Agressieve buizerd in Pampushout

ALMERE • Vr 14 juni 2019 | 15:00 • Vrijdag 14 juni 2019 | 15:00

Twee hardlopende Almeerders zijn donderdag en vrijdag in Pampushout aangevallen door een agressieve roofvogel. Waarschijnlijk gaat het om een buizerd.

Een woordvoerder van Zorggroep Almere bevestigt dat bij gezondheidscentrum De Notenkraker twee mensen behandeld zijn voor wonden aan het hoofd. Wie aangevallen is moet zeker even langs de dokter, adviseert de woordvoerder. De wonden moeten behandeld worden en het slachtoffer moet een tetanusinjectie krijgen.

Het Flevolandschap laat weten dat dit soort aanvallen op veel meer plekken kunnen voorkomen. "Er zitten nou eenmaal heel veel buizerds in de provincie. Als ze jongen hebben, worden ze agressief", aldus een woordvoerder. "Veel meer dan mensen ervoor waarschuwen kunnen we daar niet aan doen. Over anderhalve week zijn de meeste jongen uitgevlogen, dan zou het beter moeten worden." Toch is dat geen garantie dat er dan de rest van het jaar geen aanvallen meer zijn. "Buizerds kunnen ook agressief worden als ze te dicht op elkaar zitten. Dan maken ze geen onderscheid meer tussen concurrerende buizerd en mens. Dus zo'n aanval zou ook in de winter voor kunnen komen", laat de woordvoerder weten.

Wie graag de bossen ingaat kan wel bepaalde dingen doen om de aanval af te wenden. "Buizerds die aanvallen maken een hoog, gillend geluid. Dus als je dat hoort moet je goed om je heen kijken. Ze vallen van achteren aan, dus als de vogel aankijkt heb je al grote kans dat de aanval afgebroken wordt", aldus de woordvoerder. "Verder moet je jezelf zo groot mogelijk maken. Ga rechtop staan en maak zoveel mogelijk geluid. Dan kom je er hoogstwaarschijnlijk zonder kleerscheuren vanaf."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel