Verhuizing wagenpark Athlon miljoenenstrop provincie

ALMERE • Ma 17 juni 2019 | 20:09 • Maandag 17 juni 2019 | 20:09

Het vertrek van het hoofdkantoor van leasebedrijf Athlon naar Noord-Holland betekent een financiële aderlating voor de provincie Flevoland. In de perspectiefnota houdt de provincie er rekening mee dat ze jaarlijks 2,5 miljoen euro minder binnen krijgt aan het provinciale deel van de motorrijtuigenbelasting.

In de praktijk blijft het grootste deel van het bedrijf gevestigd in Almere. Alleen de directie en een aantal administratieve diensten verhuizen naar Schiphol. Wel wordt het totale wagenpark daar ingeschreven. Dit betekent dat het provinciale deel van de wegenbelasting over 72.500 auto's vanaf dat moment naar de provincie Noord-Holland gaat.

Provinciale opcenten
Wegenbelasting die een autobezitter betaalt bestaat uit twee delen. Het grootste deel gaat naar het Rijk. De rest komt bij de provincies terecht door de zogenaamde provinciale opcenten. Hoe hoog die zijn, bepaalt een provincie zelf. Noord-Holland heeft het laagste tarief in Nederland, Flevoland zit in de middenmoot. In de praktijk komt het erop neer dat Athlon door de verhuizing enkele tonnen bespaart.

De provincie heeft nog geprobeerd het bedrijf op andere gedachten te brengen door onder meer te wijzen op een aantal subsidie-mogelijkheden. Het aanpassen van de provinciale opcenten was voor Flevoland geen optie.

Woensdag vergadert Provinciale Staten over de Perspectiefnota. Tot die tijd wil verantwoordelijk gedeputeerde Hofstra niet reageren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel