Noodkreet op Bataviadag: 'Red de Batavia'

LELYSTAD • Za 29 juni 2019 | 18:23 • Zaterdag 29 juni 2019 | 18:23

Het gaat niet goed met de Batavia. Dat werd zaterdag duidelijk op de Bataviadag in Lelystad. Hoewel die dag ieder jaar een feestje is voor de vrijwilligers van de werf en het publiek, was er ook een noodkreet van directeur Jan Vriezen: "Red de Batavia!"

"Het schip is inmiddels 25 jaar oud en dat is behoorlijk oud voor een VOC-schip. Vroeger ging zo'n schip een paar keer op en neer naar de Oost en dan werd het afgedankt", legt Vriezen uit. "Het schip moet uit het water omdat we last hebben van rot en schimmel. Als we dat niet oplossen, gaat het schip verloren en dan zinkt het."

Nog 7 ton nodig
Voor de redddingsoperatie van de Batavia is ongeveer 1 miljoen euro nodig. Een derde daarvan is al beschikbaar gesteld door de provincie en eigen middelen van de werf. De resterende 7 ton wordt opgehaald via giften van het publiek.

Vriezen hoopt dat de Nederlandse bevolking gul gaat geven, zodat de Batavia volgend jaar november uit het water kan worden gehaald. Het plan is dan dat het schip op een stelling wordt geplaatst en niet meer terug het water in gaat.

Oud-Hollands vermaak
Bezoekers werden op de Bataviadag in en rond het VOC-schip vermaakt door acteurs in ouderwetse kleding. Ook lieten ambachtslieden die verschillende oud-Hollandse beroepen zien, zoals houtbewerking, glassnijden en tingieten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel