Schokkerhoek mogelijk verwarmd met restwarmte

URK • Wo 19 juni 2019 | 11:50 • Woensdag 19 juni 2019 | 11:50

De huizen van nieuwbouwwijk Schokkerhoek op Urk gaan mogelijk verwarmd worden met de restwarmte van nabijgelegen bedrijven. De gemeente Urk onderzoekt momenteel de mogelijkheden van dit duurzame idee.

Volgens wethouder Gerrit Post is er genoeg restwarmte om ongeveer 20 procent van Urk van warmte te voorzien. Het is nog onduidelijk wat dit de toekomstige bewoners gaat kosten, aldus Post dinsdag tijdens een commissievergadering.

Het plan is positief ontvangen in de gemeenteraad, maar Post kreeg wel veel vragen over de kosten van het plan. Door energie die bij bedrijven vrijkomt te hergebruiken kan Urk het gebruik van aardgas terugschroeven. Dat is beter voor het milieu. Maar aan het hergebruik van restwarmte zijn ook kosten verbonden voor zowel de bedrijven die meedoen aan het energie-uitwisselingsproject, als de bewoners van de huizen die er gebruik van maken.

Urk heeft onderzoek laten doen naar de mogelijkheid om op het bedrijventerrein Zwolse Hoek restwarmte en -koude uit te wisselen. Daar zitten een aantal visverwerkers waar herbruikbare energie ontstaat. Dit onderzoek is nog niet afgerond.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel