'Boeren maken sloten keurig schoon'

NOORDOOSTPOLDER • Ma 17 juni 2019 | 12:36 • Maandag 17 juni 2019 | 12:36

Boeren in Noordoostpolder maken sloten vrijwel altijd keurig schoon. Daardoor krijgen zij zelden boetes uitgedeeld. Dat zegt Waterschap Zuiderzeeland. Het schap controleert drie keer per jaar de wateraanvoersloten in Noordoostpolder.

Tijdens de inspectie wordt onder meer gekeken of de sloten zijn vrijgemaakt van stenen, afval of andere voorwerpen. Ook kijkt de inspecteur van het waterschap of de taluds, bodems en dammen gemaaid zijn. Maaisel mag niet achterblijven in de sloot.

De bedoeling is dat de sloten goed kunnen doorstromen. Als er bijvoorbeeld te veel water ergens staat door een ophoping, kan de sloot overstromen. Volgens Anne Hofstra van Waterschap Zuiderzeeland valt het beheer van de tochten onder verantwoordelijkheid van het waterschap maar de sloten moeten door de boeren onderhouden worden. Het is volgens hem ook in het belang van de boeren dat de sloten op orde zijn.

Agrariërs die hun verplichtingen niet nakomen, krijgen twee weken de tijd om het alsnog te doen. Bij de tweede controle krijgt de boer nog twee dagen de tijd en daarna worden boetes uitgedeeld, maar volgens Hofstra gebeurt dat dus bijna nooit.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel