Uniek watersysteem voor bomen op De Deel

EMMELOORD • Ma 15 juli 2019 | 12:18 • Maandag 15 juli 2019 | 12:18

Een kleine 50 bomen van 20 meter hoog planten op een plein is geen makkelijke klus. "Het is eigenlijk niet mogelijk en toch lukt het hier op De Deel in Emmeloord", vertelt de trotse Erwin van Herwijnen. Herwijnen is van het bedrijf dat zorgt voor de ondergrondse techniek.

Wat het planten van de 46 bomen moeilijk maakt, is dat de ondergrond die nodig is voor een degelijke bestrating niet geschikt is voor bomen. "In straatzand groeien bomen niet goed. En onder een plein is niet genoeg water voor bomen", vertelt Herwijnen.

Uniek in Nederland
Op De Deel in Emmeloord is daarom op anderhalve meter diepte een compleet watersysteem aangelegd. "Uniek is dat er altijd voldoende water is voor de bomen, maar ook dat er ruimte is voor de opvang van hoosbuien. Met de veranderingen in het klimaat is dat echt nodig", aldus Herwijnen.

Dit watermanagementsysteem lijkt nog het meest op een laag kunststof kratten die is bedekt met speciaal doek en bomenzand. Daarop ligt nog een laag kratten, weer doek, puin en grond en tenslotte de straatstenen.

"De combinatie van al deze lagen zorgt ervoor dat de bomen het prima gaan hebben op De Deel. En het zorgt ervoor dat de bestrating van het plein sterk genoeg is om te gebruiken voor bijvoorbeeld parkeren en kermissen", zegt Herwijnen. Het systeem is volgens hem niet helemaal nieuw. "Maar voor zover ik weet is het op deze schaal nog nooit toegepast."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel