Flevolandse 'Rembrandts' in Rijksmuseum

FLEVOLAND • Ma 15 juli 2019 | 11:02 • Maandag 15 juli 2019 | 11:02

In het Rijksmuseum in Amsterdam is vandaag op de geboortedag de expositie 'Lang Leve Rembrandt' geopend. In de expositie zijn ook werken te zien van zeven Flevolandse kunstenaars, die Rembrandt hebben gebruikt als inspiratiebron.

Zo tekende de 7-jarige Lotus Müller uit Almere haar versie van 'Marten Soolman'. Door goed te kijken naar een ansichtkaart maakte ze zo goed mogelijk de kleding van de edelman na. "Omdat ik die gewoon mooi vond", zegt ze daarover.

Kunstenares Anca Blok uit Rutten maakte op katoen met houtskool een levensgrote versie van 'De Oude Man'. Met haar ervaring en geïnspireerd door Rembrandt stond het werk in twee dagen op het doek. Het hangt nu 'op zaal' tussen de andere werken en naast een versie in olieverf van hetzelfde schilderij.

De 14-jarige Rosanna van Deenen uit Lelystad maakte een geometrische versie van 'Herman Doomer'. Dat viel nog niet mee, vooral de neus en het gezicht waren moeilijk. Toen ze ook nog een keer uit schoot, moest ze de tekening nog een keer maken tussen haar tentamens door.

Een jury onder leiding van Pieter Roelofs beoordeelde de afgelopen maanden de bijna 8400 inzendingen vanuit de gehele wereld. Uiteindelijk zijn er op zes zalen 575 overgebleven en opgehangen. Roelofs waardeert het aansprekende werk van Blok, maar vindt ook de kindertekening van Lotus heel geslaagd.

De tentoonstelling is precies twee maanden te zien, tot en met 15 september.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel