenhouden. Anders rolt die weg. Dat moet wel knap moeilijk zijn als je slecht ter been bent."

Stad in wording biedt kansen
Negen mensen van de gemeente, uit de politiek en uit het bedrijfsleven nemen deel aan de rondleiding. "Het zou mooi zijn als beleidsmakers en ontwikkelaars bij elk plan direct rekening houden met de toegankelijkheid voor mensen met een beperking", zegt Wilma Maas van SOGA: "Het is niet te doen om een oude binnenstad van Utrecht of Amsterdam open te gooien en te verbouwen maar voor ons is Almere een stad in wording. Het moet hier mogelijk zijn om de toegankelijkheid voor ons mee te nemen in de ontwerpen". Maas hoopt dat de deelnemers door de rondleiding zelf ervaren hoe het is: "Je snapt dat pas als je het zelf meemaakt".

"Almere voor iedereen toegankelijk"
Ook wethouder Loes Ypma doet mee aan de wandeling. Ze vindt het een eye-opener: "Met zo'n totaal geblindeerde bril op merk je pas hoe afhankelijk je dan bent van je omgeving." Ypma wil de adviezen die SOGA haar geeft meenemen: "Als we iets moeten vernieuwen in de stad, dan moeten we rekening houden met de bereikbaarheid voor mensen met een beperking. Want we willen dat Almere voor iedereen toegankelijk is."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (14)

 • Yvon

    Za 15 juni Zaterdag 15 juni

  Beetje mosterd na de maaltijd lijkt me. Ondanks alle regels bepalingen en beloften zijn er niet veel gemeenten te vinden of vervoerders die werkelijk rekening hebben gehouden met mensen met een handicap. Maar goed ze hebben met kleppen opgelopen en met rolstoelen gereden en wat nu dan ? Wat gaan ze met deze info en ervaring doen???? Centrum slopen???

  reageer
 • Verbaast?

    Vr 14 juni Vrijdag 14 juni

  Toen wij 40 jaar terug in Almere kwamen wonen werd door de rijksdienst IJsselmeerpolders het predicaat "stad zonder drempels" gegeven aan de nieuw te bouwen stad. Ook zou er beperkte hoogbouw komen. Duidelijk is dat beide zaken totaal mislukt zijn.

  reageer
 • De kleinste drempel is probleem voor rolstoel

    Vr 14 juni Vrijdag 14 juni

  Sommige Mensen die niet in deze wereld zitten weten begod niet wat deze mensen doormaken en het is erger dan we denken, mensen vliegen soms hun rolstoel uit. Waardoor zij zelf niet meer kunnen opstaan. Deze mensen worden zelfs soms uitgescholden. Maar ook voor de mensen die achter de rolstoel lopen krijgen een hele knak. Als er goed naar deze mensen geluisterd wordt, kan je als buitenstaander ver komen met oplossen van problemen.

  reageer
 • Triest

    Vr 14 juni Vrijdag 14 juni

  Mijn tante is dwarsleasie patiënt, tis verschrikkelijk voor deze mensen, in de stad. Zelfs sommige Vve"s zijn respectloos en betekenen niks voor deze mensen. Nederland loopt nog ver achter als het om deze mensen gaat.

  reageer
 • De Sjaak

    Vr 14 juni Vrijdag 14 juni

  Niet de doen als je slecht ter been bent dat centrum.
  Steile op en aflopende wegen, winkels onoverzichtelijk ver uit elkaar verbonden met liften die smerig zijn en vaak defect, en dan ben je ook nog eens een makkelijke prooi vaar zakkenrollers en de vele kwaadwillenden zwervers, en invalide parkeerplaatsen bezet door automobilisten die hun kaart van een invalide familie lid of kennis gebruiken wat nooit gehandhaafd wordt.

  reageer
 • Cindy-Lou

    Vr 14 juni Vrijdag 14 juni

  Als het goed is gaan ze deze kaarten veranderen. Het kentekennummer moet duidelijk zichtbaar worden. En inderdaad, vaak zijn mensen behoorlijk asociaal op die algemene invalideparkeerplaatsen. De handhaving moet hier strenger bij optreden. En weet je, als je er iets van zegt krijg je nog een grote mond ook.

 • De Sjaak

    Vr 14 juni Vrijdag 14 juni

  Beste Cindy,
  Ik heb het over de algemene invalide parkeerplaatsen waar mensen parkeren inclusief parkeerkaart van duidelijk een ander omdat ze b.v. vitaal eruit lopen met zware tassen.
  De echte invalide hebben dan het nakijken en kunnen er niet komen, ook bij het ziekenhuis zelfde verhaal staat altijd vol!
  Foto staat op de achterkant van de blauwe invalidekaart,dus de handhavers zouden het ter plekke kunnen./moeten controleren.
  Maar je weet toch In Almere kan het.

 • Cindy-Lou

    Vr 14 juni Vrijdag 14 juni

  Sorry Sjaak, maar zwervers, zakkenrollers en junkies heb je door heel Nederland. Je hebt wel gelijk dat het winkelcentrum te stijl is. Over dat parkeren op invalideplaatsen weet ik niet. De meeste kaarten staan op naam en kentekennummer heb ik gezien. Maar er zijn zeker asociale mensen die op deze plekken parkeren zonder kaart.

 • laat alle reacties zien
 • Henk

    Vr 14 juni Vrijdag 14 juni

  Eindconclusie:
  Alles blijft zoals het is.

  reageer
 • Freek 3

    Vr 14 juni Vrijdag 14 juni

  Ik heb zeker begrip voor de problemen van deze groep maar om telkens het stadshart erbij te halen en dan te spreken over een stad in wording alsof het nog is aan te passen vind ik zeuren omdat aanpassing van het maaiveld uiteraard onmogelijk is.

  reageer
 • S

    Vr 14 juni Vrijdag 14 juni

  Mooi hoe een bericht begint met een quote waar bizar veel mensen wat van kunnen leren.

  reageer
 • Cindy-Lou

    Vr 14 juni Vrijdag 14 juni

  Hehe, dat hadden ze ook kunnen doen voordat het winkelcentrum werd gebouwd. Totaal nooit nagedacht over deze mensen. Alsof zij niet winkelen. Op zich leuk hoor die niveau verschillen maar totaal niet geschikt voor onze gehandicapten mensen of ouderen met een rollator. Probeer het ook eens met krukken, je bent kapot voor je boven bent. Dit krijg je als je vanuit een kantoortje achter een bureau werkt. Totaal geen verstand van gehandicapten.

  reageer
 • Wendy

    Vr 14 juni Vrijdag 14 juni

  Ga ook eens met een rolstoel vanaf het parkeerterrein bij de Aardbei naar het Flevoziekenhuis. Niet te doen maar als je je rolstoelbus niet kwijt kunt bij het Ziekenhuis dan moet je wel.

  reageer
 • Freek 3

    Vr 14 juni Vrijdag 14 juni

  Waar zit t probleem dan precies ?

 • Alex

    Vr 14 juni Vrijdag 14 juni

  Waarom zou je bij De Aardbei gaan parkeren als je dat ook op het Hennepveld kunt doen? Daar is altijd plek en ook dichterbij.

 • Kees

    Vr 14 juni Vrijdag 14 juni

  Een eerste stap is te zorgen dat alle liften het doen. Die bij De Deen lag er een tijd uit, gisteren die bij het ziekenhuis. Gebeurt te vaak. Dat is knap vervelend als je je rollator bij je hebt. Dan maar niet winkelen in dat mooie stadshart.

  reageer
 • Theo van Genne

    Do 13 juni Donderdag 13 juni

  Laten ze is in haven komen, alles is schots en scheef hier nergens opritten voor rolstoelen !

  reageer
 • Almere

    Vr 14 juni Vrijdag 14 juni

  Heel Almere is erg. Restaurants in havenkom en deel van stadhart hebben nog geen eens invalide toilet. Deze mensen hebben al het gevoel alsof ze niet welkom zijn.

 • Freek 3

    Vr 14 juni Vrijdag 14 juni

  Benieuwd waar exact dat dan is. Ik zie heel veel opritten. Wel zie ik er veel mensen geen gebruik van maken. Heeft u al eens een inventarisatie gemaakt en bij de gemeente ingeleverd ?

 • BBS

    Do 13 juni Donderdag 13 juni

  Eindelijk wordt er naar gekeken ik hoop dat de oplossingen sneller daar zijn dan dit onderzoek tot stand is gekomen bedankt ook namens mijn moeder

  reageer
 • Frans

    Do 13 juni Donderdag 13 juni

  Terrecht om hiervoor aandacht te vragen. Maar voor mensen met oogproblemen, zijn vele websites al een probleem, bijv. het contrast tussen licht grijs op een witte achtergrond om iets te bevestigen. Webmasters etc. verplaats u eens in de praktijk waarmee deze groep dagelijks mee te maken heeft.

  reageer
 • Thomas

    Vr 14 juni Vrijdag 14 juni

  Dat kun je zelf instellen, in Windows met de hoog contrast modus.

  Of in de browser zelf, er zijn ook extensies voor te downloaden. Bijvoorbeeld in Firefox: Opties -> Algemeen -> Lettertypes en contrast -> Kleuren.
  Stel in op zwart en witte achtergrond. Instellen op 'altijd', voila: Altijd hoog contrast.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert