Teleurstelling omdat 'buurtzwembad' weg moet van gemeente

DRONTEN • Do 25 juli 2019 | 23:20 • Donderdag 25 juli 2019 | 23:20

Bewoners van de Gaffelstraat in Dronten zijn teleurgesteld. Elke zomer zwemmen de kinderen in een 'buurtzwembad' voor de deur, maar de gemeente Dronten wil dat het bad wordt weggehaald. Anders volgt een boete van 250 euro per dag.

Kinderen met luchtbedden, zwembanden en strandballen. Dat is het beeld dat de afgelopen vijf weken op warme dagen overheerste in de buurt. Niet voor het eerst, want dit is al het zesde jaar dat het bad is opgezet. Het is eigendom van bewoner Robert van Vlijmen en staat op een grasveldje, zodat alle buurtkinderen er gebruik van kunnen maken.

In het zwembadje gaat bijna vierduizend liter water. De buren in de straat rollen de tuinslang uit om het bad gezamenlijk te vullen. Toen de pomp onlangs kapot was, zamelde de buurt geld in voor een nieuwe.

In strijd met de APV
Begin deze week lag er echter een brief op de mat van de gemeente Dronten met de mededeling dat het zwembad uiterlijk vrijdag weg moest zijn. Een zwembad in de openbare ruimte is namelijk een overtreding volgens de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV). Daarin staat dat een openbare plek niet zomaar voor iets anders gebruikt mag worden.
Een woordvoerder van de gemeente laat weten: ''De belangrijkste reden dat het weggehaald moet worden, is dat we geen verantwoording voor zwembaden kunnen nemen op gemeentegrond. We hebben daar geen toezicht op. Daarom hebben we de initiators gevraagd het te verplaatsen naar een particuliere omgeving, waarbij duidelijk is dat de verantwoordelijkheid bij hen ligt.''

"Zo ga je niet met je burgers om"
De bewoners zijn teleurgesteld. "De kinderen hebben de grootste lol en wij houden zelf continu toezicht", zegt buurman Bram Knol. Hij gelooft er niks van dat het bad gevaarlijk zou zijn voor de kinderen. "Er is geen trapje, dus peuters kunnen er niet zomaar inspringen. In de avond wordt het bad afgedekt en we checken dagelijks waterkwaliteit met 'testertjes'."

Buurvrouw Gerrie Put is boos over de handelswijze van de gemeente. "Er wordt een briefje in de bus gedaan met een dreigement voor een boete. Zo ga je niet met elkaar om wat mij betreft." Bram Knol is het met haar eens: "Als iemand nou even was komen praten, dan had hij gehoord hoe we hier alles met elkaar overlegd hebben". Robert Vlijmen is gelaten over de brief van de gemeente. "Als het een eenmalige boete was geweest, dan hadden we die samen opgehoest. Maar 250 euro per dag, dat tikt wel erg aan."

De stop er uit
En dus zit er donderdagavond niets anders op dan de stop eruit te trekken. Het water loopt weg in het riool en de kinderen kijken een beetje treurig naar hoe het zwembadje steeds leger wordt. "Het badje is leeg maar we geven ons nog niet gewonnen", zegt Knol. "We gaan nu een officiële vergunning aanvragen. Misschien heeft dat geen kans van slagen, maar misschien dat iemand zich in de tussentijd beseft hoe stom dit is".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel