Zendamateurs voeren actie voor behoud frequentie

FLEVOLAND • Zo 21 juli 2019 | 17:35 • Zondag 21 juli 2019 | 17:35

Radiozendamateurs uit Flevoland voerden dit weekend actie. Zij riepen radiozendamateurs van over de hele wereld op om twee uur lang zo veel mogelijk verbindingen te maken via de zogeheten 2-meter band. Deze frequentie dreigt onbruikbaar te worden, omdat de Franse luchtvaart de band wil gaan gebruiken.

De 2-meterband is de frequentie waarop radiozendamateurs uitzenden. Mochten de plannen van de Franse luchtvaart doorgaan, dan kunnen de radiozendamateurs radiosignalen in het vliegtuig verstoren en andersom.

Volgens radiozendamateur Marcel Moerenhout uit Lelystad is het plan van de Franse luchtvaart een slecht idee: "Die hebben het helemaal niet nodig, die kunnen voor onderlinge communicatie andere frequenties gebruiken."

Moerenhout zegt dat het plan is bedacht door mensen die er geen verstand van hebben. ​​​"Volgens de Fransen gebruiken we die 2-meterband niet veel, maar dat doen we wel degelijk. Als 112 uitvalt, dan kunnen we altijd nog via de 2-meterband communiceren. Dit is dus van groot belang. Met dit experiment willen we laten zien hoeveel het wordt gebruikt", zegt de zendamateur.

Moerenhout is bang voor grote gevolgen in de toekomst. "Ze pakken onze hobby af. Als we deze actie niet houden, denken ze: 'het pakken van die 2-meterband ging zo makkelijk, dan kunnen we andere frequenties ook pakken'. En dan kunnen we straks niks meer doen."

Hoeveel verbindingen er tijdens de actie zijn gemaakt, wordt over een maand bekend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel