Met een stockcar door Lelystad

LELYSTAD • Zo 28 juli 2019 | 18:53 • Zondag 28 juli 2019 | 18:53

Liefhebbers van racemonsters konden dit weekeinde hun hart ophalen op het Midland Circuit in Lelystad. Want daar werden races gehouden voor stockcars en hotrods.

Speciale gast was de Brit Ian Higgins met zijn 'road legal stockcar'. Deze bolide is de enige stockcar ter wereld die op de openbare weg mag rijden. De wagen is zo gebouwd dat deze aan alle regels voldoet die aan gewone auto's worden gesteld. Higgings is dan ook met de stockcar gewoon vanaf zijn eigen huis bij York naar Lelystad gereden. "We zijn dol op de Nederlandse tunnels", zegt Higgins. "Je rijdt er langzaam in en dan vroemmmm".

De wagen mag dan wel APK-gekeurd zijn, er in rijden is totaal niet te vergelijken met een gewone auto. "Er zitten geen zijramen in, geen verwarming of airco. Stuurbekrachtiging is er ook niet, dus het kost veel spierkracht", zegt Higgins. "Maar het gaat om de lol van het rijden". Onder de motorkap ligt een acht cylinder motor met een vermogen van ongeveer 400 pk.

De enige in zijn soort
Wim Kuijper van de organisatie van de Autospeedway op het Midland Circuit wilde de stockcar graag bij het evenement hebben: "Dit is de enige wagen in zijn soort. Geen enkele andere stockcar mag op de weg rijden. En misschien is dit ook wel de laatste keer dat het mag". De politie heeft eigenaar Higgins laten weten dat zijn bolide na de Brexit niet meer onder de regels van de EU valt. Neemt het Verenigd Koninkrijk afscheid van de EU, dan mag de auto hier niet meer rijden. Wim Kuijpers wilde de kans om de auto naar Lelystad halen niet voorbij laten gaan. "We houden een loting onder de bezoekers van de races. Drie keer mag dus iemand een rondje mee rijden".

De wind in je gezicht
Tygo van Galen bleek één van de gelukkige winnaars. De tiener uit Nijkerk is dol op races en hij kan niet wachten om in te stappen. "Hij stond te juichen en te springen", zegt zijn moeder Ester. Na een rit van zo'n twintig minuten is Tygo volledig in de wolken: "Je voelt de wind in je gezicht, je hoort die motor onder je brullen, ik vond het helemaal te gek".

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel