Met een stockcar door Lelystad

LELYSTAD • Zo 28 juli 2019 | 18:53 • Zondag 28 juli 2019 | 18:53

Liefhebbers van racemonsters konden dit weekeinde hun hart ophalen op het Midland Circuit in Lelystad. Want daar werden races gehouden voor stockcars en hotrods.

Speciale gast was de Brit Ian Higgins met zijn 'road legal stockcar'. Deze bolide is de enige stockcar ter wereld die op de openbare weg mag rijden. De wagen is zo gebouwd dat deze aan alle regels voldoet die aan gewone auto's worden gesteld. Higgings is dan ook met de stockcar gewoon vanaf zijn eigen huis bij York naar Lelystad gereden. "We zijn dol op de Nederlandse tunnels", zegt Higgins. "Je rijdt er langzaam in en dan vroemmmm".

De wagen mag dan wel APK-gekeurd zijn, er in rijden is totaal niet te vergelijken met een gewone auto. "Er zitten geen zijramen in, geen verwarming of airco. Stuurbekrachtiging is er ook niet, dus het kost veel spierkracht", zegt Higgins. "Maar het gaat om de lol van het rijden". Onder de motorkap ligt een acht cylinder motor met een vermogen van ongeveer 400 pk.

De enige in zijn soort
Wim Kuijper van de organisatie van de Autospeedway op het Midland Circuit wilde de stockcar graag bij het evenement hebben: "Dit is de enige wagen in zijn soort. Geen enkele andere stockcar mag op de weg rijden. En misschien is dit ook wel de laatste keer dat het mag". De politie heeft eigenaar Higgins laten weten dat zijn bolide na de Brexit niet meer onder de regels van de EU valt. Neemt het Verenigd Koninkrijk afscheid van de EU, dan mag de auto hier niet meer rijden. Wim Kuijpers wilde de kans om de auto naar Lelystad halen niet voorbij laten gaan. "We houden een loting onder de bezoekers van de races. Drie keer mag dus iemand een rondje mee rijden".

De wind in je gezicht
Tygo van Galen bleek één van de gelukkige winnaars. De tiener uit Nijkerk is dol op races en hij kan niet wachten om in te stappen. "Hij stond te juichen en te springen", zegt zijn moeder Ester. Na een rit van zo'n twintig minuten is Tygo volledig in de wolken: "Je voelt de wind in je gezicht, je hoort die motor onder je brullen, ik vond het helemaal te gek".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel

reacties (4)

 • pieter de oude

    Ma 29 juli Maandag 29 juli

  politie heeft heeft het over regels, tegen de eigenaar,
  en die andere regels die na 1 aug. gelden. ??

  reageer
 • Rudi

    Ma 29 juli Maandag 29 juli

  Ik vroemmmmm ook altijd hoor

  reageer
 • Arnoud

    Ma 29 juli Maandag 29 juli

  Politie kletst. Brexit betekent niet automatisch dat Britten met daar goedgekeurde autos hier niet meer op vakantie mogen. Moet voortaan iedere Britse toerist eerst langs de Rdw? Gelul. Voor de EU kwamen ze ook hier op vakantie. Importeren is een ander verhaal.

  reageer
 • Arnoud

    Ma 29 juli Maandag 29 juli

  Dus bij de grens gaan ze controleren of Britse auto's typegoedkeuring hebben of enkelstuks? Donkervoort werkte ook met enkelstuks goedkeuring dus die mogen niet meer naar de UK op vakantie?

 • Jos '56

    Ma 29 juli Maandag 29 juli

  Volgens mij klets jij, dit is namelijk geen normale auto waarvoor een Europese goedkeuring is verkregen.
  Dit is een zelfbouw waarvoor er hele andere regels gelden.

 • EK

    Zo 28 juli Zondag 28 juli

  Met de stockcar lekker over nederlandse dreven en door tunnels vroemmmmm, vroemmmmm, CO2 uitstotend op weg naar Lelystad. Lelystad: groen, groener, groenst!!! Lekker vroemmmmmm.

  reageer
 • Lelystad...

    Ma 29 juli Maandag 29 juli

  Huilebalk......................

 • JanB

    Ma 29 juli Maandag 29 juli

  Anderen gaan met de auto helemaal naar Zuid-Frankrijk, over andere dreven en door tunnels, vroemmmm, CO2 uitstotend, lekker vroemmmm…U gaat nergens heen met de auto neem ik aan?

 • Epje

    Zo 28 juli Zondag 28 juli

  Er kan tegenwoordig niks meer gebeuren of er moet over gezeurd worden. Doe eens normaal pisitief!!!!!!!!

 • Pierre

    Zo 28 juli Zondag 28 juli

  Gaaf man gewoon gaaf.
  Tis iets anders dan trappen op je fiets met je sandalen aan.

Laat een reactie achter

Je reageert op

Je rapporteert