Sportverenigingen geplaagd door eikenprocessierups

LELYSTAD • Wo 26 juni 2019 | 21:41 • Woensdag 26 juni 2019 | 21:41

Atletiekvereniging AV Spirit en tennisvereniging LTVL op sportpark Langezand in Lelystad hebben veel last van de eikenprocessierups. Ze hebben de gemeente gevraagd om actie te ondernemen, maar die heeft dat nog niet gedaan.

Dinsdagavond kwam volgens bestuurslid Don Weemering van AV Spirit een aantal kinderen met jeuk, bulten en uitslag van de atletiekbaan. Na onderzoek bleken die veroorzaakt te zijn door de eikenprocessierups. Daarop is woensdag een groep mensen gaan zoeken in de singel rondom de baan. Op de eiken zijn zeker vijf tot zes kolonies rupsen aangetroffen. De haartjes van de rups kunnen een heftige allergische reactie veroorzaken.

Trainingen afgelast
AV Spirit heeft daarop besloten alle jeugd-trainingen voor de rest van de week af te gelasten. Senioren krijgen het dringende advies niet de baan op te gaan. Als ze dat wel doen is dat volgens Weemering op eigen risico.

De atletiekbaan zou door een aantal basisscholen worden gebruikt voor sportdagen, maar AV Spirit heeft de overkoepelende organisatie Stichting School laten weten dat die niet door kunnen gaan.

'Veel meer overlast'
De naastgelegen tennisbaan zou ook veel last hebben van de eikenprocessierups. Daar krioelen op zeker 15 eiken grote aantallen rupsen. De gemeente heeft volgens Weemering bij de verenigingen nog geen actie ondernomen omdat ze druk zijn met de bestrijding van de rups op andere plekken. Zo komen volgens het bestuurslid klachten binnen van mountainbikers die onder de bulten terugkomen na een rit door het Zuigerplasbos. "Het sporten in de open lucht wordt er zo niet veel beter op", verzucht Don Weemering..

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel