Windpark mag drempelbedrag investeerders bepalen

NOORDOOSTPOLDER • Wo 19 juni 2019 | 23:23 • Woensdag 19 juni 2019 | 23:23

Westermeerwind BV heeft een rechtszaak gewonnen die was aangespannen door 32 agrariërs. De boeren stapten naar de rechter omdat ze vinden dat in 2001 is afgesproken dat ze vanaf 50.000 euro per persoon mochten investeren in het windpark. Na jaren wachten is dat minimum bedrag bijna vertienvoudigd, naar 467.000 euro per persoon.

De rechter oordeelde dat de groep niet aannemelijk heeft kunnen maken dat zij tegen gunstigere voorwaarden dan andere omwonenden mochten deelnemen in het windpark. De boeren hebben nu drie maanden de tijd om met hun advocaten te bekijken of het zin heeft om in hoger beroep te gaan.

De rechter oordeelde dat de boeren wel allemaal de kans moeten krijgen om te participeren in het project. Ook zij die zich nog niet hebben ingeschreven, moeten alsnog die kans krijgen. Westermeerwind BV mag daarbij zelf bepalen hoeveel inleg betaald moet worden. Projectleider Anne de Groot van Windpark Westermeerwind hoopt dat het windpark deze langslepende kwestie nu definitief achter zich kan laten.

Ruim 400 inwoners van de gemeenten Noordoostpolder, Urk en voormalig Lemsterland hebben inmiddels voor ruim 8 miljoen euro in het project gestoken.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (9)

 • Johannes

    Do 20 juni Donderdag 20 juni

  Wie betaald het gelag, juist de burger

  reageer
 • hmmmm

    Do 20 juni Donderdag 20 juni

  Ik begrijp het verhaal niet helemaal:
  als 400 bewoners ruim 8 miljoen geïnvesteerd hebben, dan is de gemiddelde inleg dus 20.000 geweest, Wat loopt men dan te wauwelen over een minimum van 50.000 en zelfs 467.000 ???

  reageer
 • DQ

    Do 20 juni Donderdag 20 juni

  Bijna 20 jaar geleden enthousiast gemaakt door de heren Meulendijks en De Groot om mee te doen in een fantastisch initiatief in het IJsselmeer. Op voorspraak van de gemeente en de belofte volwaardig ( al was het je eigen park) mee te kunnen doen, de eigen plannen laten varen. Zonder twijfel een handtekening gezet zodat de heren M en G aan de gang konden met het project. De afspraak was dat de heren een 12.5% van het toekomstige bezit zouden genereren in ruil voor de arbeid die er namens de Groep ( en de overige bewoners?) verricht zou moeten worden. Bijna jaarlijks werden we uitgenodigd met bier en bitterballen en ontvingen de heren complimenten van de Groep dat ze goed bezig waren. De heren hebben het de eerste jaren constant over dat we samen optrekken en straalden het perfecte wij-gevoel uit, ze waren vooral verguld van zichzelf dat ze de 32 boeren bij de gemeente op papier hadden gekregen zodat we samen verder op konden trekken. De gemeente wilde namelijk ineens niets meer van de groep weten ( volgens M en de G) nadat deze notabene via een simpele handtekening een eventuele planschade procedure hadden afgewend.
  Namens de Groep gingen ze verder met het project, NAMENS de Groep hebben ze een fantastische innovatie-subsidie binnen geharkt, dit was nodig voor het bouwen in ondiep water. De Groep was hier natuurlijk heel blij mee, de kostprijs zou voor het hele project namelijk spectaculair naar beneden gaan, de heren vertelden zelfs dat er niet noemenswaardig ingelegd meer hoefde te worden, dit na jaarlijkse vragen uit de Groep. Vanaf ongeveer 2012 kreeg de Groep argwaan dat er een spelletje met ze werd gespeeld en wilde meer informatie, de aap kwam bijzonder snel uit de mouw. Volgens de woordvoerder zoon van de G ( zat nog in de luiers ten tijde van onze deal met Pa) waren we ineens niets meer dan de rest van de polder en het enige verschil was dat er tot 1 MW geïnvesteerd mocht worden, de andere polder mensen konden dit niet ( zelfs dit bleek later niet waar te zijn). Vanaf dat moment kwamen we met de heren op ramkoers te liggen, het zijn profiteurs werd er de polder ingeroepen, ze hebben niets gedaan en houden nu hun hand op hoorden we van alle kanten. De heren bezitten vandaag de dag samen bijna het hele park en hebben afgelopen winter voor de vorm de polder meegenomen om mee te investeren, dit gebeurde alleen maar omdat er bij de gemeente een verplichting lag op last van een flinke dwangsom. De heren hadden het geld van de polder vanaf het moment dat de financiering rond was niet meer nodig, het benodigde eigen vermogen hadden ze al binnen gehaald NAMENS de Groep ( en de polder) in de vorm van de ruim 90 miljoen extra subsidie.
  Het is al langer bekend dat geld en macht rare dingen met de mensen doet, gisteren heeft de rechter besloten dat GRAAIEND NEDERLAND in de vorm van deze heren een gezicht heeft gekregen. Met een lintje van Minister Kamp en een trotse wethouder van onze Gemeente als kers op de taart.....

  reageer
 • Dr. Snukkels

    Vr 28 juni Vrijdag 28 juni

  Het lijkt er hier sterk op dat de rechters een overduidelijke vorm van pseudologia phantastica bij de initiatiefnemers van het windpark over het hoofd hebben gezien. Gelukkig voor de Groep mogen ze alsnog via de gemaximaliseerde aanbieding investeren, de rechter heeft tussen de regels zelfs aangegeven dat de heren van WMW hun masker mogen laten vallen en hun hand over het hart mogen laten strijken....

 • pk

    Do 20 juni Donderdag 20 juni

  De heren hebben op het juiste moment de pinautomaat leeg gehaald.

 • EvertK

    Do 20 juni Donderdag 20 juni

  WINDEIEREN??????

  reageer
 • kees d.

    Do 20 juni Donderdag 20 juni

  Zolang windenergiebedrijven worden gesteund door Wiebes heb je als burger geen reet meer te vertellen. Kijk naar windplan groen en blauw in Oostelijk Flevoland. Bestaande molens die nog vele jaren moeten meegaan worden afgebroken voor nog grotere molens met een tip hoogte van 250 meter. Zolang er subsidie uit Brussel op windenergie zit zal het landschap worden vervuild. Kijk naar Groningen daar beeft de aarde ook nog steeds omdat Wiebes zich niet aan zijn woord houdt.

  reageer
 • Nonsens

    Do 20 juni Donderdag 20 juni

  Ben je nu echt zo dom, om te geloven, dat als er gestopt wordt met de gaswinning, er dan geen aardbevingen komen?

 • laat alle reacties zien
 • Janssen

    Do 20 juni Donderdag 20 juni

  Er zijn een aantal boeren waaronder fam de Groot ontiegelijk rijk geworden van dit windmolenpark! Uiteindelijk is het alleen te doen om de poen.

  reageer
 • Bergerac

    Do 20 juni Donderdag 20 juni

  U werkt toch ook om geld te verdienen?

 • Boer Harms

    Do 20 juni Donderdag 20 juni

  Vreemd he dat er geen draagvlak is voor die molens. Nu zijn familie de Groot en nog 3 andere gezinnen gestopt met boeren vanwege opbrengsten uit het park maar alle boeren moesten hun kleinere molen hiervoor inleveren en missen dus die inkomstenbron

  reageer
 • Boer Harms

    Do 20 juni Donderdag 20 juni

  Hij bezit wel maar rijdt niet meer op zijn trekker ! De rest van de boeren die hun plannen hebben ingetrokken moeten ploegen tot hun pensioen

 • A

    Do 20 juni Donderdag 20 juni

  De Groot is niet gestopt met boeren heeft meerdere agro bv op naam met meerdere kavels in gebruik in Creil

 • Jaap

    Do 20 juni Donderdag 20 juni

  Hoe is dat mogelijk? Het is een zwaar gesubsidieerd windmolenpark! Lijkt mij dat dan eerst de subsidie terugbetaald moet gaan worden wanneer er geld overblijf!

 • Rudi

    Do 20 juni Donderdag 20 juni

  Ik zou hier maar vanaf blijven

  reageer
 • Freek 3

    Wo 19 juni Woensdag 19 juni

  Ik dacht dat boeren arm waren.

  reageer
 • JanB

    Do 20 juni Donderdag 20 juni

  Boeren zijn over het algemeen in ieder geval zeker niet rijk in tegenstelling tot wat veel mensen denken/geloven. En ja, sommige zijn inderdaad ook arm.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert