Toerisme trekt aan: "Lelystad populair bij riviercruises"

LELYSTAD • Ma 29 juli 2019 | 7:27 • Maandag 29 juli 2019 | 7:27

Steeds meer toeristen weten Lelystad te vinden. Dat is te merken aan de kust, op campings maar vooral in Bataviahaven. Er komen namelijk steeds meer cruiseschepen naar de stad. In 2017 meerden er volgens cijfers van de gemeente Lelystad 74 boten aan in de haven en dat aantal steeg vorig jaar naar 123. Een stijging van bijna 70 procent.

"Er is een enorme vraag naar ligplaatsen voor cruiseschepen. Voor mensen om op te stappen en af te stappen maar ook als bestemming. Je kunt zeggen dat Lelystad nu is ontdekt in de sector van riviercruises", zegt directeur Joop van Diest van Bataviahaven. Dit jaar zijn tot nog toe 160 schepen die Lelystad aandoen en voor volgend jaar staan er al meer dan honderd reserveringen.

Lelystad ligt gunstig
Aan boord van een cruiseschip zijn zo'n 180 opvarenden. Dat zijn volgens Rob van Loon van Events Holland met name Amerikanen, Canadezen, Australiërs en Engelsen. Events Holland stelt groepsarrangementen samen voor rederijen die de toeristen door Nederland varen. Van Loon heeft namens de gemeente Lelystad ook arrangementen samengesteld en verschillende rederijen hebben volgens Van Diest en Van Loon al interesse getoond.

"Lelystad heeft een gunstige ligging, niet alleen ten opzichte van Amsterdam maar ook binnen Nederland. Lelystad is goed bereikbaar vanaf het water. Er zijn faciliteiten voor de schepen. Alle kaarten liggen gunstig op tafel om er echt wat van te maken", aldus Rob van Loon van Events Holland.

De groei leidt ertoe dat directeur Joop van Diest van Bataviahaven uitbreidingsplannen heeft: "We zijn daar nu naar aan het kijken. Of we dat in de Bataviahaven moeten doen, dat is de vraag. Hier is het namelijk toeristisch. Dus een grote uitbreiding hier lijkt me onverstandig. Maar we moeten kijken of we een plek kunnen vinden waar je een heleboel van die schepen tegelijkertijd kunt huisvesten."

Over zeven jaar een logische plek om te bezoeken
Ook de gemeente Lelystad merkt dat de stad in trek is bij de toerist. Dat is vooral te zien aan de toename van de werkgelegenheid en het aantal bedrijven in de sector. De afgelopen zes jaar zijn er 80 bedrijven bijgekomen. Samen waren zij in 2018 goed voor ruim 2400 banen.De gemeente wil graag dat de toerist Lelystad een logische bestemming vindt om te bezoeken en dat er meerdere dagen doorgebracht kunnen worden. Niet alleen outlet center Batavia Stad, maar ook de natuurgebieden Oostvaardersplassen en Marker Wadden moeten een trekker zijn.

Als er meer toeristen komen, betekent dat volgens de gemeente meer banen, levendigheid en het behouden van voorzieningen die voor eigen inwoners van belang zijn. "Wat daarnaast ook gebeurd, is dat bezoekers vaak na een bezoek positief verrast zijn door wat Lelystad te bieden heeft. Een bezoek aan Lelystad helpt dus het veranderen van het beeld dat men over de stad heeft", aldus de gemeente.

Niet alleen aan de kust is te merken dat Lelystad in trek is. Ook campings zien dat de stad steeds meer een bestemming wordt voor toeristen. Hierover morgen meer.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel