Omwonenden naar rechter om nieuwbouwplan Sinke

EMMELOORD • Ma 8 juli 2019 | 21:45 • Maandag 8 juli 2019 | 21:45

Een groep van 15 omwonenden van de Koningin Julianastraat en Onder de Toren in Emmeloord is boos over het plan om een appartementencomplex voor hun deur te bouwen. Twee daarvan stappen naar de rechter om de nieuwbouw tegen te houden.

Het gebouw van vijf verdiepingen hoog komt precies voor het woonkamerraam van Arie Hendriks. Hij woont in het appartementencomplex naast de nu beoogde plek in het centrum.

"Dit wooncomplex is aanzienlijk hoger dan de oorspronkelijke plannen voor de bouw van een kantorencomplex", legt Hendriks uit. "Het nieuwe gebouw is vijf verdiepingen hoog en komt precies op 14 meter van mijn woonkamerraam. De nieuwe buren kijken zo recht bij mij naar binnen. Ik stap zeker naar de rechter."

Ook Arie Villenius is boos. Hij woont op de Koningin Julianastraat. "Mijn huis is een rijksmonument en dat willen we in stand houden. Het gebouw aan de overkant wordt veel te hoog en verpest het uitzicht en de culturele waarde van onze straat. We zullen er alles aan doen om de gemeente het inzicht te geven dat dit niet correct is."

De bezwaarschriftencommissie stelde de omwonenden vorige week in het gelijk, maar het stadsbestuur legt het advies van die commissie naast zich neer en draait de verleende vergunning niet terug.

'Gemeente gebruikte verkeerde procedure'
De gemeente heeft voor de vergunning gebruik gemaakt van een zogenoemde kruimelprocedure. Voor initiatiefnemers is het grote voordeel van een kruimelvergunning dat de vergunning sneller verleend kan worden. Bovendien is het college van burgemeester en wethouders bevoegd gezag. Er hoeft dus geen toestemming van de gemeenteraad te worden gevraagd.

De bezwaarschriftencommissie stelt dat die procedure in dit geval niet gebruikt had mogen worden. De omwonenden grijpen dit aan om naar de rechter te stappen. Volgens één van de bezwaarmakers heeft de gemeente ook totaal geen rekening gehouden met de monumentale status van huizen aan de Koningin Julianastraat. Die status zou door nieuwbouw aan de overkant bedreigd worden.

Kantoor en appartementen
Het nieuwe gebouw moet verrijzen bij de rotonde bij de Julianastraat, Espelerstraat en Onder de Toren. Op de benedenverdieping komt het kantoor van de makelaar, op de verdiepingen erboven komen appartementen. Omwonenden vinden dat het pand te hoog wordt, te dicht bij de straat komt, en te dicht bij wooncomplex Residence De Deel wordt gebouwd.

Eén bewoner van dit gebouw diende zijn bezwaar mede namens 13 buren in. De gemeente heeft bepaald dat alleen de indiener ontvankelijk is. De buren zijn dat niet, omdat hun identiteit volgens de gemeente niet op tijd is bevestigd.

Juiste procedure
De gemeente stelt dat wel degelijk de juiste procedure is gevolgd. De verleende vergunning wordt daarom gehandhaafd. Makelaar Sinke heeft nu groen licht om met de bouw te starten. De omwonenden hebben de makelaar per brief opgeroepen om nog niet te gaan bouwen. Mocht dat wel gebeuren, dan zullen zij dit via een voorlopige voorziening bij de rechter proberen te voorkomen.

Het parkeerterrein in het naburige park is al aangelegd. Ook daar was protest tegen maar de aanleg was al voltooid voor de bezwarencommissie uitspraak had gedaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel