Politici stappen in rolstoel om stadscentrum te testen

ALMERE • Do 13 juni 2019 | 22:00 • Donderdag 13 juni 2019 | 22:00

Hoe is het om met een lichamelijke beperking je weg te vinden door het centrum van Almere? Om dat eens zelf te ervaren trok een groep beleidsmakers, politici en ontwikkelaars door het nieuwe stadshart. En dat deden ze om beurten in een rolstoel, met een rollator of met een geblindeerde bril en een blindengeleidestok.

"Het valt vies tegen om jezelf in een rolstoel omhoog te duwen naar het Forum", zegt Erik Theunissen van de PvdA. "Een dagje leuk winkelen wordt zo best pittig". Theunissen was uitgenodigd deel te nemen aan de rondleiding door de stichting SOGA, het Stedelijk Overlegorgaan Gehandicapten Almere. Deze stichting behartigt sinds 1986 de belangen van mensen met een functiebeperking in Almere. "Ik ben heel benieuwd hoe het is om met een geblindeerde bril op je weg te vinden in het centrum dus dat ga ik zo proberen", zegt Theunissen.

Fractieassistent Ton Lesscher van D66 ervaart hoe het is om met een rollator heuvelafwaarts te lopen bij het Forum: "Het is best steil hier, dus die rollator moet je steeds tegenhouden. Anders rolt die weg. Dat moet wel knap moeilijk zijn als je slecht ter been bent."

Stad in wording biedt kansen
Negen mensen van de gemeente, uit de politiek en uit het bedrijfsleven nemen deel aan de rondleiding. "Het zou mooi zijn als beleidsmakers en ontwikkelaars bij elk plan direct rekening houden met de toegankelijkheid voor mensen met een beperking", zegt Wilma Maas van SOGA: "Het is niet te doen om een oude binnenstad van Utrecht of Amsterdam open te gooien en te verbouwen maar voor ons is Almere een stad in wording. Het moet hier mogelijk zijn om de toegankelijkheid voor ons mee te nemen in de ontwerpen". Maas hoopt dat de deelnemers door de rondleiding zelf ervaren hoe het is: "Je snapt dat pas als je het zelf meemaakt".

"Almere voor iedereen toegankelijk"
Ook wethouder Loes Ypma doet mee aan de wandeling. Ze vindt het een eye-opener: "Met zo'n totaal geblindeerde bril op merk je pas hoe afhankelijk je dan bent van je omgeving." Ypma wil de adviezen die SOGA haar geeft meenemen: "Als we iets moeten vernieuwen in de stad, dan moeten we rekening houden met de bereikbaarheid voor mensen met een beperking. Want we willen dat Almere voor iedereen toegankelijk is."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel